Boer en Zuivel

Geschatte leestijd: 2 minuten


Mariella_Freaudenau_geen_genoeg_van_Fijnproever_BoerenZuivel

Mariella Freudenau: “Ik krijg er nog steeds geen genoeg van!”

Mariella Freudenau (38) is nu vijf jaar keurmeester. Maar wie haar hoort praten over yoghurt, kwark en kaas, zou denken dat ze het al haar hele leven doet. Zuivel loopt als een rode draad door haar leven en die liefde spat van haar verhaal af.

“Zuivel komt op allerlei momenten terug, dat vind ik opvallend”, vertelt ze lachend. “Op het vmbo liep ik stage bij een boerderij die zelf zuivel maakte – yoghurt, kwark, echt van alles. Daarna ben ik verdergegaan met de levensmiddelenopleiding, waar ik ook meedeed met internationale zuivelwedstrijden met studenten uit heel Europa. Toen was ik deelnemer en nu mag ik als jurylid meedoen. Zo blijf je erin groeien!

Wat ik zo leuk vind aan keurmeester zijn, is dat je ziet wat voor mooie producten er bij jou in de buurt gemaakt worden. Geen grootschalige fabrieksdingen, maar echt ambachtelijke producten. Je proeft het verschil meteen, het is gewoon een puurdere smaak. Niet dat eentonige uit de supermarkt, maar écht karakter. Als het over zuivel gaat, merk ik dat de aandacht meestal naar kaas gaat. Dat snap ik wel – Nederland is natuurlijk een kaasmakerland – maar ik hoop dat zachte zuivel ook meer gezien wordt. Boter, yoghurt… zulke mooie producten, maar toch vaak vergeten.

Laatst sprak ik een aantal boerderijzuivelbereiders en mijn eerste vraag was: doen jullie mee aan de Cum Laude Awards? Ze dachten dat je daar als boerderijzuivelbereider kritiek krijgt, maar dat is helemaal niet het geval. We willen juist helpen met het verbeteren van producten. Tuurlijk gaat er weleens iets mis, maar dat hoort erbij! Je leert juist van die afwijkingen. Bij de Cum Laude keuring werken we als keurmeesters altijd in koppels en dan is Barbara erbij als hoofdjurylid. Als je het even niet weet, helpt zij je op weg. Wat ik ook mooi vind, is dat we als jury vaak op één lijn zitten met wat we proeven en denken. En nee, ik krijg er nog steeds geen genoeg van! Gisteren kwam ik thuis na een hele dag keuren… en tóch pakte ik weer een boterham met kaas.”

Delen

Heeft dit artikel je geholpen?

Gerelateerd

De BBZ groeit!

Vier nieuwe leden vertellen waarom ze lid van de BBZ zijn geworden. Zeg het voort, dan blijven we groeien voor jouw belang! […]
Geschatte leestijd: 4 minuten

Uit-de-koelkast-doos

Ochtendruzies en kaasgeuren: een liefdevolle ode aan stinkkazen, huiselijke onrust en de vurige passie voor smaak. […]
Geschatte leestijd: 2 minuten

Zo maak je lekkere karnemelk en boter

Zo maak je lekkere karnemelk en boter. Jelmer volgde de mbo- en hbo-opleiding levensmiddelentechnologie in Leeuwarden. Lees hier meer! […]
Geschatte leestijd: 5 minuten