

Heb je een erkenning of registratie nodig?
Wanneer heb je als zuivelbereider een erkenning nodig en wanneer volstaat een registratie? Het is een vraag die regelmatig bij het COKZ binnenkomt. Harold Janssen, stafmedewerker Strategie & Expertise bij het COKZ, legt uit hoe het zit – en waar je betrouwbare informatie kunt vinden.
“Op de website van de NVWA staat een duidelijke toelichting”, vertelt Harold Janssen. “In Europese regelgeving is vastgelegd dat een bedrijf dat producten van dierlijke oorsprong maakt – zoals kaas en zuivel – een erkenning nodig heeft. Maar er zijn uitzonderingen, die ook in de Europese wetgeving zijn opgenomen. De Europese Commissie heeft hiervoor een leidraad opgesteld. Toch is het soms een hele kunst om te begrijpen wat de commissie precies bedoelt. De toelichting op de website van de NVWA is gelukkig in begrijpelijke taal geschreven. Zuivelbereiders zijn erkenningsplichtig, neem dat als uitgangspunt.”
Erkenning bij levering aan erkend bedrijf en naar het buitenland
“Je bent altijd erkenningsplichtig als je producten aan een erkend bedrijf levert. Denk aan een kaasbereider die kaas levert aan een erkende kaasrijper. Als leverancier dien je dan ook erkend te zijn. Omdat die kaasrijper erkend is, moet de leverancier dat ook zijn. Ook als je je producten aan het buitenland levert, heb je in principe altijd een erkenning nodig.”
Registratie bij kleinschalige productie en plaatselijke afzet aan detailhandel
Je kunt volstaan met een registratie als je alle zuivelproducten vanuit je eigen locatie maakt en deze rechtstreeks aan de consument verkoopt. Harold: “Ook als je levert aan een supermarkt, aan de detailhandel, en onder de 150 kilo product van dierlijke oorsprong per week blijft, is een registratie voldoende. Kom je boven de 500 kilo per week en lever je aan de detailhandel, dan ben je erkenningsplichtig.” Voor de tussenliggende kilo’s (150 en 500) per week mag er minder dan 30 procent van de omzet aan de detailhandel geleverd worden. Hier is een extra voorwaarde voor ingevoerd om toch nog te volstaan met registratie. Wanneer je boven de 30 procent van de omzet uitkomt ben je ook erkenningsplichtig.
“Een ander criterium voor het verkrijgen van een registratie is dat de afzet aan de detailhandel, naast bovengenoemde voorwaarden, plaatselijk moet zijn. Plaatselijk betekent in dit geval: binnen Nederland of in de directe grensstreek in de omgeving van het bedrijf. Denk aan een leverancier dicht bij de grens die aan een supermarkt in Duitsland levert, maximaal tien tot vijftien kilometer verderop”, legt Harold uit.
Tip! Kijk op de website van de NVWA en doorloop de regelhulp (bij punt 4). Bij punt 8 vind je voorbeelden van specifieke situaties. Twijfel je alsnog? Kijk op de website en neem dan contact op met het COKZ.
Delen
Heeft dit artikel je geholpen?
Gerelateerd
Wim Tiemessen: “De smaak was onvoorstelbaar”
