Boer en Zuivel

Geschatte leestijd: 2 minuten


controle_keurmerk_boerenzuivel

Controle op keurmerk Echte Boerderijzuivel

De Bond van Boerderijzuivelbereiders is een hygiënecode en aantal keurmerken rijk. Op dit moment is een paar specialisten bezig om de hygiënecode te herschrijven. Het gebruik van deze hygiënecode en de controle hierop is in handen van het COKZ en is onder andere ook een vereiste bij het gebruik van het Echte Boerderijzuivel-keurmerk.

De laatste jaren neemt het aantal keurmerken in aantal fors toe. Ook de bond merkt dat er steeds meer leden gebruikmaken van deze keurmerken of dat men het zelfs een reden vindt om lid te worden van de bond. Voor de gebruikers een manier om zich te onderscheiden van een groot aantal lokale producten die op de markt zijn of juist van die producten die in een productiebedrijf worden geproduceerd. Voor de bond een mooie taak dit goed te organiseren voor haar leden.

Waardes van het keurmerk

Om een keurmerk waarde te geven zal de inhoud van dit keurmerk of zullen de waardes waar het keurmerk voor staat, ook moeten kloppen. In deze tijd val je al snel door de mand als de inhoud niet klopt en via social media verspreidt het nieuws zich snel en zakt de waarde van het keurmerk. Niet alleen voor de gebruiker die de fout in gaat, maar voor alle gebruikers van dit keurmerk zal er schade optreden. Zit er bij één een luchtje aan, dan zal dit ook wel zo zijn bij de andere gebruikers, redeneert de consument. Er zijn hier helaas al vele voorbeelden van bekend.

Controles keurmerk

De eigenaar/houder van een keurmerk wordt ook door de NVWA gehouden aan echtheid van en gecontroleerd op de inhoud. Geheel terecht natuurlijk aangezien de consument erop moet kunnen vertrouwen dat de inhoud waar een keurmerk voor staat ook klopt. Het uitgeven van een keurmerk geeft dus ook verplichtingen aan het bestuur en de controles op de keurmerken zullen dus strakker georganiseerd moeten worden. Naast de reeds uitgevoerde papieren controle, zullen er ook fysieke controles plaatsvinden, deze kunnen aangekondigd en onaangekondigd plaatsvinden. De eerste in een reeks is al uitgevoerd.

Aansprakelijkheid, traceability en administratie

De aansprakelijkheid van een maker van een product komt steeds hoger te liggen. Zorg er dus altijd voor dat je hygiëne op orde is, de traceability klopt en de administratie inzichtelijk is. Het bestuur helpt u graag hiermee en is continu bezig om de handvatten te verbeteren. Ook gaat jouw bestuur ervan uit dat de aangesloten leden de controleurs een eerlijke inzage geven in hun administratie. Uiteraard blijft de inhoud van deze controle vertrouwelijk.

Van onze kant wensen wij u een (h)eerlijke, veilige en smaakvolle vakantie toe.

Delen

Heeft dit artikel je geholpen?

Gerelateerd

Noteringen juni 2024

De noteringscommissie is op 7 juni weer bijeengeweest voor overleg over de notering. Lees hier de noteringen voor juni. […]
Geschatte leestijd: 2 minuten

Dit zijn de winnaars van de Nationale Competities Foodspecialiteiten 2024!

Tijdens het jaarlijkse Branche-Event Foodspecialiteiten van Vakcentrum Foodspecialiteiten, zijn de winnaars bekendgemaakt. […]
Geschatte leestijd: 3 minuten

Veiling van de Reuzengraskaas levert recordbedrag van € 23.200,- op

Kaaskoning John de Goey doet laatste bod veiling Nationale Graskaasdag 2024 en is koper van de reuzengraskaas. […]
Geschatte leestijd: 2 minuten