Boer en Zuivel

Geschatte leestijd: < 1 minuut


Kaasboerderij-opstap-arbeidsmarkt

Kaasboerderij als opstap naar ‘droombaan’

De familie Bosma van kaasboerderij Poldergenot heeft medewerkers in dienst met een afstand tot de arbeidsmarkt. Maar van het etiket ‘zorgboerderij’ wil Johan Bosma niets weten. “Met koeien melken en kaas maken verdienen we ons geld”, vertelt hij in het juninummer van De Zelfkazer.

Alle melk van de 240 koeien wordt verwerkt tot kaas in de kaasmakerij van de familie Bosma in Rutten in de Noordoostpolder. De kaasmakerij is in februari uitgebreid.
Tot 2015 regelde Johan de afzet van de kaas zelf. “Nu produceren we voor bijna honderd procent voor Vandersterre, een klein deel leveren we rechtstreeks aan horecagroothandel Hanos.”

Werkervaringsplek

Naast de kaasproductie concentreert de kaasboerderij in Rutten zich vijf dagen per week op het begeleiden van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, mensen die structuur en duidelijkheid nodig hebben. “Zij hebben bij ons een werkervaringsplek. Het is de bedoeling dat ze doorstromen naar regulier werk.” Met de zorgtak wordt geen geld verdiend, zegt Johan, maar hij vertelt er met minstens zoveel enthousiasme over als over de koeien en kaasmakerij.

Het ‘normale’ leven

Johan wil in samenwerking met de gemeenten de zorg voor zijn werknemers verder professionaliseren om ze verder te kunnen helpen in het ‘normale’ leven. “Zelfstandig wonen en wat daarbij komt kijken, zoals wassen en boodschappen doen, is voor jou en mij misschien heel normaal, maar voor hen vaak niet. We willen ernaartoe dat de medewerkers na verloop van tijd zelfstandiger worden en wellicht door kunnen stromen naar hun ‘droombaan’.”

Lees het hele artikel in De Zelfkazer van juni (verschijningsdatum 12 juni).

Delen

Heeft dit artikel je geholpen?

Gerelateerd

Borg je voedselveiligheid

Als zelfzuivelaar zal je vast wel van één van de volgende situaties hebben gehoord of zelf hebben meegemaakt. Lees meer over voedselveiligheid. […]
Geschatte leestijd: 5 minuten

De BBZ groeit!

De BBZ krijgt regelmatig aanmeldingen van nieuwe leden. Dit keer hebben we zeven leden gevraagd waarom ze lid van de BBZ geworden zijn. Lees hier hun motivatie […]
Geschatte leestijd: 5 minuten

De Smaaksensatie van Doetie’s geiten

“Hier, bij mijn boerderij Doetie’s Geiten in het Friese Aldwâld, draait het echt om de geit. Ik heb er zeventig en allemaal hebben ze hun eigen karakter." […]
Geschatte leestijd: 2 minuten