

De alleskunner
Voor veel boerderijzuivelbereiders is het werk op het erf meer dan alleen passie voor het vak. We zijn ook ondernemers die elke dag bezig zijn met een gezond draaiend bedrijf. Als zelfzuivelaars zijn we echte alleskunners: veehouder, zuivelbereider, boekhouder, inkoper, verkoper, directeur én schoonmaker – alles in één. We draaien 24/7 mee in ons eigen bedrijf en krijgen daarbij van alles op ons bord.
Een onderwerp dat steeds belangrijker wordt: de kostprijs. Hoe ambachtelijk en uniek onze kaas, yoghurt of karnemelk ook is, als de verkoopprijs niet in verhouding staat tot de kosten, komt het verdienmodel onder druk te staan. De BBZ heeft het afgelopen jaar ingezet op ondersteuning, onder andere via kostprijscursussen. Interessant en leerzaam, en voor veel deelnemers een echte eyeopener. Want in de praktijk blijkt: de meeste zuivelbereiders hebben wel een idee van wat hun product kost, maar een exacte, up-to-date berekening ontbreekt vaak. Logisch ook, want het kost tijd, is best complex en de omstandigheden veranderen voortdurend. Denk aan energieprijzen, arbeidskosten, grondstoffen of wet- en regelgeving. Toch is een actuele kostprijsberekening geen overbodige luxe. Het is een waardevol hulpmiddel bij het bepalen van je verkoopprijs, het gesprek met je afnemer, investeringen of het aanvragen van subsidies of keurmerken. Een eerlijke prijs begint bij inzicht in je eigen cijfers. En als sector staan we sterker als we ook naar buiten toe kunnen laten zien wat ambachtelijke zuivel écht kost. Zo onderbouwen we de waarde van onze producten richting consumenten, handel en beleidsmakers.
Dan nog iets over de nieuwe hygiënecode: we zitten in de laatste fase en hopen deze nog vóór het zomerreces in te dienen bij het ministerie. Daarmee zetten we als sector een belangrijke stap naar een toekomstbestendige aanpak die aansluit bij de eisen van deze tijd. We houden jullie uiteraard op de hoogte.
En ondertussen… is het zomer geworden! Tijd om te genieten van een frisse salade met yoghurtdressing, een Griekse salade met feta of een pistoletje met geitenkaas, walnoot en honing. En natuurlijk een schaaltje kwark als toetje, puur genieten! Wat dat betreft mogen we blij zijn met het rijke en diverse zuivellandschap dat Nederland kent. Voor ieder wat wils.
Veel leesplezier gewenst met deze editie van Boer en Zuivel!
Cees Slob
Voorzitter
Delen
Heeft dit artikel je geholpen?
Gerelateerd
Noteringen augustus
