Boer en Zuivel

Geschatte leestijd: 2 minuten


kaasboerderij-ruurhoeve-krijgt-agrofoodpluim

De Ruurhoeve krijgt Agrofoodpluim van provincie Noord-Brabant

Kaasboerderij De Ruurhoeve van de familie Ansems in Hoogeloon heeft van de provincie Noord-Brabant een Agrofoodpluim gekregen, omdat ‘het een prachtig voorbeeld is van korte ketens en het integreren van natuur in de bedrijfsvoering’, aldus de provincie.

Volgens de provincie Noord-Brabant blinkt De Ruurhoeve al jaren uit in vernieuwende initiatieven: verkoop direct aan de consument, agroforestry, kalf bij de koe, steeds minder bestrijdingsmiddelen. ‘Voorbeelden die zorgen dat landbouw en natuur meer naar elkaar gericht zijn.’

75 walnootbomen

Het familiebedrijf verder uitbouwen door optimaal te zorgen voor mens, dier, bodem en omgeving: dat is de wens van broer en zus Corné Ansems en Erica Beerens-Ansems. In 2017 namen ze het melkveebedrijf met kaasmakerij en streekwinkel over van hun ouders.

De familie Ansems is sinds kort gestart met agroforestry: het teeltsysteem waarbij bomen worden gecombineerd met landbouw op hetzelfde perceel. Bij De Ruurhoeve komt een notenboomgaard met 75 walnootbomen op 22 meter afstand van elkaar. Goed voor de biodiversiteit, de bodemvruchtbaarheid en de aantrekkelijkheid van het landschap. Bovendien hebben de koeien er ook baat bij als ze in de wei staan. Corné Ansems: “Je kunt denken: ‘Bomen? Daar kun je helemaal niet omheen maaien!’ Maar je moet juist een plan bedenken waardoor het wel kan.”

Elies Lemkes-Straver, gedeputeerde Landbouw, Voedsel en Natuur: “Dat omdenken is juist de instelling die doorslaggevend was voor het winnen van de Agrofoodpluim. Natuur en landbouw staan elkaar niet in de weg, dat ziet Corné Ansems goed. Hij laat zien dat ze elkaar juist versterken.”

Potstal en 3 sterren Beter Leven-keurmerk

Daarnaast zorgt de Ruurhoeve ook op andere manieren voor een goede balans met de natuur. Dierenwelzijn staat op verschillende manieren hoog in het vaandel. Daarnaast wil Ansems een potstal bouwen met geschikte ligplaatsen, wat zorgt voor langere lig- en herkauwtijden, minder klauwgebreken en waardevollere mest. De Ruurhoeve wil zo het eerste melkveebedrijf worden met een 3 sterren Beter Leven-keurmerk. Bovendien worden bij het productieproces van melk en kaas steeds minder bestrijdingsmiddelen gebruikt: aan de grasteelt komt geen kunstmest meer te pas.

Korte keten

Op de Ruurhoeve wordt al decennia kaas gemaakt van zelfgeproduceerde melk. De kaas wordt in de eigen boerderijwinkel verkocht. Jaarlijks komen tienduizenden bezoekers naar Hoogeloon voor een bezoek aan de streekwinkel of een workshop. Maar ook voor het echte verhaal van de landbouw, de koeien, de melk, de kaas. Dat vergroot het begrip voor de boer. Daarom is het bedrijf ook onderdeel van de Nationale Handelsmissie van het ministerie van LNV dat 5 oktober plaatsvond onder het motto ‘Dichtbij boert beter’.

Op de foto: Corné Ansems en Erica Beerens-Ansems en hun ouders. De uitreiking van de Agrofoodpluim vond digitaal plaats vanwege de coronamaatregelen.

Foto: Provincie Noord-Brabant

Delen

Heeft dit artikel je geholpen?

Gerelateerd

Korte lijnen en Boeren Goudse Oplegkaas

Waarom is goed zo vaak een strijd en vindt rommel altijd een weg? Waarom luisteren we niet om te leren, maar luisteren we om aan te vallen? […]
Geschatte leestijd: 2 minuten

Noteringen oktober 2024

De noteringscommissie is op 4 oktober weer bijeengekomen voor overleg over de notering. De zuivelmarkt lijkt het hoogtepunt reeds gepasseerd. De gestage stijging van de noteringen is tot stilstand gekomen […]
Geschatte leestijd: 2 minuten

De BBZ groeit!

De BBZ krijgt regelmatig aanmeldingen van nieuwe leden. Soms zegt er ook wel eens een lid op. Maar we groeien langzaam! […]
Geschatte leestijd: 4 minuten