Boer en Zuivel

Geschatte leestijd: < 1 minuut


Parade_ijsje_boerenzuivel

Parade-ijsje

“De hele dag vanille draaien is saai”

Gerard en Mieke Mul hebben een biologisch melkveehoudersbedrijf in Warmond. Ze maken al ruim twintig jaar biologisch ijs, onder de naam Sonneclaer IJs. Eerst op de boerderij van Gerard z’n ouders en nu alweer twee jaar op hun eigen boerenbedrijf. Gerard haalt net een paar koeien uit de wei die gemolken moeten worden. Het is stralend weer en beredruk. “Met de melk van onze koeien maken we ijs voor speciaalzaken, ijssalons en horeca. In totaal ruim veertig smaken. Daarnaast maken we voor onze afnemers nog smaken op maat. Ons ijs is ambachtelijk gemaakt, van natuurlijke, biologische producten. Dat is een harde voorwaarde. Tegelijkertijd is het ook een uitdaging. Want in niet-biologisch ijs kan je middelen gebruiken die alle ingrediënten tot een mooi ijs binden. Voor ons is het juist de kunst om ijs te maken met hetzelfde ‘mondgevoel’ en structuur, maar dan met biologische producten. In onze omgeving wordt veel aan weidevogelbeheer gedaan. Er zijn plassen aangelegd, we doen aan uitgesteld maaien en onze koeien staan op kruidenrijk gras. Ze geven dan wat minder melk, maar ik vind het belangrijk om als boer bij te dragen aan een natuurlijke inrichting van het landschap. Ik hou van klassieke ijssmaken én van nieuwe varianten. Wat denk je van een gember-basilicum ijsje? We hebben er lang over gedaan om de balans goed te krijgen. De gember mag niet te scherp zijn en de basilicum niet overheersen. Ik kan wel de hele dag vanille draaien, maar dat wordt saai. Juist nieuwe smaken doen een beroep op je kennis en kunde. En daar hou ik van.”

Delen

Heeft dit artikel je geholpen?

Gerelateerd

Noteringen juni 2024

De noteringscommissie is op 7 juni weer bijeengeweest voor overleg over de notering. Lees hier de noteringen voor juni. […]
Geschatte leestijd: 2 minuten

Dit zijn de winnaars van de Nationale Competities Foodspecialiteiten 2024!

Tijdens het jaarlijkse Branche-Event Foodspecialiteiten van Vakcentrum Foodspecialiteiten, zijn de winnaars bekendgemaakt. […]
Geschatte leestijd: 3 minuten

Veiling van de Reuzengraskaas levert recordbedrag van € 23.200,- op

Kaaskoning John de Goey doet laatste bod veiling Nationale Graskaasdag 2024 en is koper van de reuzengraskaas. […]
Geschatte leestijd: 2 minuten