Boer en Zuivel

Geschatte leestijd: 4 minuten


BBZ_groeit_BoerenZuivel

De BBZ groeit!

De BBZ krijgt regelmatig aanmeldingen van nieuwe leden. Uiteraard zegt er ook wel eens een lid op. Maar duidelijk is dat we langzaam maar zeker groeien. Dit keer vertellen vier nieuwe leden waarom ze lid van de BBZ zijn geworden. Lees hier hun verhalen. En zegt het voort, dan blijven we groeien voor jouw belang!

Een apart bedrijf binnen de bond

Wim van der Voet ziet het lidmaatschap van de BBZ als een meerwaarde. “Je kan meedoen met de Cum Laude verkiezingen of met andere kaaskeuringen. Voor Cum Laude hebben we drie hele verschillende soorten kaas ingeleverd: schapenkaas, aspergekaas en een gemarmerde kaas. Ik vind het een goede zaak dat er veel aandacht is voor de hygiënecode. Het is hard nodig dat dat doorgezet wordt. Wij hebben hier geen certificeringen. Als we via de hygiënecode kunnen werken, zou dat goed passen. Dat is ook een van de redenen dat we lid zijn. De bond is écht op de goede weg. Ze zijn commerciëler geworden. De sector mag laten zien dat je een mooi product op de markt zet. Ons bedrijf is een mini-fabriekje met korte lijnen. We maken verschillende specialiteiten, geen gewone Goudse. Alle melk – koeien-, geiten-, schapen- en buffelmelk – kopen we aan. We doen alles handmatig, zitten zelf aan de knoppen. Daar halen we onze meerwaarde uit. Dat kan alleen als je er zelf de hand in hebt. Ik werk hier sinds 1 november. Het bedrijf, kaashandel Intercheese bestaat al veel langer. Ik ben aangesteld als meewerkend leidinggevende. Maar ik voel mezelf nog altijd kaasmaker. Die combinatie vind ik erg leuk. We werken hier met drie à vier medewerkers en een zaterdaghulp. We maken kaas met ons eigen merk erop, Kaasmakerij Oosterwolde.”

Een gesloten kringloopbedrijf

Ingmar Veneman is vanwege de hygiënecode lid geworden van de BBZ. “Van collega’s hoorde ik dat ze tevreden waren met het lidmaatschap. Vorig jaar oktober heb ik me aangemeld. Tot nu bevalt het goed. Er worden interessante bijeenkomsten georganiseerd, waar ik meestal geen tijd voor heb. Ik woon ver weg, in Drenthe, tegen de Duitse grens aan, terwijl die bijeenkomsten vaak in de buurt van Utrecht of in Brabant plaatsvinden. Ons melkveebedrijf, de Venehoeve, is biologisch, met een kaas-, zuivel- en ijsmakerij. Met 120 koeien en daarnaast een paar paarden als hobby. We hebben drie winkels, verdeeld over Drenthe en Groningen. Ook hebben we net een fabriek gebouwd, die nu een paar weken draait. Daarmee kunnen we anderhalf miljoen liter melk per jaar verzuivelen. Dat halen we nu nog niet, daar moeten we nog in groeien. Zo’n zes jaar terug hielden we elke keer melk over van de melktap. Van het overschot ben ik toen voor de grap karnemelk gaan maken. En dat is flink gegroeid… We maken nu alle dagverse zuivel, zo’n 26 verschillende producten. We zuivelen ook voor anderen. Boeren kunnen hun melk bij ons brengen en dan maken we er zuivel, kaas of ijs van. Dat doen we niet in ons eentje, in totaal hebben we negentien medewerkers. We willen een gesloten kringloopbedrijf zijn. Alle melk die onze dieren produceren verwerken we binnen ons bedrijf.”

Een vaste klantenkring

De familie Menkveld is lid geworden om het keurmerk van de BBZ te kunnen gebruiken én om aangesloten te zijn bij een collectief. Renate Menkveld die samen met haar moeder Heleen verantwoordelijk is voor de zuiveltak legt uit, “Het is fijn om lid te zijn van een soort vakgroep, waardoor je meer vakinformatie krijgt. Wij maken verse zuivelproducten zoals yoghurt, vla en karnemelk. Ik heb op de Hoge Agrarische School in Dronten gezeten en de vakmodule ‘Dairy Processing’ gevolgd. In september 2023 zijn we officieel begonnen met de zuivelproductie en verkoop. Ons melkveebedrijf telt 120 koeien die door twee melkrobots worden gemolken. We zijn gevestigd in Welsum, een mooie, toeristische plek aan de IJssel. We hebben een kleinschalig winkeltje aan huis. Een tuinhuisje met een koelkast, het is zelfbediening. Voor de zuivelbereiding hebben we een unit gekocht en ingericht. Mocht het uiteindelijk niet lopen dan kan ik de unit verkopen en heb ik geen bedrijfsgebouw onnodig verbouwd. Als het over vijf jaar nog steeds goed gaat, kunnen we altijd nog een schuur verbouwen tot zuivelruimte. Tot nu toe ben ik tevreden. De verkoop groeit langzaam, maar daar ben ik juist blij mee. Ik wil dat de kwaliteit van het product constant blijft. En dat lukt. Zo bouwen we aan een vaste klantenkring en kan ik de hoeveelheid te produceren zuivel goed inschatten. Die vaste klantenkring is voor ons belangrijk.”

Kersverse winnaar Cum Laude

Nils Koster, van Vlielander Kaasbunker, doet graag mee aan kaaskeuringen. “Dat is een van de redenen dat we lid zijn van de BBZ. Je probeert altijd een mooie kaas te maken, maar nu hoor je ook van anderen hoe zij daarmee bezig zijn. Daarnaast vind ik het belangrijk dat zuivelbereiders gezamenlijk optrekken om die hygiënecode te regelen. Ik vind dat biologisch werken te weinig aandacht krijgt. Ons bedrijf is 100 procent biologisch, we gebruiken geen kunstmest en maar weinig krachtvoer. Wij maken blauwschimmel- en witschimmelkaasjes én maken gebruik van verschillende kaasmakerijen. We kopen zelf de melk in bij boeren die we kennen. In onze kaasbunker laten we de kazen rijpen. Die rijping is heel belangrijk, dat is écht onze specialiteit. We gebruiken verschillende melkstromen, van geiten, schapen en koeien. Bij kaasmakerij Nylander verwerken we Jerseymelk tot blauwschimmelkaasjes. De laatste tijd doen we veel met natuurkorst. We kijken of we van de plastic coating af kunnen, of we er een natuurlijk product van kunnen maken. Dat maakt het bij kaaskeuringen weleens lastig. Natuurkorst is atypisch. Dan is het maar net hoe daarmee omgegaan wordt. Heb je een traditionele keurmeester, dan heb je meteen puntaftrek. Als wij plastic gebruiken, mag daar geen natamycine inzitten. Daardoor heb je wel meer werk aan het schoonhouden van de kaas. Je krijgt snel meer vlekjes op de kaas. Je staat dan meteen achter. Het zou juist meer gestimuleerd mogen worden. Dat als je biologisch werkt, je meteen een punt voorsprong krijgt!” En… vers van de pers: Nils heeft de Den Besten Cum Laude 2025 in de categorie ‘Zachte kaas’ gewonnen!

Delen

Heeft dit artikel je geholpen?

Gerelateerd

Paradekaasje: Kaas met beroemde stukjes augurk

“Ik zat te kijken en kreeg ineens het idee om kaas te maken met augurken”, vertelt Renzo Nap (21). Lees hier zijn verhaal. […]
Geschatte leestijd: 2 minuten

“Daarmee krijg je fantastische zuivel”

Petra en haar team van dsm-firmenich ondersteunen boerderijzuivelaars met hun expertise in zuivel, productontwikkeling en procesoptimalisatie. […]
Geschatte leestijd: 5 minuten

Jos van Riet: “Als een kaas goed is, is ‘ie goed”

Jos van Riet (85) is al 55 jaar keurmeester. Hoe vaak hij een boortje in een kaas heeft gestoken, is niet in te schatten. […]
Geschatte leestijd: 2 minuten