Boer en Zuivel

Geschatte leestijd: 4 minuten


cover_kaasboerderij_speksnijder

Honderd jaar ambacht met een moderne aanpak

Een grotere kaasopslag, een webshop en een moderne boerderij winkel. Jan Herm Bokdam (33) en Jan Speksnijder (35) van Kaasboerderij Speksnijder zitten niet graag stil als het op vernieuwing aankomt. Al maanden wordt er gesjouwd, gebouwd en natuurlijk ook nog dagelijks gemolken op de Lekkerkerkse boerderij. Het goedlachse koppel heeft sinds januari 2020 de leiding over de melkveehouderij en kaasmakerij .

Canada

Jan woont zij n hele leven op de boerderij in de Krimpenerwaard. De familie Speksnijder maakt hier al generaties lang kaas. Vooral om haar Goudse jong en jong belegen worden de Speksnijders geroemd. Jan Herm groeide op in Twente en Groningen waar zijn ouders een melkveebedrijf hielden, maar zij zochten in 2002 hun toekomst in Canada. Hier heeft de familie Bokdam twee boerenbedrij ven opgezet. Jan Herm werkte als voeradviseur in de provincie Ontario.

Cum Laude

De twee ontmoetten elkaar via een gemeenschappelijke vriend. De vonk sloeg over en de droom om samen een mooie boeren onderneming te runnen lag binnen handbereik. Jan Herm verruilde daarop het uitgestrekte Canada voor het Hollandse Groene Hart om samen met Jan de melkveehouderij en kaasmakerij over te nemen. Hij leerde de fijne kneepjes van het kaasmaken van zijn schoonmoeder Nel. Het ambacht kreeg hij snel in de vingers en dat bleef niet onopgemerkt. De familie won meerdere prijzen voor hun ambachtelijke kazen tijdens de Cum Laude Awards in 2020.

Kaasboerderij_speksnijder_boerenzuivel

Investeren en innoveren

Met de komst van Jan Herm in het bedrijf, werd een frisse blik geworpen op de onderneming. Al snel lagen er plannen om met zij n vieren het bedrijf door te ontwikkelen. Jan Herm: “We hebben als eerst geïnvesteerd in jongvee, waardoor we elk jaar meer melk kunnen verkazen.” De afzet groeit, waardoor de rest van het bedrijf mee moet groeien. “Hiervoor hebben we een nieuwe kaasopslag nodig, die dubbel zo groot is als de oude. Ook merken we dat de winkel te klein wordt. We werken aan een compleet nieuwe boerderij winkel met meer en betere parkeergelegenheid.”

Constante kwaliteit

In al het innovatiegeweld is er één ding wat vooral niet verandert. De constante kwaliteit van de kazen waar de Speksnijders al generaties lang om bekendstaan. Jan Herm: “Mijn schoonmoeder heeft veertig jaar gewerkt aan de manier waarop hier kaas wordt gemaakt, wat zij ook weer van haar moeder heeft geleerd. Zelf lust ze geen kaas, dus ze doet alles met wat ze ziet en ruikt.”

Schoonmoeder Nel is vandaag de dag nog steeds actief in de kaasmakerij en in de winkel. “We doen hier alles met elkaar. Het is leuk dat we alle vier een passende plek in het bedrijf hebben. Mijn schoonvader Gerrit houdt zich nu fanatiek bezig met de bouw. Jan is hoofdzakelijk verantwoordelijk voor de werkzaamheden in en om de stal. Melken doen we altijd samen. En mijn schoonmoeder en ik maken dus de kaas.”

Speksnijder_kaasboerderij_boerenzuivel

Nieuwe koers

Door de coronacrisis zagen Jan en Jan Herm een uitgelezen kans om een webshop te starten. Een stap die perfect past bij de moderne koers die het ondernemende duo vaart. “We willen onze doelgroep verbreden en ons meer focussen op de jongere generatie. Een online shop kan daarbij natuurlijk niet ontbreken. De fysieke winkel krijgt ruimere openingstijden, waardoor klanten ook na werktijd kaas en zuivelproducten kunnen kopen. Door middel van kaasautomaten en een melktap kunnen klanten onze producten afhalen als wij zelf niet in de winkel aanwezig zijn.”

Ondernemerschap

Dat Jan en Jan Herm naast gedreven boeren ook geboren ondernemers zijn, lijkt inmiddels wel bewezen. “Het ondernemerschap is het leukste aan het hebben van een eigen boerderij . Meerwaarde halen uit je eigen product(en) en alles wat daarbij komt kij ken. Voor de nieuwe opslag samen op pad gaan voor nieuwe kaasplanken bij voorbeeld, in zulk soort dingen hebben we echt plezier. Dat we er met z’n allen zo gepassioneerd voor gaan om dit mooie bedrijf voort te zetten, daar haal je wel heel veel voldoening uit” glundert Jan Herm.

boerenzuivel_kaasboerderij_speksnijder

Ambities

Na alle ontwikkelingen waar Jan en Jan Herm de afgelopen periode mee bezig zijn geweest en de komende tijd middenin zitten, rijst de vraag of er nog iets te wensen overblijft. Jan Herm: “Er komen altij d nieuwe ideeën. Als het lekker draait, ontstaat er weer ruimte om nieuwe dingen ‘uit te fiegelieren’. Wat dat kan zijn? Een sleufsilo staat hoog op ons wensenlijstje. En verder kij ken we gewoon wat er op ons pad komt!”

Bekijk de video

In de gelijknamige videoserie De Boer Op lopen we een dag mee in het boerenleven van de leden van de Bond van Boerderijzuivelbereiders. Bekijk hier de video van Boerderij Speksnijder.

Delen

Heeft dit artikel je geholpen?

Gerelateerd

Noteringen juni 2024

De noteringscommissie is op 7 juni weer bijeengeweest voor overleg over de notering. Lees hier de noteringen voor juni. […]
Geschatte leestijd: 2 minuten

Dit zijn de winnaars van de Nationale Competities Foodspecialiteiten 2024!

Tijdens het jaarlijkse Branche-Event Foodspecialiteiten van Vakcentrum Foodspecialiteiten, zijn de winnaars bekendgemaakt. […]
Geschatte leestijd: 3 minuten

Veiling van de Reuzengraskaas levert recordbedrag van € 23.200,- op

Kaaskoning John de Goey doet laatste bod veiling Nationale Graskaasdag 2024 en is koper van de reuzengraskaas. […]
Geschatte leestijd: 2 minuten