Boer en Zuivel

Geschatte leestijd: 2 minuten


Paradekaasje-boerenzuivel

Paradekaasje

Met de hand gemaakt

Een jaar geleden begon Cyanne Joosten ‘In Petto’, haar eigen kaasmakerij in een voormalig café in het centrum van Hilversum. “Op maandagochtend ga ik met mijn witte emmers naar boer Gijsbert op het landgoed van Kasteel Loenersloot. Dat is hier tien minuten vandaan. Als hij gaat melken, vang ik de warme melk op. Eenmaal terug giet ik de warme melk in een tobbe en begint de verzuring. De rauwe melk verwerk ik tot een witschimmelkaasje, ik heb het Loeners Land genoemd. Ik geloof dat eten nóg lekkerder wordt als mensen weten waar het vandaan komt en hoe het gemaakt wordt. Dat is wat ik probeer over te brengen. Wees je bewust van wat je doet en eet. Waarom is het ene product goedkoop en het andere relatief duur? Maar dan wel zonder met de vinger te wijzen, het hoeft niet altij d biologisch en lokaal te zijn. Olij ven uit Griekenland zij n ook lekker! Boer Gijsbert heeft 65 koeien, hij kent ze allemaal bij naam. Het zij n verschillende, zeldzame rassen. De koeien van Gijsbert zijn nog gehoornd, wat best uniek is. Nu ik nog 200 liter melk haal, heb ik niet de hele kudde nodig. Dan is het maar net welke koeien vooraan staan in de rij. Zo komt de melk steeds van andere koeien. Als ik straks vierhonderd liter ga halen, is het weer een ander verhaal. Dan pak ik de hele kudde. Het seizoen speelt ook mee. In de winter is de melk anders dan in de zomer. Dat proef je in de melk en dus ook in de kaas. Ik hoop dat de consument het leuk vindt om dat verschil te proeven. Het kaasje is niet altijd hetzelfde. Ik schep het kaasje nog, waardoor de grootte kan verschillen. Je kan zien dat het met de hand is gemaakt. Wat ik nog leuk vind om te vertellen is dat mijn kaasjes in het begin romig en fris zij n en na een week of drie een wat diepere smaak krijgen. Het is dus één kaasje met verschillende smaken!”

Delen

Heeft dit artikel je geholpen?

Gerelateerd

“Ik hoef de mensen echt niet te vertellen hoe ze kaas moeten maken.”

Bert Andreae werkt sinds 1997 bij het COKZ, het Centraal Orgaan voor KwaliteitsZaken. Lees hier het hele verhaal! […]
Geschatte leestijd: 5 minuten

Crowdfunding

Crowdfunding. In 2019 verhuisden Mieke en Gerard Mul, samen met hun jonge kinderen van Drenthe naar Warmond, naar Boerderij Boterhuys. […]
Geschatte leestijd: 5 minuten

Brian Luikel: “Alles van Nederlandse bodem”

Brian Luikel is eigenaar van Restaurant Neder in Alkmaar. “Ik heb nooit een koksopleiding gevolgd." Lees hier zijn verhaal. […]
Geschatte leestijd: 2 minuten