Boer en Zuivel

Geschatte leestijd: 2 minuten


Cum_Laude_3.0_Boerenzuivel

Cum Laude 3.0

Martine IJmker zit samen met Marije van der Poel en Jeantine van Dusseldorp in de promotiecommissie van de BBZ. Een aantal jaar geleden hebben ze de opzet van de Cum Laude Verkiezingen flink vernieuwd. Met als doel de producten van de boerderij nóg meer de aandacht te geven die het verdient. De verkiezingen werden ruimer opgezet, met meer categorieën en meer kazen. Bovendien werd enkele jaren geleden ‘zuivel’ als categorie toegevoegd. Alleen de zachte kaas is nu nog een ondergeschoven kindje. Maar daar komt nu verandering in. Tijdens de komende verkiezingen komen de categorieën halfzachte en zachte kaas in de categorie kaas. De zachte en halfzachte kazen dingen mee naar de beker met de Gouden Oren van Cum Laude Kaas. Met bovendien drie onderverdelingen: blauwschimmel, witschimmel en roodbacterie. Hiernaast een gedeelte uit het wedstrijdregelement Cum Laude, waarin de indeling van de halfzachte kaas in categorieën, wordt toegelicht.

Categorie-indeling zachte kaas (koe, geit, schaap, buffel)

  • (half)zachte witschimmelkaas
  • (half)zachte blauwschimmelkaas
  • (half)zachte roodbacterie

Halfzachte kaas is licht geperst. Zachte kaas is niet geperst, maar onder eigen gewicht gedraineerd.

Bij de inzending wordt een productomschrijving ingeleverd, waarin staat:
Melksoort: koe/geit/schaap/overig
Vetgehalte: volvet/afgeroomd/room toegevoegd
Hittebehandeling van de melk: rauwmelks/gethermiseerd/ gepasteuriseerd
Wijze van stremming: gemengd/enzymatisch/lactisch

Opleiding ‘keurmeester boerderijzuivel en zachte kaas’

De BBZ organiseert begin volgend jaar opnieuw een opleiding voor keurmeesters zachte kaas en boerderijzuivel. Het gaat hierbij om te keuren volgens de methode die bij de Cum Laude Verkiezingen wordt gehanteerd. De opleiding wordt verzorgd door Barbara Hart en neemt drie maandagmiddagen in beslag. Alle aspecten van het technisch keuren van boerderijzuivel en zachte kaas komen aan bod. De bijeenkomsten vinden plaats in het midden van het land op maandag 15, 22 en 29 januari, van 13:30 tot 16:30 uur.

Heb je belangstelling om hieraan mee te doen?

We zoeken: – geoefende proevers – actieve professionals uit de voedingsmiddelenbranche (bijvoorbeeld producent kaas of zuivel, medewerker/ eigenaar kaasspeciaalzaak, horecamedewerker)

En ben je:

  • beschikbaar op de maandagmiddag 15, 22 en 29 januari 2024?
  • beschikbaar tijdens de Cum Laude keuring op maandag 11 maart 2024 en dinsdag 12 maart 2024?
  • bereid om op vrijwillige basis enkele keren per jaar overdag een regionale keuring uit te voeren?

Meld je dan voor 30 december aan bij Margret Blaauboer (secretariaat@boerderijzuivel.nl). Het streven is om tien mensen met verschillende achtergronden en beroepen aan deze opleiding deel te laten nemen.

Wil je eerst meer weten over wat het betekent om keurmeester te zijn? Neem dan contact op met Marije van der Poel (06-14044545).

Bekijk hier de uitslagen van de regionale kaaskeuringen die van 18 augustus tot en met 23 november gehouden zijn.

Delen

Heeft dit artikel je geholpen?

Gerelateerd

De BBZ groeit!

De BBZ krijgt regelmatig aanmeldingen van nieuwe leden. Soms zegt er ook wel eens een lid op. Maar we groeien langzaam! […]
Geschatte leestijd: 4 minuten

Advertorial: Firma C. van ‘t Riet automatiseert de kaasmakerij van boerderij Noordam

Boerderij Noordam heeft recent de kaasmakerij door de firma C. van ’t Riet laten automatiseren. Lees hier meer! […]
Geschatte leestijd: 3 minuten

Arjan Schimmel: “Het imago van de Goudse Kaas is goed”

Arjan Schimmel is voorzitter van Cheese Valley. Deze ‘kaasvallei’ beslaat verschillende gemeentes. Lees hier meer over de fijnproever! […]
Geschatte leestijd: 2 minuten