Boer en Zuivel

Geschatte leestijd: 2 minuten


Kritische_punten_productieproces_rauwmelkse_producten_BoerenZuivel

Kritische punten in het productieproces van (rauwmelkse) producten

Op 31 januari verstuurde het COKZ de nieuwsbrief Rauwmelkse producten naar alle boerderijzuivelbereiders en kleinschalige bereiders (hierna: BZB en KB). Deze nieuwsbrief is niet alleen naar de producenten van rauwmelkse producten gestuurd, maar ook naar producenten die alleen gepasteuriseerde producten maken. De nieuwsbrief behandelt enkele kritische punten in het productieproces en helpt om het eigen productieproces opnieuw onder de loep te nemen.

Door: Eveline Nobel en Angelique Luijkx-van de Sande (COKZ)

De aanleiding voor deze nieuwsbrief was een studie van het COKZ in samenwerking met de Bond van Boerderijzuivelbereiders. In deze studie is gekeken naar het productieproces van de rauwmelkse producten. De verwerking van rauwe melk is risicovoller dan wanneer de melk een hittebehandeling ondergaat. Als er bacteriën in de rauwe melk zitten of er bacteriële verontreiniging plaatsvindt gedurende het proces, kunnen de gevolgen groot zijn. Maar ook bij producenten die alleen gepasteuriseerde producten maken is het hygiënisch produceren van belang. Op deze manier hoopte het COKZ hier bij alle BZB en KB aandacht voor te vragen.

Grote respons op de enquête en overwegend positieve reacties

Naar aanleiding van de nieuwsbrief is in maart een enquête verstuurd aan 560 BZB en KB. Het COKZ wilde graag weten of de nieuwsbrief het hygiënisch(er) werken en de bewustwording had bevorderd.

De respons was groot met 226 ingevulde enquêtes (40%). De meerderheid gaf aan de nieuwsbrief gelezen te hebben. En de reacties waren overwegend positief. Het maakte hierbij niet uit of er wel of geen rauwmelkse producten werden geproduceerd door de BZB of KB.

Uit de enquête blijkt dat de nieuwsbrief bij diverse bedrijven is besproken met het personeel. Een aantal gaf aan de nieuwsbrief te hebben besproken in de werkbespreking, de brief te hebben uitgeprint en gelamineerd ter referentie voor het personeel.

Ook vanuit de praktijk heeft het COKZ inmiddels enthousiaste reacties mogen ontvangen. Zo waren er bedrijven die de uitgeprinte nieuwsbrief enthousiast lieten zien aan en hebben besproken met inspecteurs van het COKZ. Ook ontving het COKZ de vraag of ons toezicht naar aanleiding van deze studie gaat veranderen. Komt het COKZ nu minder vaak? Dit is (helaas) niet het geval. Het COKZ blijft jaarlijks toezicht houden bij producenten van rauwmelkse producten.

Delen

Heeft dit artikel je geholpen?

Gerelateerd

Radeloos maar strijdbaar

Anje Grin uit Biddinghuizen bereikte in de afgelopen weken veel aandacht voor haar verhaal door het via social media te verspreiden. […]
Geschatte leestijd: 2 minuten

Zorgen voor een gezonde toekomst: “We willen samen blijven groeien”

Midden in het groene landschap van het Zeeuwse Middelburg ligt de ‘Schatkamer van Schellach’, een kaasboerderij met koeien, winkel, kaasmakerij, zuivelproductie, kinderopvang en Bed & Breakfast. […]
Geschatte leestijd: 4 minuten

De koeien lusten geen gras

Soms heb je van die gesprekken waarvan je meteen weet dat het een column wordt. We schuilden voor een geweldige regenbui, ‘we’ zijn de kaasmaker en ik. […]
Geschatte leestijd: 2 minuten