Paradekaasje
Mooi product, sympathiek verhaal
“De Klompenhoeve in Egmond aan den Hoef is een van de eerste zorgboerderij en van Nederland, gestart in 1976”, vertelt Marco Tromp, die bij na 15 jaar geleden als kaasmaker op de hoeve begon. “We bieden een veilige werk- en woonomgeving aan mensen met een verstandelijke beperking. Deze mensen werken mee met het voeren van onze geiten, helpen in de tuin, verzorgen de paarden én zijn betrokken bij het maken van onze specialiteit: de Egmondse bol. Eind jaren negentig kwam een markthandelaar bij ons met de vraag naar een vers kaasje op olie. Een van onze collega’s heeft zich in oude, Franse recepten verdiept en kwam tot een recept voor deze bol, die we nog altij d met veel succes verkopen! Samen met een collega verzorg ik de productie van een stevige wrongel, waar een machine bolletjes van draait. En dan zij n onze mensen aan de beurt. Zij vangen de bollen op, doen ze in een bakje en voegen er kruiden en olie aan toe. Op die manier maken we door het jaar heen gemiddeld duizend bakjes met zes Egmondse bollen per week. Je eet ze bij de borrel, bij voorbeeld. Ik zie ze ook wel op een kaasplankje. En in de horeca op een salade of broodje. Met walnoten, passievrucht en aardbeien. Het is een mooi product, met een sympathiek verhaal. Maar het balletje moet letterlij k en figuurlijk wel de goede kant oprollen. In ons geval is dat aardig gelukt!”