Boer en Zuivel

Geschatte leestijd: 2 minuten


Noteringen april 2024

De noteringscommissie is op 5 april weer bijeengeweest voor overleg over de notering.

Op de zuivelmarkt is het erg rustig. De prijsbewegingen voor de meeste producten zijn minimaal. Melkvet is iets in prijs gedaald na de paasdrukte en ook de noteringen voor poeders staan onder druk. Kaas daarentegen is stabiel en de melkaanvoer is gematigd. Ook de prijs voor melk op de spotmarkt verandert niet veel. Fabrieken betalen wel een iets hogere prijs uit. Dit is wellicht een na-ijleffect.

Op de markt voor kaas gemaakt op de boerderij loopt het prima. De aanvoer is ruim, maar de afzet loopt ook prima. De paasdrukte is inmiddels achter de rug, maar er is veel kaas verkocht. De verhoging van de noteringen vorige maand is nog niet overal doorberekend, maar lijkt geen direct effect te hebben op de afzet van de kaas. Van sommige soorten, vooral rauwmelkse kaas, is nog altijd een tekort. Bereiders geven dit ook aan; zij ervaren een goede vraag en krijgen desgewenst ook een plus op de notering. Voor de meeste soorten, vooral kaas van de boerderij, is de aanvoer wel in evenwicht met de afzet. Veel kaas vindt direct een bestemming. Vorige maand is de notering al verhoogd, dat hoeft deze maand niet opnieuw. De stemming is goed.

Alle noteringen zijn dus gelijk gebleven en luiden als volgt:

De volgende bijeenkomst staat gepland voor 3 mei 2024.

Delen

Heeft dit artikel je geholpen?

Gerelateerd

Wim Tiemessen: “De smaak was onvoorstelbaar”

Wim Tiemessen zet zich al jaren in om authentieke kazen uit het buitenland onder de aandacht te brengen. Lees het verhaal van de Fijnproever. […]
Geschatte leestijd: < 1 minuut

De BBZ groeit! – Oktober 2025

De BBZ groeit! Dit keer vertellen vier nieuwe leden waarom ze lid van de BBZ zijn geworden. Lees hier hun verhalen. […]
Geschatte leestijd: 3 minuten

Op ieders bord!

Felix Wilbrink – Voormalig culinair journalist bij De Telegraaf Afgelopen maand is het boek ‘Op ons bord’ van Anita Heijdraverschenen. En voor zover je het nog niet hebt gekocht: doe […]
Geschatte leestijd: 2 minuten