

Land van Boer en Zuivel: “Bij Hoeve Biesland komen natuur, vakmanschap en zorgen samen”
Meer dan een boerderij
Tussen de drukke steden Delft, Den Haag en Zoetermeer ligt Hoeve Biesland, een biologische zorgboerderij waar natuurbeheer centraal staat. Van oudsher een melkveehouderij, is de boerderij uitgegroeid tot een veelzijdig bedrijf met een eigen moestuin, slagerij, bakkerij en zuivelproductie. “Alles draait hier om lokaal, duurzaam en natuurinclusief boeren”, vertelt mede-eigenaar Linda Duijndam. We spraken haar over haar rol binnen het familiebedrijf, haar liefde voor smaakvol eten en de bijzondere samenwerking met vrijwilligers en hulpboeren.
Hoe is Hoeve Biesland uitgegroeid tot wat het nu is?
“Onze boerderij is al generaties in de familie. Mijn ouders, Jan en Mieke, namen het over en zochten continu naar manieren om het bedrijf toekomstbestendig te maken. Omdat we midden in de Randstad zitten, wilde mijn vader consumenten bij onze manier van boeren betrekken. Zo ontstonden de slagerij, bakkerij en uiteindelijk de winkel. Zelf had ik nooit gedacht op de boerderij te werken, maar in 2010 begon ik met een groentetuin, simpelweg omdat ik de smaak van supermarktgroenten teleurstellend vond. Ik wilde weten of ik zelf iets beters kon telen. Dat begon met 2000 m² en is nu uitgegroeid tot 6000 m². Ondertussen is ons assortiment flink uitgebreid en blijft de boerderij zich ontwikkelen.”
Wat maakt jullie boerderij uniek?
“Bij ons beleef je echt waar je eten vandaan komt. Bezoekers zien vrijwilligers in de tuin werken, koeien grazen en kippen rondscharrelen bij de kippencaravan. In de winkel kopen ze vervolgens zuivel, vlees en eieren die letterlijk van een paar meter verderop komen. Er is geen verpakking met een foto van een boer, hier zie je de boerderij zelf. Dat maakt de beleving compleet. We ontvangen wekelijks zo’n 1.500 bezoekers en bezorgen ook producten via onze webshop en groenteabonnementen. Zo’n 500 leden krijgen wekelijks een vers pakket, en daarnaast zijn er altijd nog losse bestellingen uit de regio.”

Wat voor producten maken jullie allemaal?
“We produceren een breed scala aan producten, allemaal biologisch en lokaal. In de moestuin verbouwen we 50 soorten seizoensgroenten en kruiden. De slagerij verwerkt het vlees van onze eigen koeien, waarbij we alles van kop tot staart gebruiken. In de bakkerij bakken we dagelijks desembroden, van oerbrood tot maisbrood. In 2021 breidden we ons assortiment uit met zuivel: we maken nu zelf gepasteuriseerde melk, yoghurt, karnemelk, halfvolle melk, room, roomboter en yoyo, onze bosvruchtenkarnemelk. Kaas laten we maken bij Bio Kaas Kinderdijk, wat ons scheelt in arbeid en ruimte.”
Jullie runnen het bedrijf met z’n vijven. Hoe verdelen jullie de taken?
“We hebben allemaal onze eigen rol. Familievriend Tim van Bregt beheert de koeien, de boerderij en het landschapsbeheer. Mijn zus Sandy regelt de administratie, logistiek en distributie. Ik focus me op verkoop, marketing en een deel van de productie, samen met mijn zus. Mijn moeder ondersteunt bij de administratie en verzorgt de kalfjes, terwijl mijn vader zich bezighoudt met de zuivelproductie, zaken regelt met de provincie en advies geeft. Zo vullen we elkaar aan en zorgen we dat alles draait.”
Waarom is biologisch en lokaal werken zo belangrijk voor jullie?
“Biologisch werken is voor ons vanzelfsprekend. We gebruiken geen kunstmest of bestrijdingsmiddelen en werken met een gesloten kringloop: de mest van onze koeien wordt compost voor biologische akkerbouwers en tuinders in de regio, en wij kopen daar weer groenten van terug. Onze producten blijven zoveel mogelijk binnen een straal van 30 kilometer. Zo vermijden we onnodig transport en houden we de voedselkilometers laag. Daarnaast draait alles hier om het landschap: we beheren het zo dat mensen ervan kunnen genieten, of ze nu onze producten eten of erdoorheen fietsen.”
Jullie zijn ook een zorgboerderij. Hoe werkt dat?
“Zonder onze hulpboeren geen Hoeve Biesland. We bieden dagbesteding aan 45 mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Ze helpen bij de koeien, kippen, in de bakkerij of winkel, elk met hun eigen taak: koeien ophalen, eitjes rapen, hokken uitmesten of groente inpakken. We merken dat ze veel meer kunnen dan je soms zou denken, en het is prachtig om te zien hoeveel plezier ze erin hebben. Elke drie jaar controleert de Federatie Landbouw en Zorg of we aan alle eisen voldoen, zoals deskundige begeleiding en goede faciliteiten. Zo blijven we een erkende zorgboerderij en fijne werkplek voor hulpboeren.”

Hoe ziet een typische dag voor jou eruit?
“Elke dag is anders. Meestal begin ik op kantoor met mails, sollicitatiegesprekken en overleg met personeel. Daarna loop ik een ronde over het erf om te checken of alles goed gaat. Soms spring ik bij in de bakkerij of winkel als er iemand ziek is. Andere dagen focus ik op verkoop, distributie en marketing. In de zomer sta ik vaker op het land. Ik ben de vraagbaak binnen het bedrijf en help waar nodig. Maar het mooiste moment van de dag? Dat is als ik ’s ochtends naar de boerderij fiets en de zon opkomt, en ’s avonds als ik met de zonsondergang weer naar huis ga.”
Jullie hebben Fleckvieh-koeien. Waarom deze keuze?
“Fleckvieh is een robuust dubbeldoelras: geschikt voor melk én vlees. Onze koeien beheren natuurgebieden, en daarom zochten we een ras dat daar goed tegen kan. Het draait bij ons niet om maximale melkproductie, maar om een sterke, gezonde koe die vroeg naar buiten kan. In de koeientuin hebben ze 20 m² per dier, met een dikke laag stro. Een instrooirobot zorgt dag en nacht voor vers stro en ook het voer wordt continu verspreid. Zo hebben ze altijd vers eten en een comfortabele omgeving.”
Hoe dragen jullie bij aan natuurbeheer en biodiversiteit?
“We zetten ons actief in voor een gezond landschap. In het voorjaar houden we bijvoorbeeld de waterstanden hoog, zodat het land drassig blijft. Dat remt wel de grasgroei en beïnvloedt het koeienvoer, maar het is essentieel voor weidevogels. Hun kuikens kunnen zo makkelijker wormpjes uit de grond prikken. We doen veel voor natuurbeheer, van insectvriendelijk maaien tot zorgen voor biodiversiteit in onze weilanden.”
Zie je de vraag naar biologisch en lokaal eten toenemen?
“Enorm. Onze winkelomzet is in een jaar tijd met 25 procent gestegen, en elk jaar zien we een stijging van zo’n 20 procent. Vooral sinds corona zijn mensen bewuster gaan nadenken over waar hun eten vandaan komt. Ook in de horeca merken we dat de vraag toeneemt. Biologisch en lokaal eten wordt steeds normaler.”

Hoe verkopen jullie jullie producten?
“We leveren aan 102 restaurants en supermarkten, maar uiteindelijk bereikt het grootste deel van onze producten de consument, via onze winkel, webshop en de supermarkten. Die directe band met klanten vinden we waardevol. We vinden het belangrijk om een breed afzetkanaal te hebben, zodat we minder kwetsbaar zijn voor marktveranderingen.”
Waar ben je het meest trots op?
“Twee dingen: mijn groentetuin en onze winkel. De tuin voelt als mijn ‘baby’, en ik zie hoeveel impact die plek heeft op mensen. We werken hier veel met vrijwilligers. Sommigen komen met een burn-out of een moeilijke situatie, en door het werken in de moestuin krabbelen ze weer op. Daar ben ik enorm trots op. En dan de winkel: ooit begonnen in een kleine SRV-wagen met een paar honderd euro omzet per maand, nu uitgegroeid tot een winkel met maandelijks duizenden bezoekers. We hebben er keihard voor gewerkt en dat zie je terug.”
Wat zijn jullie toekomstplannen?
“We zitten nu in een overgangsfase. Mijn ouders nemen langzaam een stapje terug, en samen met Sandy en Tim neem ik het bedrijf over. In 2026 willen we een nieuwe winkel bouwen in de oude koeienstal, met een transparante productieruimte. Klanten kunnen dan letterlijk zien hoe hun eten wordt gemaakt, van het bakken van brood tot het verwerken van vlees en zuivel. We willen van Hoeve Biesland niet alleen een plek maken waar je voedsel koopt, maar waar je ook écht ervaart waar het vandaan komt.”

Hoeve Biesland is meer dan een boerderij. Hier werken hulpboeren, vrijwilligers en vakmensen samen om de natuur te verzorgen en de lekkerste producten te maken. Die vind je in onze boerderijwinkel, bij lokale supermarkten en in restaurants. Lokaal, vers en met liefde gemaakt.
Delen
Heeft dit artikel je geholpen?
Gerelateerd
De BBZ groeit!
