Boer en Zuivel

Geschatte leestijd: 2 minuten


Noteringen_januari_BoerenZuivel

Noteringen voor februari 2022

De noteringscommissie is op vrijdag 4 februari weer bijeengeweest voor overleg over de notering.

De zuivelmarkt ligt op een hoog prijsniveau, maarde voortdurende stijging van de prijzen is nu wel over. Melkvet is iets goedkoper geworden, poeders aanhoudend hoog geprijsd en de kaasprijs lijkt naeen flinke stijging ook pas op de plaats te maken. De voorraden zijn niet groot en kopers zijn op dit prijsniveau ook voorzichtig om zich voor langere tijd te binden aan deze prijzen. De afzet van zuivel loopt goed. De aanvoer van melk stijgt wel, maar blijft nog altijd achter bij vorig jaar.

De afzet van kaas gemaakt op de boerderij bleef de eerste paar weken van dit jaar wat achter, maar trekt nu weer flink aan. Een verklaring is niet altijd eenvoudig te geven, maar de belangstelling blijft onverminderd groot. Wellicht zijn nieuwe kopers in de afgelopen jaren gewend geraakt aan de kaas gemaakt op de boerderij. Zoals gezegd de vorige keer, is de voorraad van oude en belegen kaas klein. Net voldoende voor de huidige vraag, maar er is zeker geen kaas over op de markt. Kaas opleggen voor de voorraad is ook kostbaar bij dit prijsniveau, het moet wel weer verkocht kunnen worden. De vorige maand is ook al gewezen op de snelle en grote stijging van de kosten. Zowel bereiders als handelaren ervaren dit, maar ook de kaasfabrieken. Om de marge op peil te houden moet de kaasprijs dus omhoog. Dit kan echter niet onbeperkt op basis van de gestegen kosten omdat er dan vraaguitval kan optreden: kopers wijken dan uit naar een goedkoper alternatief. Daarom heeft de commissie besloten alle noteringen voor de maand februari met € 0,20 te verhogen. De verwachting is dat de markt dit aan kan, de stemming is dan ook goed.

De noteringen voor de maand februari 2022 zijn dus als volgt:

Tot zover de nieuwe noteringen. De volgende bijeenkomst is op 4 maart 2022.

Delen

Heeft dit artikel je geholpen?

Gerelateerd

Wim Tiemessen: “De smaak was onvoorstelbaar”

Wim Tiemessen zet zich al jaren in om authentieke kazen uit het buitenland onder de aandacht te brengen. Lees het verhaal van de Fijnproever. […]
Geschatte leestijd: < 1 minuut

De BBZ groeit! – Oktober 2025

De BBZ groeit! Dit keer vertellen vier nieuwe leden waarom ze lid van de BBZ zijn geworden. Lees hier hun verhalen. […]
Geschatte leestijd: 3 minuten

Op ieders bord!

Felix Wilbrink – Voormalig culinair journalist bij De Telegraaf Afgelopen maand is het boek ‘Op ons bord’ van Anita Heijdraverschenen. En voor zover je het nog niet hebt gekocht: doe […]
Geschatte leestijd: 2 minuten