Boer en Zuivel

Geschatte leestijd: 5 minuten


BBZ_Groeit_boerderijzuivel

De BBZ groeit!

De BBZ krijgt regelmatig aanmeldingen van nieuwe leden. Uiteraard zegt er ook wel eens een lid op. Maar duidelijk is dat we langzaam maar zeker groeien. Dit keer hebben we zeven leden gevraagd waarom ze lid van de BBZ geworden zijn. Lees hier hun motivatie. En zegt het voort, dan blijven we groeien voor uw belang!

De burger naar de boerderij

Alida Meering van Zuivelboerderij ‘Bij de Boerin’ werd lid van de BBZ omdat ze aan de Cum Laude Awards mee wilde doen. “Maar uiteindelijk is dat dit jaar niet eens gelukt, dat is nog wel de mooiste grap. Dat neemt niet weg dat ik me helemaal stort op de verkiezingen van volgend jaar.” Alida zegt dat ze erachter is gekomen dat een dag maar 24 uur heeft. “Je moet keuzes maken. Onze rauwe melk leveren we aan een kaasproducent in het land. Maar onze zuivel maak ik helemaal zelf.” Alida vindt het jammer dat kefir op de Cum Laude Verkiezingen niet meer gekeurd wordt. “We maken hier juist een heel mooi product, dus kefir zou ik graag weer terugzien! Drie jaar geleden begonnen we in een tuinhuisje aan onze oprit. Inmiddels hebben we een nieuwe zuivelruimte én een boerderijwinkel gebouwd. Bovendien ben ik afgelopen maand tweede geworden in de ‘Lekkerder bij de Boer Boerderijwinkel’ verkiezingen.”

Mensen blij maken met onze producten

“Ik ben lid van de BBZ geworden vanwege een soort saamhorigheidsgevoel, dat we met z’n allen weten wat we aan het doen zijn. Daarnaast vind ik informatie heel belangrijk” zegt Anja Smulders Regtop. “Via de BBZ raak je met mensen in gesprek die werkelijk van wanten weten. In het blad Boer en Zuivel lees je verhalen en ervaringen van andere mensen. Bijvoorbeeld laatst het artikel over de verschillende zuivelaars. Vrienden van ons hebben een lactoseallergie en vroegen zich af of ze wel tegen de A2-melk kunnen die wij maken. Dat bleek zo te zijn. We zijn toen begonnen met het verkopen van onze gepasteuriseerde melk. Vervolgens kwam er een softijs-machine bij en ben ik met collega-zuivelaars in gesprek geraakt. We hebben nu een mooi hokje aan de weg met drie koelkasten met allerlei soorten zuivel. Kefir, hangop en verschillende puddingen. Als ik afga op de reacties van onze klanten dan vinden ze onze hangop en kefir heel speciaal. Ik krijg er gewoon een rood hoofd van als mensen zeggen dat ze mijn producten zó lekker vinden. Bovendien vind ik het fijn dat ik mensen die lichte klachten van melkproducten krijgen, blij kan maken met de producten die we maken.”

Op deze locatie past ‘natuurlijk boeren’ erg goed

“Mijn man volgde een zuivelcursus en kreeg het advies om lid van de BBZ te worden”, vertelt Louwina Hornstra van Boerderij De IJken in het Friese plaatsje De Hoeve. “Het is leuk om in het blad te lezen hoe andere zuivelaars hun werk doen. Maar zelf zijn we nog niet écht begonnen. Woensdag komt iemand van het COKZ voor de tweede keuring. Als alles goed gaat, kunnen we over twee weken los. We produceren dan voor de buurtmarkt waar met name biologische producten uit de buurt aangeboden worden. We pasteuriseren de melk die in flessen gaat. Of we maken er yoghurt van, ook yoghurt met een smaakje. Zo’n vijf jaar geleden zijn we omgeschakeld naar biologisch. Op deze locatie past ‘natuurlijk boeren’ erg goed. We huren land van Staatsbosbeheer, waar ons jongvee rondloopt. We organiseren ook dagbesteding. Twee volwassen mannen werken mee op het boerenbedrijf. Mijn man vertelt ze wat voor klussen er gedaan moeten worden.”

Een uit de hand gelopen hobby

“Wat mij betreft is het hygiënehandboek de belangrijkste reden om lid te worden van de BBZ. Ook lees ik graag Boer en Zuivel.” Dat zegt Tom van Wezel van Kaasmakerij ’t Wezeltje uit Rucphen. “Ik vind het mooi dat de BBZ opkomt voor onze belangen en meedenkt over de uitdagingen waar je als zelfzuivelende boer voor komt te staan. Het is belangrijk dat kleinschalige boeren nog altijd vrijgehouden worden van kosten voor bepaalde keuringen van het COKZ. Ik maak zelf op kleinschalige basis kaas en verkoop aan huis. Als je dan meteen tegen hoge kosten aanloopt, wordt het al snel een te duur grapje. Ik begreep dat de BBZ eraan werkt dat de vrijstelling ook geldt als je daarnaast via een of twee kleine landwinkels verkoopt. Zolang het maar kleinschalig blijft. We melken nu 180 koeien en in 2020 ben ik begonnen met verkazen. Het is een uit de hand gelopen hobby. Ik begon met het verwerken van vijf liter melk op zondag, voor mezelf. Op een gegeven maakte ik meer kaas dan ik op kon. Dan gaf ik het weg. Zo ontstond er vraag naar m’n kaas. Nu maak ik Goudse kaas met verschillende soorten kruiden.”

Méér dan de awards

“Als je lid bent van de BBZ, mag je meedoen aan de Cum Laude Awards. Dat wilden we twee jaar geleden al, maar toen waren we nog écht beginners”, zegt Mark Biesheuvel van Het Zuivelmeisje. “Toen de Cum Laude Awards weer op de agenda stonden, hebben we ons er opnieuw in verdiept. De BBZ staat voor méér dan de Awards. Het is goed voor de kwaliteitsborging van je product. In maart hebben we meegedaan en voor een eerste keer viel het niet tegen. Zilver voor de boter en brons voor de yoghurt. Dat de klant het lekker vindt is één. Maar als professionals de kwaliteit beoordelen, zegt dat meer. In de praktijk maakt m’n vrouw de zuivel. Daarom heet ons winkeltje ‘Het Zuivelmeisje’. Toen we begonnen wilde zij het kleinschalig houden, zo’n 500 liter melk per week verzuivelen. Dat kan ze alleen aan. Maar inmiddels is het flink gegroeid. We zitten op het driedubbele. We willen uitbreiden én alles onder één dak hebben: winkel, productieruimte én koelruimte.”

Een echte nieuwkommer op dit gebied

“We zijn lid van de BBZ geworden om meer kennis op te doen. Bovendien krijg je binding met andere kaasmakers. We moeten onze weg nog wel een beetje vinden in het kaasmaken. We zijn een échte nieuwkomer op dit gebied. Afgelopen april zijn we met kaasmaken begonnen, vertelt Wim Klaver. “Wij hebben een melkveehouderij, haakt de vrouw van Wim in. “We maken Goudse kazen van 18 kilo, kaas van de boerderij. Uiteindelijk willen we boerenkaas gaan maken, ik heb zelfs al bij iemand stage gelopen. Maar dat is wel heel exact werken. Voor nu is het plan om eerst goede kaas van de boerderij te maken. We willen ook kruiden gaan gebruiken en daarna zelfs oplegkaas maken. Maar dat is een vak apart, daarom beginnen we iets eenvoudiger. We hebben al een afnemer voor onze kaas. Maar uiteindelijk willen we een winkel openen. We hebben al een ruimte, maar die is nog niet ingericht. We gaan eerst kaas maken en dan zien we verder.”

Een kaasmakerij vóór boeren

“Om meer kennis én een netwerk op te bouwen, daarom ben ik lid van de BBZ geworden”, vertelt Harm van Dijk. “Eind 2021 zijn we begonnen. Ik was helemaal nieuw in die wereld. In het blad Boer en Zuivel is voor mij daarom alles interessant. Wij zijn een kaasmakerij vóór boeren. We halen de melk op bij de boer, maken er kaas van en houden de opslag bij. De boer kan op afroep de kaas komen halen. Vacuüm verpakt en voorzien van de juiste etikettering. Op die manier kan een boer aan huis kaas verkopen van eigen melk, zonder de nodige investeringen. Je merkt ook dat de korte keten belangrijk is. Kaas is een heel mooi product om de burger bij je bedrijf te betrekken. Om daar je verhaal te kunnen vertellen. We maken Goudse kaas, een kaas van twaalf kilo, naturel én met verschillende kruiden. De kaasmakerij staat bij ons op het erf in de voormalige koeienstal. Wij halen met een aanhanger de melk op, met een eigen tankje, tot een volume van zo’n tweeduizend liter. De kaas kan niet als ‘kaas van de boerderij’ verkocht worden, want dat dient de kaas op de verkooplocatie gemaakt te zijn.”

Delen

Heeft dit artikel je geholpen?

Gerelateerd

Noteringen september 2024

De noteringscommissie is op 6 september weer bijeengekomen voor overleg over de noteringen. Lees hier de noteringen voor september. […]
Geschatte leestijd: 2 minuten

Borg je voedselveiligheid

Als zelfzuivelaar zal je vast wel van één van de volgende situaties hebben gehoord of zelf hebben meegemaakt. Lees meer over voedselveiligheid. […]
Geschatte leestijd: 5 minuten

De Smaaksensatie van Doetie’s geiten

“Hier, bij mijn boerderij Doetie’s Geiten in het Friese Aldwâld, draait het echt om de geit. Ik heb er zeventig en allemaal hebben ze hun eigen karakter." […]
Geschatte leestijd: 2 minuten