Paradekaasje – Grillkaas uit Cyprus
Jannie Boxum heeft, samen met haar man Johan een melkveebedrijf met 110 melkkoeien in de Zuiderzeepolder bij Genemuiden. “Het grootste deel van onze koeien zijn van het runderras Brown Swiss”, vertelt Jannie. “We melken met twee robots en doen aan weidegang. Vanaf het koepad kunnen de koeien makkelijk bij de robots komen en weer terug de wei in of naar de stal. Toen we nog geen melkrobots hadden, hielp ik ’s ochtends en ’s avonds met melken, deed ik de boxen en verzorgde de kalfjes. Maar nu met de robots is het minder werk en hebben we een wat andere dagindeling. Johan werkt nu het meest op stal. Daarom ben ik begonnen ben met het maken van Biesvelder Grillkaas. Bovendien vind ik het leuk om een nieuwe uitdaging aan te gaan, iets nieuws te beginnen. Ik heb altijd al interesse in voeding gehad, er veel over gelezen en zelf gekookt. Toen kwam ik Halloumi tegen, dé grillkaas uit Cyprus, die gemaakt wordt van een mix van koeien-, schapen- en geitenkaas. Door het later pasteuriseren van de kaas, verhoog je het smeltpunt. Dat is een heel mooi proces, wat de mogelijkheid geeft om ermee te bakken en te grillen. Dat ben ik gaan proberen, gewoon op het fornuis in een soeppan. Dan zie je dat het werkt. En ja, dat fascineert mij. Met IJsseldelta en Kennispoort Zwolle kon ik, samen met andere ondernemers, meedoen aan een ‘smaakmakerstraject’. Je maakt een soort ondernemersplan, waarin zaken als investeringen, exploitatie en marketing aan bod komen. Dat was een waardevolle tijd. Het heeft me het zetje gegeven om er daadwerkelijk mee aan de slag te gaan. We hebben toen een kleine zuivelruimte gemaakt en een ketel aangeschaft. Nu wordt onze Halloumi bij een aantal streekwinkels verkocht en hebben we een verkooppunt aan huis. Bovendien wordt het in een paar horecagelegenheden gebruikt. Omdat ik de melk vegetarisch strem, kan je een leuk vegetarisch menu met grillkaas maken, met een spiesje of burger bijvoorbeeld.”