

De BBZ groeit!
De BBZ krijgt regelmatig aanmeldingen van nieuwe leden. Uiteraard zegt er ook wel eens een lid op. Maar duidelijk is dat we langzaam maar zeker groeien. Dit keer vertellen vier nieuwe leden waarom ze lid van de BBZ zijn geworden. Lees hier hun verhalen. En zegt het voort, dan blijven we groeien voor jouw belang!
Er moet wél een uitdaging zijn
Mary van Valkenhoef (van melkveehouderij Schelhaas en Van Valkenhoef) is lid geworden van de BBZ omdat ze zelf boerenkaas wilde gaan maken. “Van onze melk lieten we boerenkaas maken. Maar dat ging niet altijd naar onze zin. Dat moeten we ook zelf kunnen, dachten we. Dan hebben we van niemand last. We hebben zeventig koeien en boeren biologisch. Ik werkte buitenshuis, maar dat werk beviel niet meer zo goed. Toen hebben we afgesproken dat ik thuis zou gaan werken. Maar m’n man vond dat er dan wél een uitdaging moest zijn. Dat werd dus biologisch boeren. Daar zijn we nu heel blij mee, maar het is inderdaad een uitdaging, die vakmanschap vereist.
Hoe we dat aangepakt hebben? Gewoon doen! Geen kunstmest meer kopen, geen gewasbestrijdingsmiddelen gebruiken. Dan werk je biologisch, maar dan moet je nog wel gecertificeerd worden. Dat proces viel hartstikke mee. We hebben ook een winkeltje aan huis. Daar verkopen we kaas, rauwe melk en rundvlees van onze eigen koeien. Alleen maar producten van onze eigen boerderij. Sinds januari is de vraag naar rauwe melk enorm gestegen. Geen idee hoe dat komt. Het lijkt erop dat er in de omgeving wat melktaps gesloten zijn, wellicht vanwege de nieuwe regelgeving. Je moet tegenwoordig elke maand monsters van de melk nemen en laten onderzoeken. Dat is hartstikke duur. Honderdvijftig euro in de maand is niet mis!”
Blij van al die positieve mensen
“We zijn lid geworden omdat we kaas zijn gaan maken, Goudse Boerenkaas. Dat zit bij ons in het bloed,” vertelt Pieter van Schaik van ’t Zuivelstalletje. “M’n vader, ooms en m’n opa maken allemaal kaas, echte rauwmelkse boerenkaas. We hebben al een jaar of zes verkoop aan huis. Naast de kaas verkopen we melk, zuivel en boerderij-ijs van m’n broers, eigen vlees, aardappels, kerstpakketten, bier, wijn… écht van alles! We hebben een compleet assortiment in onze boerderijwinkel. Wij vinden het mooi dat je op die manier de consument op je erf krijgt.
We worden blij van al die positieve mensen, daar krijgen we energie van. We hebben een melktap en een automaat met kaas en zuivel, die zes dagen per week open zijn. Daar wordt veel gebruik van gemaakt, dat voegt hier echt wat toe. De winkel is wat beperkter open. We zijn niet biologisch, maar duurzaamheid staat bij ons hoog in het vaandel. We zorgen goed voor de bodem, zodat volgende generaties ermee verder kunnen. We willen dat de koeien een gezond leven hebben en oud kunnen worden. Ze krijgen een zo constant mogelijk voer. In de zomer mogen de koeien naar buiten. Daarnaast doen we aan weidevogelbeheer op gronden in de polder die wat lager liggen. Dat past daar perfect, we maaien een stuk later. De vogels hebben daar echt rust, tot half juni.”
Contact met anderen
“Ik ben niet zo heel goed in interviews”, begint Linda van Dorp van Kaasboerderij Lena’s Hoeve. Maar toch weet ze heel wat te vertellen. “We maken kaas voor huisverkoop, niet meer voor de handel. Mijn schoonvader helpt de wrongel in het vat te rapen en de kaas onder de pers te zetten. Verder doe ik het kaasmaken zelf. De nieuwe hygiënecode komt eraan en af en toe wordt door de BBZ een avond georganiseerd waar je met anderen kunt overleggen en vragen stellen. Daarom vond ik het handig om lid te worden. Bovendien blijf je via het vakblad op de hoogte. We hebben een melkveehouderij met 250 melkkoeien, inclusief de droge koeien, en daarnaast 120 stuks jongvee en 20 schapen.
We maken boerenkaas, van jong tot overjarig, Italiaanse en komijnenkaas. Daarnaast verkopen we eieren van de buren en zuivel als karnemelk en yoghurt, roomboter en vanillevla van Zuivelboerderij Steenwijk uit Woubrugge. Als klanten andere producten willen, dan neem ik dat op bestelling mee. Voorheen verkochten we ook rauwe melk, maar daar worden nu strenge eisen aan gesteld. Daar zijn we mee gestopt. We hebben een winkeltje aan huis dat drie keer in de week open is, op dinsdag- en donderdagmiddag en zaterdag de hele dag. Verder voer ik de kalfjes en verricht ik veel hand- en spandiensten op de boerderij. Je ziet, er is genoeg te doen!”
Een kalfje cadeau
“Twee jaar geleden ben ik met zuivelen begonnen. Mijn dochter werkt op een boerderij van vrienden van ons. Zij slaagde voor haar eindexamen en kreeg een melkkoe met haar allerlaatste kalfje cadeau”, vertelt Iris Farla van VIP41. “Toen het nog een kalfje was, was mijn dochter al dikke maatjes met Pien, de koe. We hielden zo’n vijftien liter melk per dag over en maakten yoghurt, vla en kaas. Van buren, vrienden en familie kwam er steeds meer vraag naar onze producten. Van een bevriende boer konden we een complete zuivelruimte gebruiken, waar we nu ook alle melk vandaan halen.
Ik verkoop nu een gedeelte van onze melk en zuivel via die boerderij. Ook bij ons in de buurt is er veel vraag naar. We hebben een winkeltje met zuivelproducten, kaasjes, groenten, streekproducten en vlees. Ik ben lid geworden van de BBZ en heb een cursus kaasmaken en een zuivelcursus bij Gea van der Puijl gevolgd. Mijn omgeving zegt dat ik mee kan doen met de Cum Laude Verkiezingen. Maar ik wacht nog een jaartje. Vanwege de gevolgen van een ongeluk ben ik erg slechtziend geworden. Door de mogelijkheden van Bartimeus, een fonds voor blinde en slechtziende mensen heb ik geleerd om dingen ‘non-visueel’ te doen. Je leert non-visueel koken, lopen met een stok en dagelijkse handelingen zonder zicht uit te voeren. Ik ben positief en ga altijd uit van wat ik nog wél kan.”
Delen
Heeft dit artikel je geholpen?
Gerelateerd
Noteringen maart 2025
