De BBZ Groeit! – December 2025
De BBZ krijgt regelmatig aanmeldingen van nieuwe leden. Uiteraard zegt er ook wel eens een lid op. Maar duidelijk is dat we langzaam maar zeker groeien. Dit keer vertellen drie nieuwe leden waarom ze lid van de BBZ zijn geworden. Lees hier hun verhalen. En zegt het voort, dan blijven we groeien voor jouw belang!
Dierenwelzijn voorop
Evert Bakker runt samen met zijn partner de biologische kaasboerderij Justa in het Drentse plaatsje Stuifzand. “Wij houden veertig melkkoeien en doen dat zo natuurlijk mogelijk,” vertelt Evert. “Zonder kunstmest, bestrijdingsmiddelen of andere chemische middelen. De koeien lopen zo’n vierduizend uur per jaar buiten in de weide. De rest van de tijd staan ze in een strostal, waar ze alle ruimte hebben om rond te lopen. Op die manier proberen wij ze zo vrij en natuurlijk mogelijk te houden. Koeien zijn weidedieren, die horen thuis op het land. Dierenwelzijn en weidegang staan bij ons voorop.” Volgens Evert is dat niet alleen goed voor de dieren, maar ook voor de kaas. “Wij maken rauwmelkse Goudse kazen en verschillende kruidenkazen. We hebben geen winkel aan huis, dat kost te veel tijd, maar we werken met een vaste kring markthandelaren en winkels die onze kazen afnemen. We doen niets aan promotie, het gaat eigenlijk vanzelf. Onze klanten zijn heel tevreden. Eigenlijk dacht ik dat we al lid waren van de BBZ, want we lezen al jaren het magazine Boer en Zuivel. Maar toen ik kaasmerken wilde bestellen, bleek dat alleen via de BBZ te kunnen. Het is goed dat we nu lid zijn: de BBZ zet zich tenslotte ook in voor de promotie van boerenkazen.” Evert doet nog een oproepje: “In mei ben ik 67 geworden en een echte opvolger is nog niet in beeld. Als er iemand is die belangstelling heeft, dan kan diegene contact met mij opnemen!”
Kalveren zien opgroeien
Christine Wildvank runt samen met haar vriend, schoonouders, schoonzus en zwager melkveebedrijf Timmerman in Ruinerwold. Het bedrijf ligt verspreid over drie locaties binnen een straal van vijfhonderd meter. “Mijn vriend en ik wonen op de jongveelocatie waar 200 stuks jongvee staan, mijn schoonouders wonen op het melkveebedrijf waar we ongeveer 300 Holstein-Friesian koeien hebben”, zo vertelt ze. “Op de derde locatie hebben mijn schoonzus en zwager 120 Jerseykoeien. Binnen het bedrijf houd ik mij vooral bezig met het jongvee en de zuivel. Het opgroeien van de kalfjes vind ik ontzettend leuk om te zien. Ze worden op de hoofdlocatie – bij mijn schoonouders geboren – en blijven daar de eerste twee weken. Daarna komen ze naar ons toe om op te groeien. Sinds 2021 maakt Christine haar eigen zuivelproducten onder de naam ‘Woldzuivel’. “Het idee ontstond om iets met onze melk te gaan doen, en dat leek mij heel leuk om te gaan proberen. Ik kocht een yoghurtmaker en begon eigenlijk gewoon in onze keuken thuis. Maar dat groeide al snel uit en we hebben geïnvesteerd in een zuivelruimte met machines. Geen moment spijt van gehad!” De producten verkopen ze in hun boerderijwinkel en in de supermarkt. “Sinds kort zijn we lid van BBZ. Ik vind het belangrijk om kennis op te doen, en ook te delen met andere zuivelaars. Je wordt op de hoogte gehouden van alle nieuwe ontwikkelingen die betrekking hebben op de zuivel en bijvoorbeeld de hygiënecode.”
Kaasmakerij in de oude schuur
Op de biologische Zuivelboerderij Roordastate in het Friese Ginnum melkt Tjitze van de Velde samen met zijn vader zeventig melkkoeien. “We zijn in 2015 met de melkveehouderij begonnen,” vertelt hij. “Van onze biologische melk maken we ambachtelijke kaas en binnenkort ook boter. Eerder maakten we de kazen bij kaasmaker Jan Craens van Kaaslust uit Veenhuizen. Hij leerde ons het ambacht. Een jaar geleden besloten we een kaasmakerij in onze oude schuur te bouwen. Binnenkort maken we hier onze eigen kazen en verkazen we ook voor andere boeren uit de omgeving. Het is prachtig om iets van je eigen melk te maken. ’s Ochtends melken en ‘s middags kun je iets tastbaars vasthouden: dan is de cirkel weer rond. Ik geloof niet in schaalvergroting en wilde het op een andere manier doen. Omdat er in het noorden nog niet veel kaasmakerijen zijn, kozen wij ervoor die stap te zetten. We doen het ambachtelijk, eerlijk, transparant en met aandacht voor de natuur en de dieren. Dat willen we ook graag laten zien aan bezoekers van onze boerderijwinkel. We werden geadviseerd om lid te worden van de BBZ en hebben dat gedaan. De organisatie is een ondersteunende partij voor boeren en kaasmakers, is overal van op de hoogte en via het magazine leer je weer iets van vakgenoten.”
Delen
Heeft dit artikel je geholpen?
Gerelateerd
Paradekaasje: Rijstepap zoals oma ‘m maakte