Boer en Zuivel

Geschatte leestijd: 2 minuten


Halen_we_de_paas_Column_Felix_Boerenzuivel

Halen we de Paas?

Felix Wilbrink
Voormalig Culinair journalist bij De Telegraaf

Deze gedachtereeks begon met een cadeautje, dat ik van de Vakbeurs Foodspecialiteiten kreeg: een kerstbal voor de Kerst. De kerstbal verbeeldde een stukje kaas met een muis erop. Nu heb ik tijdens die vakbeurs vaak genoeg kaas gejureerd, aan de Noviteiten doet steevast een tiental kazen mee, waar even vaak geweldige verrassingen bij zitten. Heel blij dus met mijn kaas met muis. Of was het een muis met kaas? Natuurlijk heb ik de muis/kaas-bal in de boom gehangen. En iedereen laten zien.

Natuurlijk hebben we er om gelachen. En dan stokt er toch weer wat in mij. Ik denk bij de viering van de geboorte van Jezus niet echt aan kaas, nou, ja, niet in de kribbe, zeg maar. Eigenlijk kan je wel zeggen dat het een van de enige dingen is waar ik dan niet aan denk. In de reine kerstzin dan.

Klopt dat wel? Bij nadere beschouwing, natuurlijk niet, want ik denk aan kaas als afsluiting van het Kerstdiner. Dit jaar extra. Ik mocht samen met de enige echte Betty Koster de kaas uitzoeken voor het Kerstdinerpakket van Boers&Boers. B&B zijn twee olijke broers die elk jaar weer de Engelse culinaire kersttraditie naar Nederland brengen. Alleen hebben de Engelsen zich door hun Brexit volkomen uit de markt geprezen. Hun kazen importeren is schreeuwend duur geworden. We moesten een deel van de Engelse kazen, die normaal in het pakket zaten, door Nederlandse kaas vervangen. Prachtig gelukt, natuurlijk. De Petemoei van Köning en de Fiore van Oudwijker misstonden beslist niet tussen de Lancashire en de Shropshire blue.

Lieve kaasmakers, omdat jullie natuurlijk altijd in mijn gedachten zijn, een tip van jullie stukjesschrijver. Ga eens wat experimenteren met die typische Engelse kazen. Wij hebben de neuzen altijd op Frankrijk en Italië gericht. Uit Nederland komen zelfs geitenkazen die beter Frans spreken dan Nederlands. Dus, wat let je, lees eens wat bij over de Cheshire, bestudeer de Cloucester, en bewaar melk voor een Lancashire, om maar wat halfharde mooie voorbeelden te gebruiken.

Is er nog een leuk Limburgs koetje? Hupla, kaas maken van ochtend- en avondmelk, tweemaal stremmen en dan mengen, een flink hoge kaas maken en dan van de Limburgse heuvels afrollen. Waarom? Geen idee, dat doen ze in Cloucester en ze hebben er reuze lol bij. Een Cheshire is een pittige kaas, flink kruimelig. Meteen doorverkopen aan onze Marine want met Cheshire aan boord wisten de Engelsen helaas de vierde Engels/Nederlandse zee-oorlog wél te winnen. 1780, weten jullie nog?

Lancashire lijkt op Cloucester, laten we dat in Drenthe gaan maken met melk van heide-koeien. Ook daar zijn kansen… de heide-koe komt terug. Een klein dametje dat het overtollige CO2-gras op de heide weggraast en nauwelijks methaan-scheten laat, dus heel goed voor volk en vaderland is. Ideaal voor tweemaal melken en tweemaal stremmen zoals ook de Lancashire wordt gemaakt. De Cheshire komt voortaan uit de punt van Noord-Holland, kan die zo in Den Helder het schip op.

En dan is de enige vraag nog, halen we Pasen daarmee? Want om eerlijk te zijn, ik kijk wel uit naar een echte paashaaskoeienkaas.

Delen

Heeft dit artikel je geholpen?

Gerelateerd

Noteringen november 2024

De noteringscommissie is op 1 november weer bijeengeweest voor overleg over de noteringen. Op de zuivelmarkt lijken kopers en verkopers af te wachten welke richting de markt zal nemen. De […]
Geschatte leestijd: 2 minuten

Korte lijnen en Boeren Goudse Oplegkaas

Waarom is goed zo vaak een strijd en vindt rommel altijd een weg? Waarom luisteren we niet om te leren, maar luisteren we om aan te vallen? […]
Geschatte leestijd: 2 minuten

Noteringen oktober 2024

De noteringscommissie is op 4 oktober weer bijeengekomen voor overleg over de notering. De zuivelmarkt lijkt het hoogtepunt reeds gepasseerd. De gestage stijging van de noteringen is tot stilstand gekomen […]
Geschatte leestijd: 2 minuten