Boer en Zuivel

Geschatte leestijd: 4 minuten


Kaasapp_boerenzuivel

De KaasApp, wat kan je ermee?

Ontwikkelaar én gebruiker aan het woord

“Het Kaasmerk in Leiden is meer dan honderd jaar oud en heeft een rijke geschiedenis”, zegt Winus Sloot, directeur van Het Kaasmerk BV. “De anecdote gaat dat kaasmakers uit deze regio kaas maakten van volvette melk. De Friezen deden dat anders. Die roomden de melk af, verkochten de room en maakten kaas van de afgeroomde melk. Zo hadden ze twee inkomstenstromen. De Hollanders vonden dat fraude. In hun ogen was dat geen échte kaas. Ze zochten een manier om hun kaas te kunnen herkennen. Uiteindelijk bedacht iemand dat een plaatje van caseïne – bedrukt met een nummer en geperforeerd – onderdeel kan worden van de kaas. Je ziet het aan de bovenkant van de korst. Maar het kan er niet van af, waardoor frauderen onmogelijk is.” “Elke producent is verplicht om de traceerbaarheid van z’n producten te garanderen. Je moet één stap terug en één stap vooruit in de keten kunnen. Als je kruidenkaas maakt bij voorbeeld, noteer je welke ‘batch’ kruiden gebruikt is in welke kazen. Door de registratie en koppeling van ingrediënten aan een individuele kaas met een kaasnummer, valt altijd te traceren welke grondstoffen erin zijn verwerkt en waar de kazen gebleven zijn. Een handig systeem, ook als de kazen, om wat voor reden dan ook, teruggeroepen moeten worden.”

Kaasapp_kaasmerk_boerenzuivel

“Elke producent is verplicht om de traceerbaarheid van z’n producten te garanderen. Je moet één stap terug en één stap vooruit in de keten kunnen. Als je kruidenkaas maakt bij voorbeeld, noteer je welke ‘batch’ kruiden gebruikt is in welke kazen. Door de registratie en koppeling van ingrediënten aan een individuele kaas met een kaasnummer, valt altijd te traceren welke grondstoffen erin zijn verwerkt en waar de kazen gebleven zijn. Een handig systeem, ook als de kazen, om wat voor reden dan ook, teruggeroepen moeten worden.”

“Wij hebben de KaasApp Ficaseo ontwikkeld om de registratie van kaas eenvoudiger te maken. Je hoeft niet meer een papieren kaasboek bij te houden. Dat is een groot voordeel. Je maakt een professionaliseringsslag, waardoor ook auditeurs en controleurs prettiger en sneller hun werk kunnen doen. Op het moment dat je alles digitaal registreert, is dat op z’n minst een professionelere manier om je operatie in kaart te brengen. En veel sneller toegankelijk.”

“De KaasApp werkt op een pc, iPad en telefoon. Een iPad werkt wel praktisch om de kaasproductie in te vullen en via de app koppel je de geproduceerde kazen aan een kaasmerknummer. Daarmee registreer je de kaas, kan je aan voorraadbeheer doen en vul je in aan wie je verkoopt. Het is wat ons betreft een logische doorvertaling van het traditionele gebruik van het kaasmerk naar deze moderne tijd. Ons doel is het om de kaasmaker te ondersteunen in het professionaliseren en eenvoudiger maken van zijn of haar operatie.”

“Ik voer via m’n telefoon de kaasnummers direct in in de webapplicatie”, vertelt Freek van Leeuwen. “Er worden wat vragen gesteld over de productiedag. Hoeveel liter melk er wordt verwerkt, welke ingrediënten je gebruikt. Je kan ook data noteren voor de hygiënecode. De koeltemperatuur van de melk bij voorbeeld en de temperatuur van de vriezer. Je kan een batchnummer ingeven en een weeknummer. Zodat je gegevens eenvoudig terugvindt. Ik geef aan wat voor soort kaas het is, het gewicht en ken dan een nummer aan een kaas toe.”

“Dat ging eerst allemaal op papier. Ik heb de kaasadministratie van mij n moeder overgenomen. Zij had vier soorten papieren administraties. Zo hadden we de ‘kaartenbak’, waarin de voorraad werd bij gehouden. Elke kaart stond voor een week of maand, waarop bij gehouden werd welke kaas gemaakt was. Was de kaas verkocht, dan werd ie doorgestreept. In een agenda stonden de bijzonderheden van de dag. En dan had je het officiële kaasboek, waarin nummers, soorten en aantallen genoteerd werden. Al die losse administraties zijn vervangen door één app. Dat vind ik een groot voordeel. Maar het was wel even wennen, natuurlijk.”

“Ik heb er geen handleiding bij gekregen. Ik was de eerste gebruiker en heb meegedacht over wat er precies in moest komen en welke opties de app moest hebben. De app is vanaf de scratch met ons meeontwikkeld. Onze ervaringen dienden als input om aanpassingen door te voeren. Die zijn er inmiddels een stuk minder. Maar het zou mooi zij n als je de KaasApp kan koppelen met andere systemen. Die van het COKZ bij voorbeeld, dan kan een groot deel van de controle op kantoor gebeuren. En maak een koppeling met een boekhoudsysteem, zodat er meteen een factuur uitrolt. Hoe meer zaken er gekoppeld worden, hoe makkelijker het leven wordt.”

Ik merk dat er onder collega’s huiver is over de app. Ze denken dat het lastig is en gedoe geeft . Het lij kt mij juist een belangrijke ontwikkeling in de professionalisering van ons vak. Want het oude systeem met kaas boeken behoort – met alle respect – tot de vorige eeuw.”

Delen

Heeft dit artikel je geholpen?

Gerelateerd

Noteringen november 2024

De noteringscommissie is op 1 november weer bijeengeweest voor overleg over de noteringen. Op de zuivelmarkt lijken kopers en verkopers af te wachten welke richting de markt zal nemen. De […]
Geschatte leestijd: 2 minuten

Korte lijnen en Boeren Goudse Oplegkaas

Waarom is goed zo vaak een strijd en vindt rommel altijd een weg? Waarom luisteren we niet om te leren, maar luisteren we om aan te vallen? […]
Geschatte leestijd: 2 minuten

Noteringen oktober 2024

De noteringscommissie is op 4 oktober weer bijeengekomen voor overleg over de notering. De zuivelmarkt lijkt het hoogtepunt reeds gepasseerd. De gestage stijging van de noteringen is tot stilstand gekomen […]
Geschatte leestijd: 2 minuten