Boer en Zuivel

Geschatte leestijd: 2 minuten


“Een mooie samenwerking levert écht wat op”

Pal aan de uiterwaarden van de IJssel in Arnhem staat Zuivelboerderij IJsseloord. Een prachtig melkveebedrijf met eigen productielocatie voor het maken van allerlei zuivelproducten als boter, vanillevla en yoghurt. In mei dit jaar is een nieuwe productielocatie in gebruik genomen. In2Food levert al meer dan vijftien jaar ingrediënten en reinigingsmiddelen aan Zuivelboerderij IJsseloord en dacht mee over de hygiëneprocessen. Want waar voorheen de reiniging handmatig plaatsvond, staat er nu een complete CIP-unit: Cleaning In Place.

Luuk Leenders is accountmanager bij In2Food, onderdeel van Synerlogic. Hij adviseert zelfzuivelaars over vraagstukken op het gebied van hygiëne, smaak en bescherming. “Het nieuwe systeem van IJsseloord bestaat uit verschillende tanks”, vertelt Luuk. “Naast een CIP-tank, een voorspoeltank en naspoeltank is ook sprake van een zuurtank en desinfectietank. Alle tanks zijn aangesloten aan de pasteur, de fermentatietank en de spoellijn. Dit hele systeem wordt via de leidingen gereinigd. In de praktijk betekent dit wel dat visueel moeilijker beoordeeld kan worden of het systeem schoon is. Dit vergt een andere manier van reinigen. We hebben voor IJsseloord de reiniging in kaart gebracht, een reinigingsprogramma samengesteld en trainen de medewerkers. Zo denken we in het gehele proces mee hoe de hygiëne te waarborgen.”

Productontwikkeling

“Echte hardlopers van IJsseloord zijn de vla en yoghurt. De vla wordt gemaakt met onder andere onze vlapoeder en de yoghurt met onze culturen. En nu wil men het assortiment uitbreiden en zelf kefir maken. Wij bieden daarbij ondersteuning. Een specialisatie in kaas of yoghurt betekent namelijk niet dat er kennis is over kefir. Dat is echt een ander product. Wij vertellen waar op te letten, wat voor cultuur te gebruiken en geven een basisrecept waarmee IJsseloord aan de slag gaat. Vervolgens stemmen we samen smaak en structuur verder af.

Kennis over faagrotatie

“Het is mooi om te zien dat, dankzij de jarenlange samenwerking, eigenaar Bart Lubbers vertrouwt op de kennis en ervaring van In2Food. Zo ondersteunen we ook met faagrotatie. Fagen zijn virussen die zich met hun ‘grijpertjes’ op een bacterie nestelen. De samenstelling van die bacterie kan daardoor veranderen en zelfs gedeactiveerd worden. Deze virussen hangen in de lucht of komen in wei voor, wat voor fagen een rijke voedingsbodem is. Als fagen eenmaal op een cultuur zitten, dan duurt de verzuring veel langer of stopt zelfs. Door te roteren met verschillende culturen, hebben de grijpertjes geen tijd genoeg om zich aan de bacterie aan te passen. Dat noemen we faagrotatie. Deze rotatie heeft geen invloed op de kwaliteit en smaakbeleving van het eindproduct.”

Ondersteuning in de breedte

“De belangrijkste toegevoegde waarde van In2Food is onze volledige ondersteuning op het gebied van smaak, hygiëne en bescherming”, zegt Luuk. “Hierdoor zijn wij een sparringpartner met brede kennis over zuivelproductie. We bieden hygiëne-trainingen, begeleiding bij recepten en verzorgen de juiste documentatie. Ook beheren we de receptuur van kaascoating. En voor het behalen van een bepaalde certificering biedt In2Food de benodigde informatie. Samenwerken met ons levert écht wat op.”

Delen

Heeft dit artikel je geholpen?

Gerelateerd

Noteringen juni 2024

De noteringscommissie is op 7 juni weer bijeengeweest voor overleg over de notering. Lees hier de noteringen voor juni. […]
Geschatte leestijd: 2 minuten

Dit zijn de winnaars van de Nationale Competities Foodspecialiteiten 2024!

Tijdens het jaarlijkse Branche-Event Foodspecialiteiten van Vakcentrum Foodspecialiteiten, zijn de winnaars bekendgemaakt. […]
Geschatte leestijd: 3 minuten

Veiling van de Reuzengraskaas levert recordbedrag van € 23.200,- op

Kaaskoning John de Goey doet laatste bod veiling Nationale Graskaasdag 2024 en is koper van de reuzengraskaas. […]
Geschatte leestijd: 2 minuten