Boer en Zuivel

Geschatte leestijd: 4 minuten


BBZ_Groeit_BoerenZuivel

De BBZ groeit!

De BBZ krijgt regelmatig aanmeldingen van nieuwe leden. Uiteraard zegt er ook wel eens een lid op. Maar duidelijk is dat we langzaam maar zeker groeien. Dit keer hebben we vier leden gevraagd waarom ze lid van de BBZ zijn geworden. Lees hier hun motivatie. En zegt het voort, dan blijven we groeien voor uw belang!

Jezelf kaas leren maken

Op de Noord-Limburgse boerderij Natuurlijk Zuivel zorgt Wil Claassen voor 120 melkkoeien. Ze is lid geworden omdat ze interesse heeft in het vak en nog meer wil weten. “Ik was op zoek naar meer en verdiepende informatie. En het is ook leuk om te lezen waar collega’s mee bezig zijn.” Tijdens de coronaperiode en lockdowns zocht Wil naar een andere invulling van haar tijd en ging zelf kaas maken. “Ik had daar altijd al belangstelling voor. In eerste instantie ben ik op internet gaan kijken hoe ik dat kon aanpakken. Ik ben veel gaan lezen en mij in het kaas maken gaan verdiepen. Daarna heb ik een cursus boerenkaas maken gevolgd aan de praktijkschool. Daar leerde ik de kneepjes van het vak. Zo is het kaasmaken langzaam verder gegroeid.” Bij het maken van rauwmelkse kazen is een goede kwaliteit van je melk heel belangrijk, zegt Wil. “Als de dieren gezond zijn, ze gezonde voeding krijgen en je goed voor ze bent, dat staat op de eerste plek. Samen met een goede hygiëne. Ik werk met een rauw product, dus dat betekent dat je heel schoon moet werken om tot een goed eindproduct te komen.” Haar rauwmelkse kazen verkoopt ze op zaterdag aan een winkeltje aan huis. “Samen met verse yoghurt en kefir. Ik maak wat reclame op Facebook en verder weten mensen mij te vinden dankzij mond-tot-mond reclame. Rauwmelkse kazen proeven anders dan kazen uit de supermarkt. Ze hebben meer smaak en daarom kopen mensen ze ook, denk ik.”

Zelfbediening bij de melktap

Eefje Meihuizen werd om een praktische reden lid van de BBZ. “Wij hadden de hygiënecode nodig voor onze zuivelactiviteiten,” licht ze toe. “Daarnaast zie ik veel interessante informatie langskomen, en ik zie zeker de meerwaarde van lidmaatschap. Er zit veel kennis bij de BBZ en bij vragen over zuivelbereiding kan ik daar terecht.” Eefje heeft De Grote Koekoek, een pachtboerderij die op een particulier landschap in Ermelo staat tezamen met nog drie andere pachtboerderijen. “Wij zitten op Natura 2000 gebied en verder groeien is daardoor geen optie, maar om te voorzien in voldoende inkomsten ben ik in 2021 begonnen met een melktap. Mensen kunnen hier een fles kopen of er een van huis meenemen, en melk tappen. Er komt 1 liter rauwe melk uit voor 1 euro. Vorig jaar ben ik officieel begonnen met zelf zuivel maken, zoals yoghurt, boeter, hangop en karnemelk. Kaas laat ik eens in de acht weken maken door een mobiele kaasmakerij. De kazen leg ik vervolgens hier in de kelder. Ik snij wat ik nodig heb voor de winkel, alle leeftijden kaas ligt er. De winkel is een zelfbedieningswinkel en is van 7 tot 19uur open, zes dagen per week. Het loont niet er de hele dag zelf te staan, dus dit was een goede oplossing.” Als afsluiter heeft ze nog een tip voor de BBZ: “Misschien kan de BBZ ook een netwerkfunctie vervullen en een soort platform oprichten. Dan kunnen boeren onderling contact met elkaar hebben en van elkaar leren.”

Met aardwarmte pasteuriseren

Marcel Klaver runt samen met onder andere zijn oom en neven het familiebedrijf Firma Klaver Koe in het West-Friese dorp Winkel. Waarom hij lid is geworden van de BBZ? “De reden van het lidmaatschap is dat we onder die naam kaas van de boerderij kunnen verkopen,” vertelt Marcel. Naast 350 melkkoeien hebben ze ook een geitenboerderij. De boerderij is nog van zijn opa geweest. Als kind kwam hij daar vaak. “Ik herinner mij nog dat mijn opa kalveren verkocht. Dan stond mijn opa hard te praten om het vee te verkopen. Sommigen mensen dachten dat hij ruzie had met de veehandelaren omdat ze zo hard praatten, maar dat ging toen gewoon zo. Het was nog de ouderwetse manier, gewoon handjeklap.” Nog steeds komen er veehandelaren langs, hoewel de verkoop op een andere manier verloopt. En er is nog wel meer veranderd, maar het blijft een familiebedrijf. “We doen het echt met z’n allen,” zegt Marcel trots “De boerderij is groter geworden en in 2016 hebben we een nieuwe stal gebouwd met veel koe comfort; er is veel ruimte en licht en de ligbedden zijn groter. Dierenwelzijn vinden we heel belangrijk.” Volgens hem proef je dat terug in de kazen. “De geitenkazen van vroeger waren lang niet zo lekker en toegankelijk als nu. De geiten hebben ook meer ruimte en licht en dat proef je terug in de kaas.” De kazen worden verkocht bij de kaaswinkel aan de boerderij en in de kaaswinkel in het dorp. Marcel zou de kazen heel graag met aardwarmte willen gaan pasteuriseren. “Dat is een droom, echt een droom. Ik weet niet of het voor ons haalbaar is, maar ik ben aan het kijken of dat kan.”

Wat is een burgerboerderij?

“Onze kaas wordt opgehaald door Remijn om daar te laten rijpen. We zijn lid geworden van de BBZ omdat we daarvoor de rijkskaasmerken op de kaas nodig hadden”, vertelt Marcel Bergboer van Burgerboerderij De Patrijs. Maar wat is een burgerboerderij’? “Op een burgerboerderij werkt een aantal professionals samen met een groot aantal vrijwilligers, die noemen wij onze burgerboeren. Binnen het team betaalde krachten ben ik de kaasmaker, samen met een andere collega. We hebben vijf eigen winkeltjes in de regio. Die verkopen niet alleen onze eigen producten, maar ook producten van andere boeren in de omgeving. Iedereen kan daar boodschappen doen en onze leden doen dat tegen een iets gereduceerd tarief. Je kan een kaasabonnement bij ons nemen. Daarmee investeer je een bepaald bedrag en krijg je iedere maand één of meerdere stukken kaas naar keuze opgestuurd. Een andere collega maakt, ook met vrijwilligers, de zuivel. Het aanbod is heel breed. Van melk tot karnemelk, yoghurt, kefir en kwark.”

Delen

Heeft dit artikel je geholpen?

Gerelateerd

Noteringen november 2024

De noteringscommissie is op 1 november weer bijeengeweest voor overleg over de noteringen. Op de zuivelmarkt lijken kopers en verkopers af te wachten welke richting de markt zal nemen. De […]
Geschatte leestijd: 2 minuten

Korte lijnen en Boeren Goudse Oplegkaas

Waarom is goed zo vaak een strijd en vindt rommel altijd een weg? Waarom luisteren we niet om te leren, maar luisteren we om aan te vallen? […]
Geschatte leestijd: 2 minuten

Noteringen oktober 2024

De noteringscommissie is op 4 oktober weer bijeengekomen voor overleg over de notering. De zuivelmarkt lijkt het hoogtepunt reeds gepasseerd. De gestage stijging van de noteringen is tot stilstand gekomen […]
Geschatte leestijd: 2 minuten