Boer en Zuivel

Geschatte leestijd: 5 minuten


Crowdfunding_melkvee_Boerenzuivel

Crowdfunding

“ Onze manier van melkvee houden past niet in een model dat de bank gebruikt”

In 2019 verhuisden Mieke en Gerard Mul, samen met hun jonge kinderen van Drenthe naar Warmond, naar Boerderij Boterhuys. Ze verdiepten zich eerst in de plek, die zowel dicht bij de stad als bij de natuur van de Kagerplassen ligt. “Dat zijn wel twee dingen waar we rekening mee wilden houden”, zegt Gerard. “We vonden dat we onze ruimte het beste tot waarde konden brengen door die voor zowel de natuur als de mensen om ons heen open te stellen. Na een jaar hebben we de boerderijwinkel geopend. We hebben mensen gevraagd met ideeën te komen en samen te werken. Om een meerwaarde te bieden in de verbinding tussen mens, dier en natuur. En actief met natuurbeheer bezig te zijn”.

“Zo wordt nu een aantal keer per jaar een diner op het bedrijf georganiseerd. Een jong stel heeft daarvoor de catering opgepakt. In de zomer staat de jongveestal leeg, de dieren staan dan buiten. Iemand organiseert daarin een ‘social boxing school’ voor zowel mensen met een beperking als voor ouderen met parkinson. Het gaat ons niet om het geld. Juist de sociale aspecten vinden wij heel belangrijk.”

Regeneratieve landbouw

“We willen het stukje aarde dat we gebruiken beter achterlaten dan hoe we het hebben aangetroffen. Het gaat om de bodem en de biodiversiteit. Voor ons is de biologische landbouw daarvoor de basis. Wij doen aan roterende begrazing, de koeien staan maar korte tijd op hetzelfde perceel. Daarna kan het herstellen. Het land laten we door verschillende dieren begrazen. We hebben koeien en schapen en we willen graag dat er nog een paar kippenkarren bijkomen. Elk dier heeft z’n eigen bewerking van de bodem. Het maakt uit hoe ze lopen, een koe is zwaarder dan een schaap. Ook de bemesting heeft invloed. Schapen laten een traagwerkende bemesting achter, kippen een heel snelwerkende en de mest van koeien zit daartussenin. Plus, we doen veel aan natuurbeheer. Delen van het land worden niet bemest, we maaien wat later en zaaien met kruiden. Zo probeer je de bodem te verbeteren. Alles bij elkaar is het net een stap verder dan biologisch boeren, we noemen het regeneratieve landbouw.”

Kalfjes blijven bij de moeder

“Wij willen het dier zoveel mogelijk het dier laten zijn zoals het geboren is. Zo is de koe een zoogdier die melk produceert voor het kalf. Dat is de bedoeling van de natuur. Maar wij willen de melk oogsten en verkopen. Dan is de meest efficiënte manier het scheiden van koe en kalf. Uiteindelijk heeft het kalf drie maanden melk nodig. Er zijn een hoop dingen die je anders moet doen. Maar omdat wij graag zo natuurlijk mogelijk willen boeren, laten we de koe de koe en die geeft melk aan het kalf. Tegenwoordig hebben we geen ‘oerkoeien’ meer. Ze zullen altijd meer melk produceren dan het kalf op kan. Het overige deel van de melk brengen we op de markt met een eigen merk om de meerkosten van dit systeem te kunnen betalen. Gelukkig zijn er mensen die graag willen dat koe en kalf bij elkaar blijven, die doen daar de portemonnee voor open. Want ja, er moet wel aan verdiend worden, we zijn geen liefdadigheidsinstelling. Er is vraag naar deze producten, er wordt aan verdiend. Waarschijnlijk is het een manier van melkvee houden die de komende jaren terrein kan winnen. Ons eigen merk ‘Blije Koe zuivel’ is niet meteen winstgevend. Je hebt een plan, gaat investeren, maakt de eerste jaren verlies. Maar dat hoort bij ondernemen.”

Crowdfunding voor nieuwe apparatuur

“We zijn klein begonnen met het maken van vla, yoghurt en melk. Je kan wel een idee hebben, maar als het niet aanslaat, dan heb je geïnvesteerd en blijkt er uiteindelijk niets te zijn. Het bleek echter zo’n succes dat we al snel niet meer aan de vraag konden voldoen. We hebben een crowdfunding opgezet om nieuwe apparatuur voor het maken van de zuivel te kunnen aanschaffen. De bank wilde niet, want onze manier van melkvee houden past niet in een model dat de bank gebruikt. Wij hadden juist het idee dat het ‘aaibaarheidsgehalte’ van onze Blije Koe Zuivel de particulier wel zou aanspreken. En dat bleek. We hebben de hele financiering opgehaald, waardoor we de nieuwe apparatuur hebben kunnen aanschaffen. Plus zonnepanelen die de energie opwekken die voor de zuivelproductie nodig is.”

Crowdfunding_melkvee_Meike_Gerard_Mul_Boerenzuivel

Eén aanspreekpunt

“We vonden het van belang dat zowel de batchpasteur als de flessenvulmachine van dezelfde leverancier vandaan zou komen. Dan heb je één aanspreekpunt. Als er een keer een probleem is kan de ene leverancier niet naar de ander wijzen. Dat is écht belangrijk. De flessenvulmachine vult vier flessen tegelijk op hetzelfde niveau. Het is een heel eenvoudige techniek, alles zit met schroeven en bouten in elkaar. Je kan dus zelf iets repareren als dat nodig is.”

Zelf doen of laten doen

“Er zijn verschillende manieren om een crowdfunding op te starten. Je kan het allemaal zelf opzetten. Maar dan moet je ook berekenen hoeveel je per donateur per maand gaat aflossen. Uiteindelijk hadden we 144 verschillende investeerders. Dat is een hele administratie. Bovendien hadden we geen enkele ervaring met deze manier van financieren. Daarom hebben we een partij in de arm genomen die dat voor veel ondernemers doet. Ze hebben veel ervaring, weten wat werkt en wat niet werkt. Wat je vertelt aan potentiële investeerders. Wat voor filmpje je het beste kunt maken, daar ondersteunen ze je goed bij. Zij herinneren je eraan dat je weer een nieuwe mail rondstuurt. Dat is heel plezierig. Want zelf ben je met 101 andere dingen bezig.”

Maximale bedrag

“Er zit bovendien iemand achter je aan die er zelf ook belang bij heeft dat de crowdfunding slaagt. Je betaalt een afdracht die afhankelijk is van het binnengehaalde bedrag. We hebben nu 170.000 euro opgehaald. We hadden 85.000 euro nodig voor de apparatuur en zo’n 100.000 euro voor de zonnepanelen. Je voert de actie in twee delen. Eerst het bedrag dat je minimaal wilt ophalen, dat was die 85. Je mag maximaal 200% van je minimale bedrag ophalen. Zo kom je op die 170.000 uit.”

Support en bekendheid

“Er hebben 144 mensen in ons bedrijf geïnvesteerd. Maar het is niet alleen het geld waar het om gaat, we krijgen ook op andere vlakken support. De één kent een winkel waar onze zuivel heen kan. Een ander is handig met marketing en wil helpen. Bovendien heeft deze actie ons meer bekendheid opgeleverd. Ga je naar de bank, dan hoort niemand daarvan!”

Zonne-energie

“De energie die de zonnepanelen opwekken gebruiken we in de zuivelproductie en voor de melkmachine. We hebben een melkrobot die de hele dag werkt. Bovendien draaien onze koelingen overdag op zonne-energie. Wellicht dat er op termijn een accu bij moet komen om de energie op te slaan. Maar dan maken we eerst een berekening of dat wel verstandig is.”

Goede ervaringen

“Als andere boeren een crowdfunding willen opzetten kunnen ze dat natuurlijk zelf doen. Maar wellicht hebben ze een handige neef of buurman die kan helpen. Zelf heb ik goede ervaringen met Crowd About Now. Met name vanwege de expertise die ze hebben.”

Delen

Heeft dit artikel je geholpen?

Gerelateerd

De BBZ groeit!

De BBZ krijgt regelmatig aanmeldingen van nieuwe leden. Soms zegt er ook wel eens een lid op. Maar we groeien langzaam! […]
Geschatte leestijd: 4 minuten

Advertorial: Firma C. van ‘t Riet automatiseert de kaasmakerij van boerderij Noordam

Boerderij Noordam heeft recent de kaasmakerij door de firma C. van ’t Riet laten automatiseren. Lees hier meer! […]
Geschatte leestijd: 3 minuten

Arjan Schimmel: “Het imago van de Goudse Kaas is goed”

Arjan Schimmel is voorzitter van Cheese Valley. Deze ‘kaasvallei’ beslaat verschillende gemeentes. Lees hier meer over de fijnproever! […]
Geschatte leestijd: 2 minuten