Boer en Zuivel

Geschatte leestijd: 2 minuten


Noteringen_januari_BoerenZuivel

Noteringen april 2025

Op 4 april is de noteringscommissie opnieuw bijeengeweest om de ontwikkelingen op de markt te bespreken.

De zuivelmarkt vertoont momenteel weinig prijsbewegingen. Poeders blijven zeer stabiel, terwijl de prijs van melkvet regelmatig fluctueert. Boter kende enkele weken geleden een stijging, maar is inmiddels weer iets gedaald. Door de invoering van invoerheffingen kunnen handelsstromen veranderen, al is het effect daarvan op dit moment nog onduidelijk.

In eigen land zorgt een krappe aanvoer van boerderijmelk ervoor dat de melkprijs redelijk hoog blijft. Een uitbreiding van het aanbod wordt op korte termijn niet verwacht.

De markt voor boerderijkaas kampt met een onevenwichtige verhouding tussen aanvoer en afzet. Hoewel de afzet ongeveer gelijk is aan vorig jaar, is de aanvoer ruim. Daardoor kan niet alle kaas direct worden verkocht. In de afgelopen maanden werd deze kaas opgelegd om voorraden op te bouwen van belegen en oude kaas, maar inmiddels is daarin voorzien. Er blijven nu partijen kaas ‘over’ die lastig afzetbaar zijn tegen de huidige noteringen.

Ook de afzet via het supermarktkanaal blijft achter. Dit kanaal, dat normaal gesproken grote volumes snel opneemt, laat nu een terughoudend beeld zien.

De oproep aan bereiders is dan ook om de productie goed af te stemmen met hun afnemers. Overproductie leidt tot prijsdruk en verslechtering van de markt. De algemene stemming is matig.

Alle noteringen blijven dus gelijk en luiden als volgt:

Tot zover. De volgende vergadering van de noteringscommissie staat gepland voor 2 mei 2025.

Delen

Heeft dit artikel je geholpen?

Gerelateerd

Wim Tiemessen: “De smaak was onvoorstelbaar”

Wim Tiemessen zet zich al jaren in om authentieke kazen uit het buitenland onder de aandacht te brengen. Lees het verhaal van de Fijnproever. […]
Geschatte leestijd: < 1 minuut

De BBZ groeit! – Oktober 2025

De BBZ groeit! Dit keer vertellen vier nieuwe leden waarom ze lid van de BBZ zijn geworden. Lees hier hun verhalen. […]
Geschatte leestijd: 3 minuten

Op ieders bord!

Felix Wilbrink – Voormalig culinair journalist bij De Telegraaf Afgelopen maand is het boek ‘Op ons bord’ van Anita Heijdraverschenen. En voor zover je het nog niet hebt gekocht: doe […]
Geschatte leestijd: 2 minuten