Boer en Zuivel

Geschatte leestijd: 2 minuten


Boer_stop_met_klagen_boerenzuivel

Boer, stop met klagen!

De agrarische sector ligt onder het vergrootglas van de maatschappij. Hier word je als agrarisch ondernemer niet blij van. De keuzevrijheid die hoort bij het ondernemerschap komt hierdoor onder druk te staan.

“Respect dwing je af door de wijze waarop je je gedraagt”

Wat echter ook bij het ondernemerschap hoort, is anticiperen op veranderingen. Gelukkig zie ik dat bij veel agrariërs gewoon gebeuren. Zij investeren in zichzelf en maken daardoor bewuste keuzes voor zichzelf en het bedrijf. Er is helaas ook een grote groep die maar blijft roepen dat de maatschappij respect voor hen moet hebben. Respect is niet iets wat je krijgt, door er om te vragen en ook niet door jezelf in een slachtofferrol te positioneren. Respect dwing je af door de wijze waarop je je gedraagt. Respect ervaren, lukt alleen als er voldoende zelfrespect is. Zelfrespect ontwikkel je door zelfreflectie. Iedere keer weer opnieuw bij jezelf te rade gaan hoe je in het leven staat, hoe je omgaat met je omgeving, je dieren en het milieu. Als je jezelf recht in de ogen kan kijken, doet de mening van de 4% relschoppers er niet meer toe. Critici komen we in iedere sector tegen, in iedere bevolkingsgroep en in ieder milieu.

“Zonder de 4% relschoppers komt de sector tot stilstand”

Nu is het makkelijk om te zeggen, richt je op die overige 96%. Die groep is oprecht geïnteresseerd in onze mooie sector, dus voorzie die groep vooral van antwoorden op de vragen die er leven. Maar zonder de 4% relschoppers zou de sector tot stilstand komen. De kritische minderheid zorgt ervoor dat de sector doorontwikkelt qua innovatie, milieu- en dierwelzijn. Zonder kritiek krijgen mensen last van hoogmoedswaanzin en worden ze blind voor de ontwikkelingen om hen heen. Het gevolg zou zijn dat andere landen doorontwikkelen en Nederland stil blijft staan, vanuit de gedachte dat we toch de beste zijn. Filter dus de berichten van de critici tot de werkelijke boodschap, zonder je eraan te ergeren. Als een kleine groep iets roept, moet je ervan uitgaan, dat zij de uitvergrote versie vertalen van de rest. Kijk vervolgens naar je eigen bedrijf en inventariseer wat er nodig is om je bedrijf en de zorg voor je dieren te blijven optimaliseren. Het is de enige manier om op een toekomstwaardige wij ze een bedrijf te runnen. Mocht je dit niet kunnen of willen, kijk dan vooral naar jezelf en stel jezelf de vraag, waar je wel blij van wordt, goed ik bent en geld mee kunt verdienen en anticipeer dáár op.

“Alles wat aandacht krijgt groeit”

Gek genoeg is dezelfde groep mensen die roept dat de maatschappij respect voor ze moet hebben, ook de groep, die ieder negatief bericht via social media deelt met de begeleidende tekst: “Kijk, wat ze nu weer over ons schrijven, hoe durven ze!”. Alles wat aandacht krijgt groeit, stop dus met het delen en verder verspreiden van alle negatieve berichtgeving over de agrarische sector. “Alles wat aandacht krijgt groeit” geldt gelukkig ook voor het goede, dus zorg dat je trots op jezelf kan zijn, door met een kritisch oog naar jezelf en je bedrijf te blijven kijken. Ergens tegen vechten kost energie, ergens vóór vechten geeft energie, waarvoor kiest u?

Hogenkamp Agrarische Coaching
Paulien Hogenkamp
085-0645591
www.agrarischecoaching.nl

Delen

Heeft dit artikel je geholpen?

Gerelateerd

Radeloos maar strijdbaar

Anje Grin uit Biddinghuizen bereikte in de afgelopen weken veel aandacht voor haar verhaal door het via social media te verspreiden. […]
Geschatte leestijd: 2 minuten

Zorgen voor een gezonde toekomst: “We willen samen blijven groeien”

Midden in het groene landschap van het Zeeuwse Middelburg ligt de ‘Schatkamer van Schellach’, een kaasboerderij met koeien, winkel, kaasmakerij, zuivelproductie, kinderopvang en Bed & Breakfast. […]
Geschatte leestijd: 4 minuten

De koeien lusten geen gras

Soms heb je van die gesprekken waarvan je meteen weet dat het een column wordt. We schuilden voor een geweldige regenbui, ‘we’ zijn de kaasmaker en ik. […]
Geschatte leestijd: 2 minuten