Boer en Zuivel

Geschatte leestijd: < 1 minuut


paradekaasje_boerenzuivel

Paradekaasje

Boeren-Leidse: De champagne onder de kazen

Klaas en Sandra (boerderij Weidegeluk in Oud Ade) maken als zesde generatie van de familie Heemskerk Boeren-Leidse. “We zijn een van de weinige, want deze kaas heeft – net als champagne – een ‘beschermde oorsprongsbenaming’. Om de kaas te mogen maken, moet je boerderij in de buurt van Leiden gevestigd zijn en moet je lid zijn van de Vereniging van Boeren-Leidse Kaasmakers. Boeren die stoppen met de productie van deze kaas, moeten hun indrukmerken met de bekende Leidse sleutels inleveren. En voor de boeren die wegvallen, komen eigenlijk geen nieuwe meer terug en dat maakt dit product voor ons alleen maar interessanter; het wordt steeds schaarser en het met kleine aantal boeren kunnen we de kwaliteit beter garanderen. Wij maken de Boeren-Leidse zeven dagen per week op de traditionele manier. We romen handmatig af, waarna we de overgebleven karnemelk weer kunnen gebruiken om de volgende dag weer boerenkaas te maken.

Delen

Heeft dit artikel je geholpen?

Gerelateerd

Wim Tiemessen: “De smaak was onvoorstelbaar”

Wim Tiemessen zet zich al jaren in om authentieke kazen uit het buitenland onder de aandacht te brengen. Lees het verhaal van de Fijnproever. […]
Geschatte leestijd: < 1 minuut

De BBZ groeit! – Oktober 2025

De BBZ groeit! Dit keer vertellen vier nieuwe leden waarom ze lid van de BBZ zijn geworden. Lees hier hun verhalen. […]
Geschatte leestijd: 3 minuten

Op ieders bord!

Felix Wilbrink – Voormalig culinair journalist bij De Telegraaf Afgelopen maand is het boek ‘Op ons bord’ van Anita Heijdraverschenen. En voor zover je het nog niet hebt gekocht: doe […]
Geschatte leestijd: 2 minuten