Boer en Zuivel

Geschatte leestijd: 1 minuut


Paradekaasje_Hij_komt_pepernotenbavarois_BoerenZuivel

Paradekaasje: Hij komt, hij komt: De pepernotenbavarois

Bij Zuivelboerderij De Kern is het uitstekend gelukt om de nieuwe generatie te enthousiasmeren om met zuivel aan de slag te gaan. Anouk van Dal (22) groeide op tussen de yoghurt en de kwark, en inmiddels helpt ze regelmatig een handje mee op de boerderij.

“Ik maak nu zelf de pepernotenbavarois waar ik vroeger de stickers op plakte”, vertelt ze. “Die verkopen we inmiddels al zo’n 25 jaar: een nicht van m’n moeder heeft ’m ooit verzonnen. Het is een van de vele smaken die we hebben, je kunt het zo gek niet bedenken.

De pepernotenbavarois maken we van 1 oktober tot 6 december, in totaal zo’n 500 bakjes van 500 milliliter. In de eerste week van oktober waren de eerste bakjes gelijk al weg. Mensen vinden het leuk als deze smaak weer verkrijgbaar is. Iedereen vindt pepernoten lekker, van jong tot oud. Of eigenlijk zijn het kruidnoten, maar hier in Drunen noemen we ze gewoon pepernoten. We maken de bavarois van onze eigen room. Dat proces begint op maandag, en dinsdag kloppen we de room op tot slagroom.

Als je dat te snel doet, krijg je ’m namelijk niet mooi dik. Na het opkloppen voegen we de gemalen pepernoten toe samen met het verdikkingsmiddel. Het resultaat is een lekkere, luchtige bavarois, met bovenop drie hele pepernoten. En ja, die smaak heeft de bavarois ook echt. We verkopen ’m in onze eigen winkel en hij is verkrijgbaar bij een paar boerderijwinkels in de buurt.

We krijgen er veel goede reacties op. Ik vind het zelf ook heel lekker en ben altijd blij als het weer 1 oktober is.” Of Anouk net als vroeger nog weleens stiekem de lepel aflikt? “Nou, eigenlijk niet meer hoor, haha. Alleen na de eerste keer dat we ’m maakten dit jaar. Dat blijft toch genieten.”

Delen

Heeft dit artikel je geholpen?

Gerelateerd

Wim Tiemessen: “De smaak was onvoorstelbaar”

Wim Tiemessen zet zich al jaren in om authentieke kazen uit het buitenland onder de aandacht te brengen. Lees het verhaal van de Fijnproever. […]
Geschatte leestijd: < 1 minuut

De BBZ groeit! – Oktober 2025

De BBZ groeit! Dit keer vertellen vier nieuwe leden waarom ze lid van de BBZ zijn geworden. Lees hier hun verhalen. […]
Geschatte leestijd: 3 minuten

Op ieders bord!

Felix Wilbrink – Voormalig culinair journalist bij De Telegraaf Afgelopen maand is het boek ‘Op ons bord’ van Anita Heijdraverschenen. En voor zover je het nog niet hebt gekocht: doe […]
Geschatte leestijd: 2 minuten