Boer en Zuivel

Geschatte leestijd: 2 minuten


Durf_geld_te_vragen_voor_je_product_boerenzuivel

Durf geld te vragen voor je product

De afgelopen weken zijn we hier op ons bedrijf druk bezig geweest met het opknappen van het parkeerterrein voor de kaasmakerij en de boerderijwinkel. We hadden nooit verwacht dat er zoveel mensen producten hier op de boerderij zouden komen kopen. Mooi om te zien dat de consumenten steeds beter de weg vinden naar vers, lokaal en dichtbij. Ook op ons bedrijf is er in het coronajaar veel veranderd. Onze afzet naar de toeristenlocaties is bijvoorbeeld compleet weggevallen. En dat betekent dat we veel extra werk hebben om vooral kleinere afzetkanalen te bedienen, zoals via onze webshop die goed loopt.

Regelmatig zit ik met m’n handen in het (grijze) haar om al die kleine bestellingen weg te werken. En we schijnen ook de hele dag maar bereikbaar te moeten zijn. Zo belde er laatst een winkelier op een vervelend tijdstip over de prijs van onze geitenkaas die volgens hem te hoog was.

Ik antwoordde op dat hij zelf maar een vergunning aan moest vragen om een stal te bouwen, geiten te melken, kaas te maken en 7 dagen in de week aan het werk te gaan met alle risico’s die daarbij horen. Ik ga echt mijn kaas niet voor minder verkopen, omdat wij ook er wat aan willen verdienen en vooral niet omdat de kosten door de crisis waar we in zitten de pan uit rijzen. Aan de andere kant van de lijn was hier gelukkig begrip voor. Wat ik hiermee wil zeggen beste boerderijzuivelbereiders; durf geld te vragen
voor je product!

Tijdens het opknappen van ons terrein was het best wel weer even lekker om zwaar fysiek werk te doen. Dat is soms beter dan de hele dag lopen tobben door alle regels die op je af komen. Ook in onze sector zullen we ons moeten aanpassen en meegaan met de tijd waarin we leven.

Namens de Bond van Boerderijzuivelbereiders,
Theo Dekker (voorzitter)

Delen

Heeft dit artikel je geholpen?

Gerelateerd

“Ik hoef de mensen echt niet te vertellen hoe ze kaas moeten maken.”

Bert Andreae werkt sinds 1997 bij het COKZ, het Centraal Orgaan voor KwaliteitsZaken. Lees hier het hele verhaal! […]
Geschatte leestijd: 5 minuten

Crowdfunding

Crowdfunding. In 2019 verhuisden Mieke en Gerard Mul, samen met hun jonge kinderen van Drenthe naar Warmond, naar Boerderij Boterhuys. […]
Geschatte leestijd: 5 minuten

Brian Luikel: “Alles van Nederlandse bodem”

Brian Luikel is eigenaar van Restaurant Neder in Alkmaar. “Ik heb nooit een koksopleiding gevolgd." Lees hier zijn verhaal. […]
Geschatte leestijd: 2 minuten