De Annahoeve winnaar in regionale kaaskeuring
ZOETERWOUDE – Kaasboerderij de Annahoeve uit Sassenheim mag zich komend jaar de beste kaasmaker van de Leidse regio noemen. Tijdens de jaarlijkse Rondom Leiden kaaskeuring in Zoeterwoude kreeg de familie van der Plas de wisseltrofee, het Leidse kaasmeisje, uitgereikt omdat ze met hun belegen én hun jonge Goudse boerenkaas met 97 punten categoriewinnaar werden. De hoogste score van de dag was voor familie de Jong van Polderzuivel uit Benthuizen, die van de jury de maximale 100 punten voor hun boter kregen.
Kaasboerderij Nellesteijn uit Wassenaar kreeg van de jury de meeste punten voor hun oude Goudse kaas en de familie Hogendoorn uit Waarder won in de categorie voor kleine kazen (<2 kg). De jonge BoerenLeidse van kaasboerderij Kwakernaak uit Oud Ade en de belegen BoerenLeidse van kaasboerderij de Sophiahoeve uit Warmond werden in hun categorieën het best beoordeeld.
Bij de specialiteitenkazen behaalde kaasboerderij de Vossenburgh uit Langeraar de hoogste score. De jonge kaas van kaasboerderij de Jong uit Zoeterwoude en de belegen kaas van de familie van Veen uit Zoeterwoude wonnen in de categorie ambachtelijke kazen die niet in aanmerking komen voor het predicaat boerenkaas. Boerenkaas mag alleen zo genoemd worden als het op de eigen boerderij wordt gemaakt van de rauwe melk van eigen koeien.
Ook dit jaar werden weer boter en karnemelk gekeurd, zuivelproducten waar de Leidse regio van oudsher om bekend staat omdat ze in combinatie met de Boeren Leidse kaas worden geproduceerd. De karnemelk van kaasboerderij Nellesteijn en de boter van Polderzuivel in Benthuizen kregen de hoogste score van de keurmeesters.
In alle soorten en smaken
De opkomst was groot dit jaar: ruim 30 kaas- en zuivelmakers uit de regio brachten samen 71 boerenkazen naar de keuring. Er waren ambachtelijk gemaakte kazen in alle soorten en maten – Leidse en Goudse, van jong tot oud, van babyformaat tot kazen van 20 kg. De kaaskeuring onderscheidt daarom verschillende categorieën. Onafhankelijke keurmeesters beoordeelden de kazen op uiterlijk, consistentie, doorsnede, geur en smaak.
3 October Vereeniging speciale gast
Ter gelegenheid van 450 jaar 3 October, dat nadrukkelijk samen met de regio gevierd werd, werden de prijzen dit jaar uitgereikt door een delegatie van de 3 October Vereeniging.
Boerenkaasmaken immaterieel erfgoed
Rondom Leiden wordt al eeuwenlang boerenkaas gemaakt. Vroeger door honderden boeren, nu nog slechts door enkele tientallen. Het ambacht van boerenkaasmaken is daarom officieel uitgeroepen tot Nederlands immaterieel cultureel erfgoed. Boerenkaas wordt op de boerderij gemaakt van niet-gepasteuriseerde rauwe melk.
Kwaliteitsborging en levende tradities
Door het organiseren van een onafhankelijke kaaskeuring krijgen de kaasmakende boeren waardevolle feedback waarmee ze hun producten verder kunnen verbeteren. De kaaskeuringen hebben zo een belangrijke rol in het hooghouden van de kwaliteit van de ambachtelijke kaasmakerij.
= = =
De prijswinnaars per categorie:
Kleine boerenkaasjes (< 2 kg):
Fam. Hogendoorn, Waarder
Jonge Goudse boerenkaas:
Fam. van der Plas, De Annahoeve, Sassenheim
Belegen Goudse boerenkaas:
Fam. van der Plas, De Annahoeve, Sassenheim
Oude boerenkaas:
Fam. Hogendoorn, Nellesteijn, Wassenaar
Specialiteiten (b.v. kruiden, geiten, 20+, 30+):
Kaasboerderij de Vossenburch, Langeraar
Jonge BoerenLeidse:
Fam. Kwakernaak, Oud Ade
Belegen BoerenLeidse:
Fam. Warmerdam, De Sophiahoeve, Warmond
Overige ambachtelijke kaas (jong):
Fam. de Jong, Zoeterwoude
Overige ambachtelijke kaas (belegen):
Fam. van Veen, Zoeterwoude
Karnemelk:
Fam. Hogendoorn, Nellesteijn, Wassenaar
Boter:
Fam. de Jong, Polderzuivel, Benthuizen