Boer en Zuivel

Geschatte leestijd: 2 minuten


Noteringen_januari_BoerenZuivel

Noteringen voor september 2023

De noteringscommissie is op 1 september 2023 weer bijeengeweest voor overleg over de notering.

Op de zuivelmarkt is geen enkele verbetering opgetreden sinds vorige maand. Gebrek aan belangstelling bij de afnemers is de oorzaak. De prijzen van vooral boter en melkpoeder staan nog steeds onder druk en zijn eerder gedaald dan gestegen. De andere (vloeibare) producten laten een wisselend beeld zien, afhankelijk van tijdelijke vraag en seizoensinvloeden. De fabriekskaas is wel stabiel, maar op een lager niveau. De melkprijs lijkt door bovengenoemde factoren ook weer verder te dalen.

De markt voor kaas gemaakt op de boerderij is daarentegen positief gestemd. De vraag is, na de zomer- en vakantieperiode, prima. Klanten zijn inmiddels weer terug van vakantie. De winkels moeten weer bevoorraad worden. Traditioneel wordt in het laatste kwartaal van het jaar de hoogste omzet gedraaid. Het tekort aan oude en belegen kaas wordt langzaam kleiner, de aanvoer is inmiddels wel in balans met de afzet.

Het verschil tussen de hoogte van de huidige notering en de melkprijs wordt nu wel erg groot. Dit kan ertoe leiden dat er meer melk wordt aangekocht om op de boerderij te verkazen. Voor deze kaas moet er wel plaats zijn in de markt, dat is een aandachtspunt. Ook de koopkracht bij de consument is bij de huidige inflatie een zorg. Dit maakt het perspectief op de langere termijn wat onzeker. De commissie heeft besloten op dit moment de noteringen onveranderd te laten. De stemming is goed.

Alle noteringen zijn dus ongewijzigd vastgesteld en luiden als volgt:

Tot zover de noteringen voor september, de volgende bijeenkomst staat gepland voor 6 oktober 2023.

Delen

Heeft dit artikel je geholpen?

Gerelateerd

Wim Tiemessen: “De smaak was onvoorstelbaar”

Wim Tiemessen zet zich al jaren in om authentieke kazen uit het buitenland onder de aandacht te brengen. Lees het verhaal van de Fijnproever. […]
Geschatte leestijd: < 1 minuut

De BBZ groeit! – Oktober 2025

De BBZ groeit! Dit keer vertellen vier nieuwe leden waarom ze lid van de BBZ zijn geworden. Lees hier hun verhalen. […]
Geschatte leestijd: 3 minuten

Op ieders bord!

Felix Wilbrink – Voormalig culinair journalist bij De Telegraaf Afgelopen maand is het boek ‘Op ons bord’ van Anita Heijdraverschenen. En voor zover je het nog niet hebt gekocht: doe […]
Geschatte leestijd: 2 minuten