Boer en Zuivel

Geschatte leestijd: 2 minuten


Het Kaaslokaal: kant-en-klare kaasmakerij

Bart en José Eikelenboom wilden kaas gaan maken op hun boerderij, maar geen grote en kostbare verbouwing voor een kaasmakerij. Daarom bestelden zij een kant-en-klare kaasmakerij bij C. van ‘t Riet Zuiveltechnologie. Het plaatsen en installeren ervan duurde slechts twee dagen.

De container is in juni van dit jaar besteld en begin november geleverd. De kleur ervan konden Bart en José zelf kiezen; het werd groen, passend bij de damwandplaten van de achterliggende ligboxenstal. De container kreeg de naam Het Kaaslokaal: een verwijzing naar de container zelf en naar de lokaal bereide kaas.

kaaslokaal-kant-en-klare-kaasmakerij

De container, 12 meter lang en bijna 2,5 meter breed, was tijdens de plaatsing bijna compleet ingericht, alleen de losse onderdelen, zoals de kaaspasteurbak, kaaspers en stellingen voor de kaasopslag, werden later geïnstalleerd. De ruimtes voldoen meteen aan alle hygiëne-eisen.

Hygiënesluis

“In het buitenland plaatsten we al eens containers met een complete kaasmakerij, we hadden er dus al ervaring mee”, vertelt Henri Verkerk van C. van ’t Riet. “Maar in Nederland is de familie Eikelenboom de eerste waaraan we een container hebben geleverd. Het is een kostentechnischvriendelijke oplossing.”

kaaslokaal-kant-en-klare-kaasmakerij
kaaslokaal-kant-en-klare-kaasmakerij

Eigen winkel

Bart en José zijn blij met hun Kaaslokaal. De eerste kazen liggen al in de kaasopslag te rijpen. “We hebben nu twee keer kaas gemaakt. Dat ging goed. We willen de kaas aan huis gaan verkopen en via boerderijwinkels in de buurt.” Een eigen boerderijwinkel is er nog niet, dat is het volgende project waar Bart en José mee aan de slag gaan.

Lees het hele artikel in De Zelfkazer van december.

Delen

Heeft dit artikel je geholpen?

Gerelateerd

Noteringen voor maart 2023

De noteringscommissie is op vrijdag 3 maart weer bijeengeweest voor overleg over de notering. Lees hier de noteringen voor maart. […]
Geschatte leestijd: 2 minuten

Dit deed BBZ

Het afgelopen jaar heeft de BBZ weer de nodige controles uitgevoerd voor de GMP+ leden die meedoen met het GMP+ programma. Lees hier meer! […]
Geschatte leestijd: 2 minuten

Overnight oatmeal met boerenyoghurt

Overnight oatmeal met boerenyoghurt. Bekijk hier de ingrediënten voor het recept en lees de bereidingswijze. […]
Geschatte leestijd: < 1 minuten