Boer en Zuivel

Geschatte leestijd: 2 minuten


Noteringen_januari_BoerenZuivel

Noteringen mei 2025

Op 2 mei is de noteringscommissie opnieuw bijeengeweest voor overleg over de notering.

De prijzen op de zuivelmarkt laten zien dat er een goede balans is tussen vraag en aanbod. Hoewel de aanvoer van boerderijmelk de afgelopen maand is gestegen, zijn de prijzen nauwelijks veranderd. De prijs van melkvet blijft stabiel, poeders staan wat onder druk en de kaasprijs is geleidelijk wat gedaald. Toch zijn de prijsveranderingen niet groot. De melkprijzen zijn stabiel op een behoorlijk niveau en er wordt niet verwacht dat dit op korte termijn verandert.

Voor kaas, gemaakt op de boerderij ligt de situatie anders. Er is al een paar maanden te veel kaas beschikbaar voor de hoeveelheid vraag. De voorraad oplegkaas is inmiddels groot genoeg. Handelaren willen – zeker in het najaar – graag verschillende leeftijden kaas kunnen aanbieden, maar ze kunnen de huidige hoeveelheid nu niet goed kwijt. Sommige kaas wordt zelfs de onder notering verkocht. De afzet van kaas is normaal, ongeveer zoals vorig jaar rond deze tijd. Toch zijn handelaren voorzichtig met inkopen, met de zomer in aantocht. Ze hopen dat de Echte Graskaas-campagne weer extra aandacht voor boerderijkaas oplevert.

Toch is het dringende advies aan bereiders om de productie van hun kaas goed af te stemmen met hun handelaren. Als er minder of geen belangstelling is voor de kaas, is het verstandig om – als dat mogelijk is – de melk aan de melkfabriek te leveren. De meeste melkfabrieken nemen deze melk graag af. De commissie heeft besloten de prijzen deze maand nog niet aan te passen, maar de stemming is wel matig.

Alle noteringen blijven dus gelijk en luiden als volgt:

Tot zover. De volgende vergadering van de noteringscommissie staat gepland voor 6 juni 2025.

Delen

Heeft dit artikel je geholpen?

Gerelateerd

Noteringen april 2025

Op 4 april is de noteringscommissie opnieuw bijeengeweest om de ontwikkelingen op de markt te bespreken. Bekijk hier de noteringen voor april. […]
Geschatte leestijd: 2 minuten

De BBZ groeit!

Vier nieuwe leden vertellen waarom ze lid van de BBZ zijn geworden. Zeg het voort, dan blijven we groeien voor jouw belang! […]
Geschatte leestijd: 4 minuten

Paradekaasje: Kaas met beroemde stukjes augurk

“Ik zat te kijken en kreeg ineens het idee om kaas te maken met augurken”, vertelt Renzo Nap (21). Lees hier zijn verhaal. […]
Geschatte leestijd: 2 minuten