Dit deed BBZ
Drukbezochte studiemiddagen kwark en zure zuivel
In aansluiting op de Cum Laude Awards organiseerde de BBZ in mei vier studiemiddagen over kwark en zure zuivel. Tijdens deze bij eenkomsten ging Barbara Hart (Barlactica) in op de oorsprong van veelvoorkomende afwijkingen in geur, smaak en consistentie. Vervolgens kwam uitgebreid aan bod hoe deze gebreken voorkomen kunnen worden. Er was volop gelegenheid om meegebrachte eigen producten te proeven en ervaringen uit te wisselen. In totaal deden zo’n 35 zuivelbereiders uit het hele land mee aan deze sessies. Ze hebben handvatten gekregen om afwijkingen te herkennen en ook is hun kennis over kwark en zure zuivel opgefrist en verdiept.
Voortgang hygiënecode
De klankbordgroep is weer bij elkaar geweest om de verdere uitwerking van die nieuwe code te bespreken. Deze groep bezit veel kennis en bespreekt wat in die code moet staan. Hieronder een aantal punten uit de bespreking.
- Claims thermiseren/pasteuriseren zijn belangrijk m.b.t. authenticiteit product.
- Welke analyses wel/niet onder accreditatie moeten worden uitgevoerd.
- Verschil erkenning/registratie.
- Werkwijze voorkomen kruisbesmetting en allergenen.
- BBZ heeft besloten om ook Syrische kaassoorten op te nemen in de code.
- Beheersing concentratie reiniging middelen flessenspoelmachine (geen harde eisen).
De druk om de nieuwe code in werking te zetten is groot. Met de nieuwe code gaan we de diepte, hoogte en de breedte in, om u straks een mooi en veilig product te laten maken. De eisen op het gebied van verwerking en ons zuivelassortiment veranderen snel. Wie had er tien jaar geleden van Syrische kaas, Stec en melktaps aan de weg gehoord? De BBZ doet haar best om met de nieuwe code en samen met de nieuwe Ficaseo Kaas app, zelfzuivelend Nederland bij de tijd te houden. Door dit zelf op te pakken voorkomen wij dat een overheid ons straks van alles op gaat leggen wat wij niet willen. Wat slecht, duur en niet uitvoerbaar is. Streven is om eind dit jaar deze nieuwe code met het COKZ en de NVWA te bespreken en daarna in werking te stellen. Gaat u alvast aan de slag met de Kaas-app voor de registratie?
Wim Meure-Buren
Klankbordgroep