Boer en Zuivel

Geschatte leestijd: < 1 minuut


Databank met kaasgebreken online

Samen met de Universiteit Kassel heeft de Duitse BBZ (Verband Handwerkliche Milchverarbeitung) een databank gemaakt, waarin je via beschrijvingen (trefwoorden) kunt kijken of er een oorzaak bekend is voor jouw kaasgebrek. Zo’n 70 gebreken worden beschreven, onderverdeeld in diersoort (koe, schaap, geit) en kaastype (zacht, halfhard, etc). Onder de foto’s staan de mogelijke oorzaken genoemd met daaronder de kaasgebreken die een vergelijkbaar beeld opleveren.

Voorlopig is deze databank nog alleen in het Duits toegankelijk, maar wanneer je een paar basisbegrippen kent, kom je een heel eind. Verder kun je gebruik maken van de automatische Google-vertalingen op je computer.

Documentatie over de gebreken    

Bij de voorstelling van deze databank op 6 juli jl. vertelde Marc Albrecht dat het vooral de interesse is van de kaasmakers om een documentatie te hebben over de gebreken. Opleidingsinstituten kiezen eerder de ingang om vooral te laten zien hoe je probleemloos kaas kunt maken. Fouten en gebreken maakt echter iedereen en van je fouten en die van de buurvrouw kun je leren.

Handboek “Rondom Boerenkaas”

In het Nederlandse handboek “Rondom Boerenkaas” (Van der Haven en Oosterhuis, 1986) staat ook een heel hoofdstuk over kaasgebreken, toegespitst op de Goudse boerenkaasbereiding. Foto’s ontbreken een beetje in dit boek, maar de beschrijvingen zijn nog steeds accuraat. Ook deze auteurs sluiten elk gebrek af, meteen advies, waarin een/de oplossing beschreven staat van jouw probleem. Het zou mooi zijn, als de kennis over de Nederlandse Goudse boerenkaas geïntegreerd wordt in deze databank en het ligt in de opzet van de Duitse makers om via het FACE-netwerk te kijken, of er vertalingen komen van de databank kaasgebreken.

Kijk verder op https://kaesefehlerdatenbank.de/ (Je moet je registreren om de toegang te krijgen.)

Delen

Heeft dit artikel je geholpen?

Gerelateerd

Noteringen november 2025

De noteringscommissie is weer bijeengeweest om de prijsnoteringen te bespreken. Bekijk hier de noteringen van november! […]
Geschatte leestijd: 2 minuten

Wim Tiemessen: “De smaak was onvoorstelbaar”

Wim Tiemessen zet zich al jaren in om authentieke kazen uit het buitenland onder de aandacht te brengen. Lees het verhaal van de Fijnproever. […]
Geschatte leestijd: < 1 minuut

De BBZ groeit! – Oktober 2025

De BBZ groeit! Dit keer vertellen vier nieuwe leden waarom ze lid van de BBZ zijn geworden. Lees hier hun verhalen. […]
Geschatte leestijd: 3 minuten