Boer en Zuivel

Geschatte leestijd: 2 minuten


Noteringen_januari_BoerenZuivel

Noteringen januari 2025

De noteringscommissie is op 3 januari weer bijeengeweest voor overleg over de noteringen.

De stijging van de zuivelnoteringen is inmiddels wel voorbij, dat is duidelijk. Boter is al in prijs gedaald, de poeders volgen nu ook, en hoewel de kaasmarkt redelijk stabiel blijft, ligt het prijsniveau iets lager dan voorheen. Fabrieken betalen nog steeds een goede melkprijs uit, maar verlagen de prijs voor januari. Blijkbaar kunnen ze de hoge melkprijzen niet langer terugverdienen in de markt. Dit was eerder ook al zichtbaar in de spotmarktprijzen, al speelt daar ook een seizoenseffect door de feestdagen mee. Toch wordt op korte termijn geen grote daling van de melkprijzen verwacht.

De omzet in boerderijkaas blijft aanzienlijk. De afzet loopt goed door, maar de aanvoer is ruim in verhouding tot de vraag. De verkopen in december waren sterk, maar na de kerst is de handel traditioneel rustiger. Winkeliers focussen op het verkopen van hun winkelvoorraad, en consumenten maken eerst hun voorraad thuis op voordat ze nieuwe kaas inslaan. Vooral de voorraden kaas van de boerderij lopen nu wat op, terwijl de voorraad boerenkaas klein blijft. De vraag is goed, en handelaren slagen er niet in om voldoende kaas in het pakhuis te krijgen, waardoor ze er meer voor betalen dan de notering aangeeft.

Gezien de ontwikkelingen op de zuivelmarkt en de groeiende voorraad kaas van de boerderij blijven handelaren afwachtend. Daarom heeft de commissie besloten de noteringen op dit moment niet te wijzigen. De stemming is goed. Alle noteringen blijven gelijk en luiden als volgt:

Tot zover. De volgende bijeenkomst staat gepland voor 7 februari 2025.

Delen

Heeft dit artikel je geholpen?

Gerelateerd

Noteringen april 2025

Op 4 april is de noteringscommissie opnieuw bijeengeweest om de ontwikkelingen op de markt te bespreken. Bekijk hier de noteringen voor april. […]
Geschatte leestijd: 2 minuten

De BBZ groeit!

Vier nieuwe leden vertellen waarom ze lid van de BBZ zijn geworden. Zeg het voort, dan blijven we groeien voor jouw belang! […]
Geschatte leestijd: 4 minuten

Paradekaasje: Kaas met beroemde stukjes augurk

“Ik zat te kijken en kreeg ineens het idee om kaas te maken met augurken”, vertelt Renzo Nap (21). Lees hier zijn verhaal. […]
Geschatte leestijd: 2 minuten