Boer en Zuivel

Geschatte leestijd: 2 minuten


Noteringen_januari_BoerenZuivel

Noteringen voor januari 2022

De noteringscommissie is op vrijdag 7 januari weer bijeengeweest voor overleg over de notering.

De zuivelmarkt is zeer vast gestemd. Prijzen liggen op een hoog niveau en sommige producten worden nog alsmaar duurder. Belangrijkste oorzaak is de achterblijvende melkproductie die voor een zekere schaarste zorgt aan grondstof, bij een goede vraag naar zuivel. De uit te betalen boerderijmelkprijzen zijn in deze ontwikkeling gevolgd en liggen nu ook op een behoorlijk niveau en de prijs voor melk op de spotmarkt ligt dicht bij de € 0,50 per kg. De verwachting is dat deze situatie nog wel enkele maanden zal aanhouden, de voorraden zijn niet groot.

De markt voor kaas gemaakt op de boerderij is wederom onveranderd. De vraag blijft goed en er wordt veel kaas verkocht. Bovendien bood de markt in het afgelopen jaar de mogelijkheid om (overtollige) partijen oudere kaas te verkopen. Dit betekent niet direct een schaarste aan belegen kaas, maar wel dat de markt schoon is. Toch zijn handelaren ook voorzichtig om veel kaas op te leggen bij dit prijsniveau. Veel kaas is welkom, maar wel als er zicht is op dat het ook weer verkocht kan worden. De huidige kaasvoorraad past prima bij het omzetvolume. Bij de bereiders, maar ook bij de handelaren, is wel sprake van een flinke kostenstijging. Dit betekent dat de marge onder druk komt te staan. Toch heeft de commissie besloten de notering voor januari niet te verhogen. De stemming in de markt is goed.


De noteringen voor de maand januari 2022 zijn dus als volgt:

Tot zover de nieuwe noteringen. De volgende bijeenkomst is op 4 februari 2022.

Delen

Heeft dit artikel je geholpen?

Gerelateerd

Wim Tiemessen: “De smaak was onvoorstelbaar”

Wim Tiemessen zet zich al jaren in om authentieke kazen uit het buitenland onder de aandacht te brengen. Lees het verhaal van de Fijnproever. […]
Geschatte leestijd: < 1 minuut

De BBZ groeit! – Oktober 2025

De BBZ groeit! Dit keer vertellen vier nieuwe leden waarom ze lid van de BBZ zijn geworden. Lees hier hun verhalen. […]
Geschatte leestijd: 3 minuten

Op ieders bord!

Felix Wilbrink – Voormalig culinair journalist bij De Telegraaf Afgelopen maand is het boek ‘Op ons bord’ van Anita Heijdraverschenen. En voor zover je het nog niet hebt gekocht: doe […]
Geschatte leestijd: 2 minuten