Paradekaasje – Hangop
Hangop met liefde
“Wij melken, heel bewust, maar zestig koeien”, vertelt Kirsten de Jongh van Kaasboerderij De Buitenhoeve in Haaften. “Het is de kunst om klein te blijven en je daarmee in de markt te onderscheiden. We boeren zoveel mogelijk met de natuur en proberen de mensen die bij ons op de boerderij komen, het échte verhaal te laten zien. We hebben een winkel aan huis, waar mensen een kijkje in onze kaasopslag kunnen nemen. Ze mogen altijd de stal binnenlopen, naar de dieren. Zodat mensen – en vooral kinderen – zélf meemaken hoe het er bij ons op de boerderij aan toegaat. Zo vormen ze hun eigen mening over het boerenleven. Dat vinden wij belangrijk. Hangop is een van onze specialiteiten. We maken het elke week. Hangop is yoghurt die uitgelekt is. We maken dus eerst volle roeryoghurt, dat proces duurt zomaar zestien uur. Daarna hangen we de yoghurt uit in een soort kwarkzakken, hele grote theedoeken. Na een nachtje uitlekken, blijft er een mooie, dikke brij over. Die roeren we dan nog goed door, totdat alle klontjes eruit zijn. Maar niet te hard roeren, want we hebben het idee dat de hangop daar dunner van wordt. Vervolgens doen we het in bakjes van 500 gram. Veel klanten eten het als toetje of bij het ontbijt. Maar je kan er ook taarten mee maken. Zoals in een kwark- of monchoutaart. De kwark of monchou vervang je door de hangop. We maken het met de hand én met liefde.”