Boer en Zuivel

Geschatte leestijd: 4 minuten


BBZ_groeit_BoerenZuivel

De BBZ groeit!

De BBZ krijgt regelmatig aanmeldingen van nieuwe leden. Uiteraard zegt er ook wel eens een lid op, maar duidelijk is dat we langzaam maar zeker groeien. Dit keer vertellen vier nieuwe leden waarom ze lid van de BBZ zijn geworden. Lees hier hun verhalen en zegt het voort: dan blijven we groeien voor uw belang!

Wacht maar tot je het geproefd hebt!

Rutger van Zetten van Kaasboerderij van Zetten is vooral lid geworden om mee te kunnen doen aan keuringen. “Vorig jaar zijn we een eigen melkveebedrijf begonnen. We maken harde kazen, schapenyoghurt en verse schapenkaas. We willen graag weten wat keurmeesters van onze producten vinden. Ik zit al wat langer ‘in de melkschapen’. Mijn wens was altijd al om m’n eigen bedrijf te hebben, waar je het product van begin tot eind in de hand hebt. Dat is gelukt. We hebben een VOF met twee gezinnen. Zij gaan over de camping en de winkel. Ik verzorg de schapen en maak de kaas. In onze winkel merken we wel dat schapenzuivel een ondergeschoven kindje is. We hopen dat de BBZ kan helpen om schapenzuivel in een beter daglicht te zetten. Veel mensen hebben het idee dat een schaap en geit op elkaar lijken. Geitenkaas heeft een uitgesproken smaak. Schapenkaas zal dat ook wel hebben, denken ze. Maar als ze het eenmaal proeven, gaan ze vaak om. Het heeft juist een heel zachte smaak. Als het seizoen begint komen veel toeristen met kinderen langs om in de stallen onze dieren te bekijken. Die vermaken zich wel op het erf. Uiteraard hopen we dat ze dan ook in onze winkel komen om wat kaas te halen. Ik zou zeggen: schapenzuivel, wacht maar tot je het geproefd hebt!”

Je staat er niet helemaal alleen voor

Dietmer Yntema van Oerboer vindt het belangrijk dat de BBZ de belangen behartigt van boerenzuivelbereiders. “Bovendien geven ze aandacht aan de nieuwe hygiënecode die binnenkort verschijnt. Het is fijn dat er iets is om op terug te vallen als je ergens tegenaan loopt. Je staat er dan niet helemaal alleen voor. Dat is toch ook het idee van zo’n bond, dat je samen iets voor elkaar kunt krijgen. Begin vorig jaar zijn we begonnen met het maken van kaas op een zo natuurlijk mogelijke manier. We maken ons eigen zuursel en hebben ‘oppervlakte gerijpte kazen’. We gebruiken geen coating om de kaas mee te conserveren. We laten de natuur z’n gang gaan, waardoor schimmels op de korst komen. Die gaan daar lekker aan het werk waardoor er een natuurlijke korst ontstaat. Dat zorgt ook voor een bijdrage aan de fermentatie, rijping en smaak van de kaas. Dat vind ik heel interessant. Wij richten ons alleen op delicatessenkaasjes voor het luxere segment. Niet per se voor mensen met veel geld. Het is een mooi kaasje voor bij de borrel, als iets extra’s. Het is weer eens wat anders! Daarnaast hebben we een schapenmelkerij. De melk van de schapen verwerken we zelf tot kaas. We kopen koe- en geitenmelk in bij boeren uit de buurt. Zo verwerken we drie verschillende soorten melk. Daarvan maken we hardere, zachtere kazen en melkzuurkazen. Dus letterlijk van alles. We verkopen het veel op streek- en boerenmarkten. Het is mooi dat je dan een heel gevarieerd aanbod aan kazen bij je hebt.”

Op deze manier ga ik het weer proberen

Voor René Wahle van C.J.R. Wahle was de nieuwe hygiënecode reden om lid te worden van de BBZ. “Wegens omstandigheden was ik gestopt met de kaasmakerij, maar nu starten we weer op. Dat vond ik een mooie reden om lid te worden van de bond. Ik heb een melkveebedrijf met ongeveer 85 melkkoeien. We hebben altijd al kaas gemaakt. Ik ben er vanwege tekort aan personeel drie jaar tussenuit geweest. Bovendien zitten we vlak bij een Natura 2000-gebied. Besluitvorming op dat gebied schiet niet op, alles blijft onduidelijk. Maar ik ga nu toch wat minder koeien melken, dan hoef ik minder mest af te voeren en ga ik weer wat verkazen. Dat is mijn plan! Ik maak rauwmelkse boerenkaas, een hoop verschillende kruidenkazen, die De Producent bij mij bestelt. Het soort kruiden is iedere week weer anders. Wat zij vragen, dat maak ik. Op deze manier ga ik het weer proberen.”

We willen een zo duurzaam mogelijk bedrijf zijn

“Wij zijn een klein en ambachtelijk, melkverwerkend bedrijf”, vertelt Yuri Blanken van Craft Dairy VOF. “We hebben geen eigen dieren. We verwerken biologische geitenmelk, biologische schapenmelk en biologisch-dynamische koemelk uit de directe regio. Sinds kort maken we ook weer kaas en daarom was het logisch om weer lid te worden van de bond. In het verleden ben ik ook lid geweest omdat ik kaasboerderijen heb gehad waar rauwmelkse verwerking plaatsvond. Eerlijk gezegd was er ook een bizar praktische reden. Voor de wei-afvoer hebben wij contact met Van Triest Veevoeders. Die vertelde dat we dan wél – om alles voor elkaar te hebben – lid moesten worden van de bond. Dat was het allerlaatste zetje… Bovendien vind ik het interessant om te lezen over andere producenten, hoe zij hun werk aanpakken en doen. Op dit moment maken wij voor tachtig procent verse zuivel en twintig procent kaas, te koop in praktisch alle natuurvoedingswinkels in Nederland, onder het merk Ommelanden. Op deze manier geven we onze afzet vorm, we hebben geen eigen distributie en werken met tien à twaalf mensen. We willen een zo duurzaam mogelijk bedrijf zijn. Daarom verpakken we onze zuivel in retourglas. Dat komt allemaal weer terug en wordt hier gespoeld. Dat vraagt een hoop inzet en handwerk.”

Delen

Heeft dit artikel je geholpen?

Gerelateerd

Uit-de-koelkast-doos

Ochtendruzies en kaasgeuren: een liefdevolle ode aan stinkkazen, huiselijke onrust en de vurige passie voor smaak. […]
Geschatte leestijd: 2 minuten

Mariella Freudenau: “Ik krijg er nog steeds geen genoeg van!”

Mariella Freudenau is nu 5 jaar keurmeester. Wie haar hoort praten over yoghurt, kwark en kaas, zou denken dat ze het al lang doet. […]
Geschatte leestijd: 2 minuten

Zo maak je lekkere karnemelk en boter

Zo maak je lekkere karnemelk en boter. Jelmer volgde de mbo- en hbo-opleiding levensmiddelentechnologie in Leeuwarden. Lees hier meer! […]
Geschatte leestijd: 5 minuten