Boer en Zuivel

Geschatte leestijd: 2 minuten


Noteringen_januari_BoerenZuivel

Noteringen november 2025

De noteringscommissie is op 7 november weer bijeengeweest om de prijsnoteringen te bespreken.

De prijsdalingen op de zuivelmarkt zetten door. Over de hele linie gaan de noteringen omlaag – vooral voor boter, maar ook melkpoeders dalen, zij het in iets rustiger tempo. Het aanbod is ruim door de hoge melkaanvoer, en in een dalende markt zijn kopers voorzichtig. Waarom nu kopen, als het straks misschien nóg goedkoper is?

De spotmarkt voor rauwe melk is zwak; melk is lastig te plaatsen bij verwerkers en noteert momenteel onder de € 0,35 per kg. Ook de melkprijzen bij fabrieken dalen verder en zitten inmiddels onder de € 0,50 per kg. Voorlopig is er geen zicht op herstel van de zuivelprijzen.

Op de markt voor boerderijkaas is de situatie gunstiger. Door lagere productie is er momenteel een goed evenwicht tussen aanbod en afzet. De voorraden zijn weliswaar ruim, maar het laatste kwartaal van het jaar is traditioneel de sterkste periode qua verkoop. Handelaren beschikken over voldoende kaas en zijn erop gebrand die de komende weken aan de man te brengen. De verlaging van de noteringen vorige maand helpt daarbij: het geeft winkeliers wat extra marge en stimuleert de verkoop van boerderijkaas. De kazen die nu geproduceerd worden, komen pas na de jaarwisseling op de markt – een minder sterke periode. Daarom is er momenteel geen behoefte aan extra aanvoer.

Het advies blijft: stem de productie nauwkeurig af op de vraag. De commissie heeft besloten de noteringen deze maand ongewijzigd te laten. De stemming op de markt is goed. Dit levert de volgende noteringen op:

De volgende bijeenkomst van de noteringscommissie staat gepland op 5 december 2025.

Delen

Heeft dit artikel je geholpen?

Gerelateerd

Wim Tiemessen: “De smaak was onvoorstelbaar”

Wim Tiemessen zet zich al jaren in om authentieke kazen uit het buitenland onder de aandacht te brengen. Lees het verhaal van de Fijnproever. […]
Geschatte leestijd: < 1 minuut

De BBZ groeit! – Oktober 2025

De BBZ groeit! Dit keer vertellen vier nieuwe leden waarom ze lid van de BBZ zijn geworden. Lees hier hun verhalen. […]
Geschatte leestijd: 3 minuten

Op ieders bord!

Felix Wilbrink – Voormalig culinair journalist bij De Telegraaf Afgelopen maand is het boek ‘Op ons bord’ van Anita Heijdraverschenen. En voor zover je het nog niet hebt gekocht: doe […]
Geschatte leestijd: 2 minuten