Boer en Zuivel

Geschatte leestijd: 6 minuten


Land_van_Boer_Zuivel_De_Venehoeve_BoerenZuivel

Land van Boer en Zuivel: “We willen ons echt onderscheiden”

De Venehoeve in 2e Exloërmond

In het Drentse 2e Exloërmond staat het biologische melkveebedrijf De Venehoeve. Met een eigen kaas- en zuivelmakerij, winkel van 200 vierkante meter, terras en groepsaccommodatie is het een veelzijdige onderneming. Ingmar Veneman runt het bedrijf samen met haar man Han. Ze vertelt over het leven in Drenthe, biologisch werken en natuurlijk de unieke kazen.

Hoe zijn jullie hier terechtgekomen?

“Mijn man en zijn moeder zijn hier 25 jaar geleden neergestreken. Ze kochten het toen als een akkerbouwbedrijf. Inmiddels is het volledig omgetoverd tot een melkveebedrijf en is bijvoorbeeld de aardappelschuur een voerkeuken geworden. Geen akkerbouw meer dus, maar ijs, zuivel en kaas van de melk van onze eigen koeien. We zijn in 2008 getrouwd en wonen hier samen met onze kinderen Fleur en Sven.”

Land_van_Boer_Zuivel_De_Venehoeve_veenkaas_BoerenZuivel

Hoe ziet jullie omgeving eruit?

“We zitten echt in de veenkoloniën, op zandgrond. Het is hier heel plat, met enorme grote stukken van 16 hectare per blok. In totaal hebben 125 hectare grond. Naast ons zit vooral akkerbouw: aardappels, bieten, graan. Wij werken samen met een biologische akkerbouwer: gewasrotatie hoort bij het biologisch bouwplan. Zo staat bijvoorbeeld onze maïs bij hem, en zijn bieslook bij ons.”

Hoe was het voor jou om hier te gaan wonen?

“Ik ben een Groninger, dus ik moest ‘emigreren’ naar Drenthe, haha. Maar 2e Exloërmond is een prachtig dorp om een melkveebedrijf te hebben. Voor de koeien is het ideaal: direct uit de stal het grasland in. En het dorp zelf is echt opgebloeid. Vroeger was het een kaal lintdorp waar weinig gebeurde. Nu heb je hier een restaurant, een bakker, een nieuwe dierenwinkel en nog meer bedrijven. Het is weer gaan leven. Mooi om daar met onze eigen winkel een onderdeel van te zijn.”

Kun je wat over jullie kazen vertellen?

“Vier jaar geleden hebben we een kaasmakerij uit Orvelte overgenomen. Sinds eind maart hebben we een nieuwe kaasmakerij én een eigen kaasmaker in dienst, Theo. De kaas is simpelweg top, ik kan niet anders zeggen. Het is biologische Kaas van de Boerderij. Onze koeien — Fleckvieh ingekruist met Scandinavische roodbont en Brown Swiss — geven melk met precies het juiste vet- en eiwitgehalte. Dat zorgt voor een mooi gele, volle kaas. De koeien lopen in kruidenrijk grasland, en dat proef je terug in onze producten. Voordeel is ook dat onze melk geschikt is voor mensen met een koemelkallergie. Ik kan het weten, want ik ben er zelf ook allergisch voor.”

Land_van_Boer_Zuivel_De_Venehoeve_boerderij_BoerenZuivel

Jullie vielen meteen op in de kaaswereld, toch?

“We waren nog nooit op de Kaaskeuring van het Noorden geweest. Niemand kende de Venehoeve. En toen hadden we goud én de tweede prijs van alle inzendingen. Dat zet je in één klap op de kaart. De jury vond onze kaas smeuïg en benoemde ook de kleur. Biokazen zijn vaak wat witter, maar door ons koeienras en het voer wat ze krijgen is het dus wat geler. Alles was positief eigenlijk. Dan ben je wel even trots.”

Welke kazen maken jullie allemaal?

“We hebben een Goudse 50+, maar ook andere soorten zoals onze biologische 35+ kaas. Die is vrij uniek; je ziet hem bijna nergens. Hij is net verkoopklaar en het loopt gelijk storm. We hebben ook twee eigen kruidenkazen die geweldig lopen: Drentse Veldkruiden, met honing uit de streek, klaver en brandnetel. En de Kruidenrijk, met acht verschillende kruiden. Het leuke daarvan is dat elke hap weer anders proeft.”

Land_van_Boer_Zuivel_De_Venehoeve_machine_BoerenZuivel

Jullie hebben hier een flinke winkel. Hoe komt dat zo?

“Voor het dorp zijn we echt een lokale supermarkt. We hebben hier de producten liggen die mensen soms even missen, zoals suiker, sinaasappelsap of wc-papier. We hebben 200 vierkante meter winkelruimte en het assortiment is grotendeels biologisch, net als ons bedrijf. We verkopen van alles: ons eigen vlees, brood dat we zelf afbakken, zuivel, kaas en streekproducten zoals honing van de imker hier. Een ruim en divers aanbod dus.”

De Venehoeve heeft veel te bieden? Dat doen jullie vast niet met z’n tweeën.

“Nee, zeker niet. We hebben meestal vier stagiairs lopen en in totaal zo’n vijftien personeelsleden. De helft daarvan zijn mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Twee van hen werken op het melkveebedrijf, de rest in de winkel en in de productieruimte. Er zijn veel praktische dingen die zij heel goed kunnen oppakken in hun eigen tempo, zoals etiketten vouwen. We werken goed samen met het UWV en de gemeente, met een jobcoach erbij. Het vraagt wel iets van je, maar het is ontzettend waardevol werk.”

Land_van_Boer_Zuivel_De_Venehoeve_Ingmar_Han_BoerenZuivel

Weten mensen jullie goed te vinden?

“We zijn eind vorig jaar gestart met de winkel en afgelopen oktober was de officiële opening. In de zomer hebben we ook ons terras geopend waar ijs uit onze zuivel- en ijsmakerij te verkrijgen is. Het heeft ons steeds meer klanten opgeleverd, en het leuke is dat ze ook terugkomen. Vooral voor de kaas. Klanten komen echt uit een straal van 50 kilometer. Dat is mooi om te zien.”

En hoe zit het met afzet buiten de winkel?

“Wij werken met een distributeur die levert aan boerderijwinkels, (biologische) supermarkten, speciaalzaken en restaurants die specifiek onze kaas willen. Onze kaasmakerij draait pas sinds maart, dus we bouwen nu een voorraad op. Vanaf volgend jaar hopen we onze biologische 35+ kaas landelijk te gaan afzetten, daar heb ik wel hoge verwachtingen van. Het is ideaal voor mensen die op hun cholesterol letten of minder vet willen eten, maar wel een lekker stukje kaas willen. Je proeft bijna niet dat het 35+ is. Verder hebben we naast onze biologische zuivel in glas ook nog Zuivelmand, onze tweede lijn: biomelk met gangbare toevoegingen, in plastic flessen. Die liggen in grote supermarkten.”

Land_van_Boer_Zuivel_De_Venehoeve_machine_kaasmaken_BoerenZuivel

Hoe lang zijn jullie al biologisch?

“Sinds 2018. We werkten altijd al veel in die richting: koeien naar buiten, weinig gebruik van kunstmest op het land, dat soort zaken. De stap naar biologisch was voor ons eigenlijk niet zo groot en de stal hoefden we bijvoorbeeld niet aan te passen. De eerste jaren zonder kunstmest en bestrijdingsmiddelen waren even buffelen, maar we hebben er geen spijt van. Het is pittig, en de inspecties zijn strenger omdat we alles biologisch verkopen, maar als je de administratie op orde hebt, valt het allemaal wel mee.”

Jullie geven ook workshops. Hoe is dat ontstaan?

“Ik ben van huis uit docent en zag dat er weinig echt in de praktijk geleerd werd. Daarom hebben we een workshopruimte voor tachtig personen gemaakt. Ik geef elke zaterdag wel een workshop: kaas en karnemelk maken, noem maar op. Je begint met een emmertje melk, aan het einde heb je je eigen kaas gemaakt. Het is ontzettend leuk en we willen dit ook met scholen gaan doen. Daarnaast willen we buiten een educatietuin inrichten waar mensen kunnen leren over bomen, planten en wat er groeit in welke seizoenen.”

Land_van_Boer_Zuivel_De_Venehoeve_Ingmar_BoerenZuivel

Jullie doen veel en zijn ambitieus. Vanwaar die drive?

“We willen ons echt onderscheiden en zeggen: wij zijn de Venehoeve en wij doen het net even anders. Niet alleen wat betreft de kaas, maar het hele totaalplaatje. We vinden het belangrijk om iedereen te laten zien waar onze producten vandaan komen. Daar past onze groepsaccommodatie ook goed bij. Mensen die hier overnachten halen een lekker ontbijtje in de winkel, en vandaaruit kijken ze rechtstreeks in onze zuivel- en kaasmakerij. Iedereen kan zien dat we hier zelf bezig zijn en waar alles gemaakt wordt. Die transparantie hoort echt bij ons. We proberen een compleet pakket te leveren, zonder de koe uit het oog te verliezen.”

Delen

Heeft dit artikel je geholpen?

Gerelateerd

De BBZ Groeit! – December 2025

De BBZ groeit! Dit keer vertellen drie nieuwe leden waarom ze lid van de BBZ zijn geworden. Lees hier hun verhalen. […]
Geschatte leestijd: 3 minuten

Paradekaasje: Rijstepap zoals oma ‘m maakte

Via de automaten bij Zuivel van Nu in Velden, worden wekelijks ongeveer 500 zuivelproducten verkocht. De Boeren Rijstepap is erg populair. […]
Geschatte leestijd: < 1 minuut

Kaasroof zet ondernemers op scherp

Het is de nachtmerrie van elke boer en kaasmaker, kaasroof. Waar je jaren keihard aan hebt gewerkt, is in één nacht verdwenen. […]
Geschatte leestijd: 6 minuten