

Paradekaasje: Frisse karnemelk met een smaakje
Deze keer geen kaasje in de spotlight, maar een heus paradedrankje. Karnemelk uit Holten om precies te zijn, verkrijgbaar in drie fruitsmaken en in naturel. Rosanna Oolbekkink van zuivelboerderij Borkeldzuivel is er maar wat trots op.
“De frambozenkarnemelk is echt de hardloper, die vlíégt onze zelfbedieningswinkel uit. Hij is niet te zoet, een beetje lobbig en fris met een klein zuurtje. Het is ook net even anders dan een veilige smaak zoals aardbei. We hebben veel vaste klanten, maar ook ‘vaste toeristen’ die elk jaar weer terugkomen.
Ik ben in 2019 gestart met yoghurt maken van de melk van onze 55 melkkoeien. Eigenlijk wilde ik kaas maken, maar daar was ik niet zo goed in. In 2020 zijn we begonnen met karnemelk, dat gaat ons een stuk beter af. Inmiddels verwerken we elke week 600 liter melk tot karnemelk.
De melk wordt gepasteuriseerd, 36 uur aangezuurd en gaat uiteindelijk 20 minuten in een roterende karn: een soort grote centrifuge waarin de boter uit de melk wordt geslagen. Na afloop gaat de siroop erdoorheen. Het mooie aan karnemelk vind ik het hele proces en alles wat erbij komt kijken. Het is altijd weer de vraag of het lukt. Dat begint bij de voeding en gezondheid van onze koeien, daar staat of valt het mee. Als ik niet goed voor de dieren zorg, krijg ik geen goede karnemelk.
Het is een product dat je echt met liefde moet maken, ook al sla je het in de rondte. De opa van mijn man noemt het ouderwets lekkere karnemelk van vroeger.” Zelf lust Rosanna overigens helemaal geen karnemelk, maar aan afnemers geen gebrek. “Zeker niet in de zomermaanden. Als het warmer wordt, drinken mensen het graag. Het is een echte dorstlesser.”
Delen
Heeft dit artikel je geholpen?
Gerelateerd
De BBZ groeit!
