Boer en Zuivel

Geschatte leestijd: 2 minuten


Paradekaasje_BBZ

Parade-kaasje

Een specialist op het gebied van drankenkaas.

In het Brabantse Udenhout, bij Kaasboerderij Mathijssen, lopen zo’n 200 melkkoeien in de wei, waarvan de melk dagelijks verwerkt wordt. Tot kaas van de boerderij en rauwmelkse roomboter, bijvoorbeeld. “Mijn ouders zijn de kaasboerderij in 1978 begonnen”, vertelt Joris Mathijssen. “Van oudsher maken we Leidse Boerenkaas. Wij zijn zelfs de eerste kaasmaker die buiten de regio echte Boeren Leidse mocht maken. In 2002 hebben mijn vrouw en ik het bedrijf overgenomen. We zijn vaak op zoek naar iets nieuws. Zo kwamen we op bierkaas. Ik had het idee dat daar in Nederland wel een markt voor zou zijn. We hebben eerst allerlei biermerken geprobeerd. Uiteindelijk kwam ‘Hertog Jan Grand Prestige’ qua smaak voor ons als beste uit de bus. Met een van de eerste Hertog Jan bierkazen onder de arm zijn we naar Arcen gegaan. Daar staat de brouwerij, waar we de kaas aan een paar mensen hebben laten proeven. Binnen veertien dagen hadden we een akkoord om de kaas écht te produceren. Ook voor lokale brouwerijen verzorgen we verschillende bierkazen. Allemaal met een eigen smaak. Voor Het Oude Zuivelhuis in Haarlem het kaasje Haerlems Ontzet, waarbij we Jopenbier Quadrupel aan de kaas toevoegen. We lijken wel een specialist op het gebied van ‘drankenkaas’. Want we hebben nu ook kazen met port, whiskey en een truffelprosecco in de markt gezet. Maar naast kaas maken we ook veel roomboter. Mathijssen Boerenroomboter is in heel Nederland bekend en wordt door veel boerderijwinkels verkocht!” Joris fokt z’n koeien in eigen beheer. “Dat doen we om dierziektes buiten de deur te houden. Want met gezond vee maak je gezonde kaas. Wij hebben daar een goed gevoel bij. We besteden veel aandacht aan het welzijn van onze koeien. In 2012 hebben we daarom een nieuwe stal met ruime ligplaatsen gebouwd, die aan alle eisen voldoet.”

Delen

Heeft dit artikel je geholpen?

Gerelateerd

De BBZ groeit!

De BBZ krijgt regelmatig aanmeldingen van nieuwe leden. Soms zegt er ook wel eens een lid op. Maar we groeien langzaam! […]
Geschatte leestijd: 4 minuten

Advertorial: Firma C. van ‘t Riet automatiseert de kaasmakerij van boerderij Noordam

Boerderij Noordam heeft recent de kaasmakerij door de firma C. van ’t Riet laten automatiseren. Lees hier meer! […]
Geschatte leestijd: 3 minuten

Arjan Schimmel: “Het imago van de Goudse Kaas is goed”

Arjan Schimmel is voorzitter van Cheese Valley. Deze ‘kaasvallei’ beslaat verschillende gemeentes. Lees hier meer over de fijnproever! […]
Geschatte leestijd: 2 minuten