Hij is weer voorbij, die mooie zomer…
Een zomer die al in mei begon, met de geur van vers gras en de eerste graskaas. Je dacht dat er geen einde aan zou komen, maar voor je het weet is het oktober: de maand waarin we trots onze op de boerderij gemaakte kaas en zuivel extra onder de aandacht brengen.
We stonden op de vakbeurs Foodspecialiteiten in Houten met ons promotiemateriaal en puzzelboekje voor oktober – de maand van de echte Boerderijzuivel. Velen van jullie hebben dit inmiddels ontvangen: mooi om samen te laten zien wat boerderijzuivel zo bijzonder maakt. Wat op de beurs opviel? Vrijwel alle aanwezige kaashandelaren presenteerden met prachtige stands onze boerderijkazen. Elk van hen deed dat met een eigen verhaal vol passie, overtuiging en waardering voor het product.
Een mooi gezicht, dat tegelijk iets duidelijk maakt: ook wij, als zelfzuivelende boeren, hebben de taak om ons verhaal nog beter te delen. Zo kunnen consumenten én handelaren onze inzet, vakmanschap en meerwaarde blijven herkennen. Want soms lijkt er een verschil te ontstaan tussen de waardering die we in woorden ontvangen en de waardering die in cijfers wordt uitgedrukt.
Laten we daarom vooral met elkaar in gesprek blijven, zodat waardering en prijs weer hand in hand gaan. Vroeger was handel nog echt handwerk. Letterlijk. Handjeklap tussen boer en handelaar, met ferme woorden, eerlijke afspraken en wederzijds respect. Tegenwoordig gaat dat vaak anders, met investeringen en marktdynamiek die niet altijd de waarde van het product weerspiegelen. Toch blijft de essentie hetzelfde: we hebben elkaar nodig. Boeren en handelaren, samen verantwoordelijk voor een gezond evenwicht tussen productie, prijs en waardering.
En zo is het weer herfst geworden. De bladeren vallen, de regen tikt op het raam en de kaaskeuringen gaan van start. Het seizoen waarin we elkaar weer ontmoeten, ervaringen delen en proeven van elkaars vakmanschap. Als de avonden langer worden, mogen we genieten van onze eigen heerlijke producten: een goed gevulde borrelplank met diverse kazen, een frisse yoghurtdip erbij… Puur, eerlijk en met liefde gemaakt.
Veel leesplezier met deze editie van Boer en Zuivel!
Cees Slob
Voorzitter
Delen
Heeft dit artikel je geholpen?
Gerelateerd
Wim Tiemessen: “De smaak was onvoorstelbaar”