Boer en Zuivel

Geschatte leestijd: 2 minuten


Laura Überschär: “Kippenvel als ik vertel over de kazen op de kaasplank”

Laura Überschär is fromager in Restaurant Joann in Enschede. In 2019 werd zij gekozen tot ‘Fromager van het jaar’. Wat vind jij zo fascinerend aan kaas? “Op de eerste plaats vind ik kaas heel erg lekker. Dan wil je daar meer over weten. En als je er meer over weet, wordt het nóg leuker en lekkerder. Zo is bij mij dat balletje gaan rollen. Nu wil ik m’n ervaringen delen met anderen. Het gebeurt wel dat ik kippenvel krijg als ik aan gasten in het restaurant een verhaal vertel over de kazen op de kaasplank.”

Hoe word je fromager van het jaar? “Ik heb meegedaan aan een wedstrijd tijdens een wijn- en gastronomiebeurs in Amsterdam. Uit een voorselectie werd ik met acht anderen uitgekozen om kaas te presenteren. Er waren twee rondes met vijf kazen, die we aan een jury presenteerden. Ik vertelde verhalen bij de kaas en over mijn keuzes. De jury vond dat ik dat als beste deed. Mijn verhalen klonken als poëzie, zeiden ze, waarin je de passie van de kaasmaker beleeft. Over de emotie erachter. En hoe de kaas is ontstaan. Dat vinden gasten mooi om te horen. Ik vertel geen technische details over het maken van kaas. Als ik in een restaurant uitleg krijg over een wijn, vind ik dat ook niet zo interessant.”

“Het assortiment van de kaaswagen stel ik samen uit witschimmelkaas, blauwaderkaas, roodflorakaas, harde kaas, geitenkaas en schapenkaas. Van elk een Nederlandse soort, plus een of twee buitenlandse. Het gaat mij om afwisseling in textuur en smaak. Maar ook dat er iets over de kaas te vertellen valt. Zo wil ik de waardering voor deze producten stimuleren. Er zit zoveel werk in die ambachtelijke kazen. Het is niet de bedoeling om zonder daarover na te denken, die kaas zomaar naar binnen te schuiven.”

Delen

Heeft dit artikel je geholpen?

Gerelateerd

Nieuwe regels rondom STEC: “Zo houden we veiligheid en traditie in balans”

STEC vormt een groeiende uitdaging in de wereld van rauwmelkse kaas. Boeren die rauwe melk verwerken moeten vanaf 1 maart 2025 periodiek testen. […]
Geschatte leestijd: 4 minuten

Land van Boer en Zuivel: “Zo geven wij onze boerderij toekomst”

Een boerderij draaiende houden én vernieuwen: dat is wat Jacolien en Teunis Mandersloot doen. Lees hier meer over IJsboerderij Vrederust. […]
Geschatte leestijd: 6 minuten

Noteringen november 2024

De noteringscommissie is op 1 november weer bijeengeweest voor overleg over de noteringen. Op de zuivelmarkt lijken kopers en verkopers af te wachten welke richting de markt zal nemen. De […]
Geschatte leestijd: 2 minuten