Boer en Zuivel

Geschatte leestijd: 3 minuten


BBZ_groeit_Boerenzuivel

De BBZ groeit!

Regelmatig krijgen we aanmeldingen van nieuwe leden. Uiteraard, er is ook wel eens een lid dat opzegt. Maar duidelijk is wel dat we langzaam maar zeker groeien. Waarom worden bedrijven eigenlijk lid van de BBZ, vroegen we ons af. Daar hebben we vier nieuwe leden naar gevraagd. Lees hier hun motivatie. En zegt het voort, dan blijven we groeien voor uw belang!

Samen sta je sterk!

Leon en Wilma van der Geest hebben een kaas- en zorgboerderij in Oud Ade, waar ze op kleine schaal boerenkaas maken. “Mijn schoonouders zijn heel lang lid van de BBZ geweest”, vertelt Wilma. “Maar toen wij besloten om enkel voor huisverkoop te kiezen, zijn we met het lidmaatschap gestopt. Het woog niet op tegen wat we produceerden. Maar nu de huisverkoop van boerenkaas gestaag toeneemt, is het wél weer interessant. Uiteraard is het goed om je als boerderijzuivelbereiders te verenigen. Want samen sta je sterk. Maar we vinden we het ook leuk en interessant om het blad Boer en Zuivel te ontvangen. Bovendien is het fijn dat er behoorlijk wat promotie gemaakt wordt voor boerenkaas. Het is goed om dat op de kaart te zetten. We wonen aan een vaart tussen de Kaag en de Braassem. In de zomer hebben we veel passanten die bij ons een stuk kaas komen halen. Ze hebben zelf een flesje rosé aan boord, dat combineert prima samen. Op de boerderij hebben we ook een zorgtak. Pubers en jongvolwassenen met een licht verstandelijke beperking of autisme komen hier allerlei klusjes doen. Van het keren van de kazen tot en met het verzorgen van onze dieren. Wij zeggen dan ook altijd dat onze kaas met zorg bereid is.”

Gewoon, omdat het lekkerder is!

Monique Rijgwaart begon zo’n twee jaar terug met Haler Zuivel & Zo in Hooghalen. “Ik heb een zuivelcursus gevolgd bij Gea van der Puijl, maar daarna kreeg ik toch behoefte aan meer informatie. Over technische zaken, maar ook over de Cum Laude Awards bijvoorbeeld. Daarom ben ik lid van de BBZ geworden, dan voel je je er ook meer bij betrokken. Ik maak yoghurt, karnemelk, vla, kwark, chocolademelk en skyr. Ik ben daarmee begonnen omdat ik dat lekkerder vind dan de zuivel in de supermarkt. We hebben een melkveebedrijf met 110 roodbont koeien. Vroeger heb ik in vakanties en op de zaterdag bij een kaasboerderij gewerkt, dus ik wist al een beetje hoe werkte en hoe het smaakte. Bovendien ben ik altijd met voeding bezig. Ik vind het belangrijk dat alles zo puur mogelijk is. Dat is de belangrijkste reden dat ik er zelf mee begonnen ben. En, oh ja, buiten aan de weg staat onze zuivelautomaat!”

Een mooie kans voor Simone

Pieter Vliek van Geitenboerderij Vliek in Ambt Delden is recent lid geworden van de BBZ. De belangrijkste reden? “We hebben een opvolger in het bedrijf, Simone Jansen”, vertelt Pieter. “Zij is hier via een stage terechtgekomen en wil niet meer weg. Tijdens de gesprekken over haar toetreding tot de VOF, zei Simone dat ze een extra product wilde maken. Via natuurwinkels als EKO Plaza, Odin en Udea verkopen we onze geitenmelk en geitenyoghurt. Zij vroegen ons of we ook geitenkwark wilden maken. Simone zag dat als een mooie kans, dus hebben we een complete kwarkinstallatie neergezet. Maar als je kwark maakt, dan hou je wei over, die je moet afvoeren. Van Fre Etty begrepen we dat je via de BBZ voor niet al te veel geld de wei kunt afvoeren. Vandaar ons lidmaatschap. Paul Hoens van het COKZ heeft ons geïnformeerd over de verschillende eisen waar je aan moet voldoen.” Geitenboerderij Vliek was in 1992 een van de eerste biologische geitenbedrijven in Nederland. “In Nagelen in de Noordoostpolder hadden we een groot bedrijf. We maakten kaas, feta, feta in olie, kwark, melk en yoghurt. Op enig moment had ik daar genoeg van en zijn we verhuisd naar Landgoed Twikkel in Ambt Delden. Daar zijn we opnieuw begonnen. Met nieuwe stallen en een nieuwe zuivelinrichting. Sindsdien melken we ruim 300 geiten.”

Een leuk nieuw eetproduct

Jannie Boxum van Maatschap Boxum in Genemuiden maakt grillkaas, Biesvelder Grillkaas, om precies te zijn. “Ik ben nog wel bezig met de ontwikkeling van het proces. Het is een kaas die je rauwmelks maakt en kort daarna meteen weer kookt. Ik had wel behoefte om wat meer informatie over het verzuivelen te krijgen. Daarbij heb ik gebruik gemaakt van onderdelen op de Zuivelacademie, zodat je beter weet hoe het allemaal werkt. En ik heb contact gehad met Gea van der Puijl, ook een bekende in zuivelland. Daarnaast ben lid geworden van de BBZ om meer kennis en contacten op te doen. Je leest in het blad leuke reportages over hoe anderen met kaas bezig zijn. Ook over onderzoek en promotie. Dat is voor mij ook een belangrijk punt. Want de kaas die ik maak is nog zo onbekend. Als het over Syrische kaas gaat, halloumi bijvoorbeeld, dan kennen mensen dat wel. Maar als je een Nederlander grillkaas aanbiedt, dan slaat dat nog niet zo aan. En toch heb ik heel bewust voor deze grillkaas gekozen, die ik vegetarisch strem. Je kan het ook als vleesvervanger zien. Het is een leuk, nieuw eetproduct! Het is alleen jammer dat er voor mij eigenlijk niemand is om kennis mee te delen. Dus ik hoop dat dit soort kaas toch wat meer bekendheid krijgt. En dat de zuivelsector daar ook een rol in kan spelen.

Delen

Heeft dit artikel je geholpen?

Gerelateerd

Noteringen november 2024

De noteringscommissie is op 1 november weer bijeengeweest voor overleg over de noteringen. Op de zuivelmarkt lijken kopers en verkopers af te wachten welke richting de markt zal nemen. De […]
Geschatte leestijd: 2 minuten

Korte lijnen en Boeren Goudse Oplegkaas

Waarom is goed zo vaak een strijd en vindt rommel altijd een weg? Waarom luisteren we niet om te leren, maar luisteren we om aan te vallen? […]
Geschatte leestijd: 2 minuten

Noteringen oktober 2024

De noteringscommissie is op 4 oktober weer bijeengekomen voor overleg over de notering. De zuivelmarkt lijkt het hoogtepunt reeds gepasseerd. De gestage stijging van de noteringen is tot stilstand gekomen […]
Geschatte leestijd: 2 minuten