Boer en Zuivel

Geschatte leestijd: 3 minuten


BBZ_groeit_Boerenzuivel

De BBZ groeit!

Zoals al eerder een keer in Boer en Zuivel is vermeld: de BBZ krijgt regelmatig aanmeldingen van nieuwe leden. Uiteraard zegt er ook wel eens een lid op. Maar duidelijk is dat we langzaam maar zeker groeien. Dit keer hebben we weer vier leden gevraagd waarom ze lid van de BBZ geworden zijn. Lees hier hun motivatie. En zegt het voort, dan blijven we groeien voor uw belang!

“Ik ben eigenlijk lid geworden vanwege het stickertje!” Talitha Folkersma van Zandster Boerenzuivel moet erom lachen. “Het leek me heel mooi als je dat stickertje van de Bond van Boerderijzuivelbereiders op je producten mag plakken. Eind vorig jaar heb ik de knoop doorgehakt en het lidmaatschap geregeld. Nu kon ik ook meedoen met de Cum Laude Verkiezingen. Vorige week zijn we bij de uitreiking van de Awards geweest. Ik heb met meerdere producten meegedaan. Met onze karnemelk, kwark en yoghurt. De kwark kreeg een goede beoordeling, maar de andere twee vielen een beetje tegen. Maar we weten nu wel weer een paar aandachtspuntjes, zodat je kritisch naar je eigen werk kan kijken. Wat ik wel een beetje jammer vind is dat er in het blad relatief weinig aandacht is voor zuivel. Het gaat voor een groot deel over kaas. Tenslotte nog even over de e-learnings op de Zuivelacademie. Dat vind ik wel heel mooi. Je kan daar echt de basiskennis van het zuivel maken nalezen.”

Alana van Hees is vanaf begin dit jaar lid van de BBZ. “De belangrijkste reden voor mij is dat je als Van Hees Boerderijproducten aangesloten bent bij de gemeenschap. Dat je herkenbaar bent en kunt uitstralen dat je zuivelbereider bent. Via het blad Boer en Zuivel ben je betrokken bij het zelfzuivelen, profiteer je van de kennis daarover. Met name daarom ben ik lid geworden. We hebben een kleinschalig melkveebedrijf met zo’n 50 stuks melkvee. Daarnaast hebben we vleeskoeien en ook onze stieren houden we voor het vlees. In onze boerderijwinkel verkopen we, sinds november, naast onze ambachtelijk gemaakte boerenkaas, bier, gedroogde worsten, eieren. En ook dat is groeiende. Ik merk wel dat mensen het waarderen als producten lokaal gemaakt worden. Je kan bij mijn productieruimte door een groot raam naar binnen kijken. Ik merk dat mensen dat heel erg leuk vinden, omdat ze dan zien hoe kaas gemaakt wordt. Dat maakt het minder abstract. We maken bewust boerenkaas. Rauwmelks.”

“Ik kreeg van een kaasmaker die ik ontmoette een stapel oudere Boer en Zuivel magazines”, vertelt Marion Maas van De Zuivelschuur. “Ik vind vooral de informatieve stukken van Gea van der Puijl en Barbara Hart heel handig. Daar heb ik veel aan gehad, want ik ben vorig jaar echt vanaf nul begonnen. Ik werkte eerst als logopediste, maar heb het roer helemaal omgegooid. Het was een hele verandering, want ik wist niets van het maken van kaas en zuivel. We wonen in het buitengebied, zitten midden tussen de boeren, maar we hebben zelf geen melkvee. Dat was eigenlijk wel mijn plan. Ik had een heel romantisch beeld in m’n hoofd om een paar koeien te nemen, maar dat bleek een sprookje. We betrekken de melk voor onze ambachtelijke kaas en zuivel nu van een boer bij ons om de hoek. Ik heb een winkeltje aan huis, maar ben ook volop bezig met het opzetten van een buurtsuper in ons dorp die door vrijwilligers gerund gaat worden.”

Corné van Leeuwen is een van de twee oprichters van Coöperatie de Kaasmeesters. “Als je ziet wat voor inspanningen de BBZ allemaal levert, bijvoorbeeld rond de nieuwe hygiënecode, dan valt dat niet te onderschatten. Daar willen we graag onderdeel van uitmaken. We hebben twee merken. Delflander is ons merk voor de kaasspeciaalzaak en de markthandelaar. Daarnaast hebben we de Delflandse Kaasmeesters, dat zijn de voorverpakte kazen die naar de supermarkten gaan. Wij zitten in een vrij uniek gebied in Midden-Delfland. Omsloten door steden. Letterlijk een groen eilandje met vrijwel geen andere kaasmakers in de omgeving. Toen we begonnen wisten we vrijwel zeker dat we onze traditionele Goudse kaas van de boerderij in de buurt wel konden kwijtraken. Vanuit dat idee hebben we een plan bedacht en zijn we letterlijk de boer opgegaan. Tot nu toe hebben we nog maar één keer meegedaan aan een kaaskeuring, de jaarlijkse in Hoornaar. In de nabije toekomst doen we zeker met meer keuringen mee!”

Delen

Heeft dit artikel je geholpen?

Gerelateerd

Nieuwe regels rondom STEC: “Zo houden we veiligheid en traditie in balans”

STEC vormt een groeiende uitdaging in de wereld van rauwmelkse kaas. Boeren die rauwe melk verwerken moeten vanaf 1 maart 2025 periodiek testen. […]
Geschatte leestijd: 4 minuten

Land van Boer en Zuivel: “Zo geven wij onze boerderij toekomst”

Een boerderij draaiende houden én vernieuwen: dat is wat Jacolien en Teunis Mandersloot doen. Lees hier meer over IJsboerderij Vrederust. […]
Geschatte leestijd: 6 minuten

Noteringen november 2024

De noteringscommissie is op 1 november weer bijeengeweest voor overleg over de noteringen. Op de zuivelmarkt lijken kopers en verkopers af te wachten welke richting de markt zal nemen. De […]
Geschatte leestijd: 2 minuten