Boer en Zuivel

Geschatte leestijd: 2 minuten


Paradekaasje_BBZ

Parade-kaasje

Een specialist op het gebied van drankenkaas.

In het Brabantse Udenhout, bij Kaasboerderij Mathijssen, lopen zo’n 200 melkkoeien in de wei, waarvan de melk dagelijks verwerkt wordt. Tot kaas van de boerderij en rauwmelkse roomboter, bijvoorbeeld. “Mijn ouders zijn de kaasboerderij in 1978 begonnen”, vertelt Joris Mathijssen. “Van oudsher maken we Leidse Boerenkaas. Wij zijn zelfs de eerste kaasmaker die buiten de regio echte Boeren Leidse mocht maken. In 2002 hebben mijn vrouw en ik het bedrijf overgenomen. We zijn vaak op zoek naar iets nieuws. Zo kwamen we op bierkaas. Ik had het idee dat daar in Nederland wel een markt voor zou zijn. We hebben eerst allerlei biermerken geprobeerd. Uiteindelijk kwam ‘Hertog Jan Grand Prestige’ qua smaak voor ons als beste uit de bus. Met een van de eerste Hertog Jan bierkazen onder de arm zijn we naar Arcen gegaan. Daar staat de brouwerij, waar we de kaas aan een paar mensen hebben laten proeven. Binnen veertien dagen hadden we een akkoord om de kaas écht te produceren. Ook voor lokale brouwerijen verzorgen we verschillende bierkazen. Allemaal met een eigen smaak. Voor Het Oude Zuivelhuis in Haarlem het kaasje Haerlems Ontzet, waarbij we Jopenbier Quadrupel aan de kaas toevoegen. We lijken wel een specialist op het gebied van ‘drankenkaas’. Want we hebben nu ook kazen met port, whiskey en een truffelprosecco in de markt gezet. Maar naast kaas maken we ook veel roomboter. Mathijssen Boerenroomboter is in heel Nederland bekend en wordt door veel boerderijwinkels verkocht!” Joris fokt z’n koeien in eigen beheer. “Dat doen we om dierziektes buiten de deur te houden. Want met gezond vee maak je gezonde kaas. Wij hebben daar een goed gevoel bij. We besteden veel aandacht aan het welzijn van onze koeien. In 2012 hebben we daarom een nieuwe stal met ruime ligplaatsen gebouwd, die aan alle eisen voldoet.”

Delen

Heeft dit artikel je geholpen?

Gerelateerd

“Ik hoef de mensen echt niet te vertellen hoe ze kaas moeten maken.”

Bert Andreae werkt sinds 1997 bij het COKZ, het Centraal Orgaan voor KwaliteitsZaken. Lees hier het hele verhaal! […]
Geschatte leestijd: 5 minuten

Crowdfunding

Crowdfunding. In 2019 verhuisden Mieke en Gerard Mul, samen met hun jonge kinderen van Drenthe naar Warmond, naar Boerderij Boterhuys. […]
Geschatte leestijd: 5 minuten

Brian Luikel: “Alles van Nederlandse bodem”

Brian Luikel is eigenaar van Restaurant Neder in Alkmaar. “Ik heb nooit een koksopleiding gevolgd." Lees hier zijn verhaal. […]
Geschatte leestijd: 2 minuten