Boer en Zuivel

Geschatte leestijd: 2 minuten


Hollandische_herbstkäse_Felix_BoerenZuivel

Een échte noviteit

Felix Wilbrink
Voormalig culinair journalist bij De Telegraaf

Op de Vakbeurs Foodspecialiteiten mocht ik weer jureren voor de Noviteiten. Hoe kan een kaas nu een noviteit zijn? Eigenlijk een beetje vreemd. Ik liep ’s morgens op de in aanbouw zijnde beurs mijn rondje en kwam vele kaasmakers tegen. Veel handjes en gezelligheid en tussendoor een gesprek met een biologische kaasmaker. Tussen neus en lippen door liet hij vallen dat het kruidensegment nu flink groter aan het worden was. Wat weer eens bewijst dat het publiek echt geen smaak heeft. Je eet kaas toch niet voor de kruiden? Al word ik honderd, ik zal het nooit snappen. Wil je er kruiden bij, pluk ze en eet ze ernaast. Heerlijk, dunne plakjes verse knoflook op een verkouden dag, op de boerenkaas. Heerlijk een soepje van brandnetel naast een boterham met oude brokkels.

Ik zag die dag de gekste dingen. Het aller-, allergekste was wel een grillworst met daarin een van de meest kostelijke kazen die ons landrijk is. Ik ga er niets meer over zeggen, behalve dat je misschien bij het verwarmen van die grillworst die prachtige kaas gewoon pasteuriseert of erger, en dat daarmee een hoop van de kracht van het product is verdwenen. Nou ja, die altijd aanstekelijke lach van de kaasmaakster maakte veel goed. Het product kon echter echt geen prijs winnen. Je mag nooit uit een jury klappen. Dat is verboden. Je komt samen tot een oordeel en dat is het oordeel van de jury. Soms is het soebatten om anderen over te halen jouw visie te delen, soms is het akkoord gaan met een beslissing die niet helemaal jouw smaak is maar waarvan de anderen jou kunnen overtuigen. Maar zelden maak ik mee dat een jury helemaal geen tij d besteedt aan overleg, en dat was na het proeven van de kaas van Eytemaheert, uit Roderwolde. Waar zegt u, wie? Roderwolde ligt in de kop van Drenthe, ver weg van de snelweg. Maurits en Jessica Tepper houden er Groningse Blaarkoppen, absoluut de beste koe die Nederland heeft voortgebracht, naar mijn mening dan. Dubbeldoel, vlees en melk en waar melk is, is kaas. Die kaas wordt gemaakt door Kaaslust in Veenhuizen. Gethermiseerd, dat wel. Maar jongens en meisjes toch, die puur natuur Blaarkoppen geven puur room, doortrokken van alle plantjes uit een echte weide. Nee, geen grasveld, een weide.

Is dat nou een Noviteit? Ja, wat de Teppers doen is het nieuwe boeren, met de oude liefde en de oude waarden inclusief intens landschapsbeheer en nauwelijks uitstoot. En met een volle kruidige kaas waar geen kruid in zit. Noem dat maar geen noviteit.

Delen

Heeft dit artikel je geholpen?

Gerelateerd

Noteringen juli 2024

De noteringscommissie is op 5 juli weer bijeengekomen voor overleg over de noteringen. Lees hier de noteringen voor juli. […]
Geschatte leestijd: 2 minuten

Noteringen juni 2024

De noteringscommissie is op 7 juni weer bijeengeweest voor overleg over de notering. Lees hier de noteringen voor juni. […]
Geschatte leestijd: 2 minuten

Dit zijn de winnaars van de Nationale Competities Foodspecialiteiten 2024!

Tijdens het jaarlijkse Branche-Event Foodspecialiteiten van Vakcentrum Foodspecialiteiten, zijn de winnaars bekendgemaakt. […]
Geschatte leestijd: 3 minuten