Boer en Zuivel

Geschatte leestijd: 5 minuten


Staan_zo_dicht_mogelijk_bij_kind_natuur_Boerenzuivel

Boer Spierings: “We staat zo dicht mogelijk bij kind én natuur”

De familie Spierings komt uit de stad Oss. De opa en oma van Jasper Spierings hadden daar een stadsboerderij, midden in de stad. Het vee graasde in de polder waar nu de huidige boerderij staat. “Op de boerderij was het altijd een komen en gaan van mensen”, vertelt Jasper. “Oudere mensen die tegenwoordig in onze winkel komen, vertellen dat ze onze familie van vroeger kennen, toen we nog in de stad zaten. Dat ze als kind bij ons kwamen spelen. En dat klopt, er waren altijd tientallen kinderen op onze boerderij. Het was een heel sociaal gebeuren. Het leek bij mijn opa en oma net een speeltuin.”

“Toen ik klaar was met mijn opleiding, heb ik nagedacht over wat ik wilde gaan doen. Wat zijn mijn keuzes, hoe wil ik verder met het bedrijf, wat past bij mij en bij de familiegeschiedenis? En dan kom je er achter dat je toch weer een fijne plek wil creëren waar veel mensen komen. Ons melkveebedrijf, waar we zo’n negentig koeien hebben lopen, staat nu aan de rand van Oss. We hebben een kaasmakerij en de kaas verkopen we in onze eigen landwinkel. Daarnaast hebben we zo’n tweehonderd brandrode runderen waarmee we in samenwerking met Natuurmonumenten natuurgebieden begrazen, in de uiterwaarden van de Maas. Daar wordt niet gemaaid, alleen onze runderen grazen daar. Dat is een heel andere tak van sport, die heel extensief is.”

Om aan de juiste vergunningen te komen hebben jullie een droomplan geschreven. Wat is de essentie van dat plan?

“Dat droomplan is onze basis, heel belangrijk. We hebben daarin eerst gekeken naar de geschiedenis van onze boerderij, een stadsboerderij waar veel mensen kwamen. Dat hebben we voortgezet in ons huidige bedrijf. Er komen nog steeds heel veel mensen, maar het is ook écht een boerderij, waar voedsel geproduceerd wordt. Die keten hebben wij heel kort gemaakt. Alles gebeurt op ons eigen bedrijf, van het bemesten van het land tot en met de verkoop van de kaas. Wij hebben een grondgebonden bedrijf, dat wil zeggen dat we voor voer en mest niet op een ander aangewezen zijn. Hooguit voor wat krachtvoer. Dat maakt onze bedrijfsvoering heel sterk, vinden wij.”

Een kinderdagverblijf maakt ook deel uit van het bedrijf. Wat is het idee daarachter?

“Ons kinderdagverblijf werkt volgens de ‘groene pedagogiek’, zo noemen ze dat. Dat houdt in dat we de seizoenen volgen. We staan zo dicht mogelijk bij het kind én bij de natuur. We zijn met de kinderen heel veel buiten en op de boerderij. Ze krijgen hier van alles mee. Als er kalfjes geboren worden, bijvoorbeeld, en hoe de kaas gemaakt wordt. Het is mooi om dat voor kinderen te kunnen doen, zeker in een van de belangrijkste fases van hun leven. In totaal komen er dagelijks wel zo’n tachtig kinderen bij ons over de vloer.”

Wat voor kaas maken jullie?

“We maken lekkere kaas”… zegt Jasper lachend. “Maar zonder gekheid, we maken Goudse kaas en daarnaast een camembertkaas. Ik ben begonnen met het maken van Goudse kaas en daarbij heb ik heel erg naar mezelf gekeken. Wat ik zelf lekker vind en wat de klant lekker vindt. Het is kaas gemaakt van gepasteuriseerde melk, kaas van de boerderij. We voeren onze Holstein koeien zoveel mogelijk gras, waardoor je uiteindelijk een zachtere kaas kan maken. Daarom lopen ze vanaf het voorjaar zoveel mogelijk buiten. Overigens kan je in onze landwinkel nog veel meer kopen dan kaas. Brood, broodbeleg en vleeswaren. Daarnaast hebben we vlees van varkens, kippen en van onze eigen runderen. Plus een volledig groente- en fruitassortiment. We hebben een winkel waar je heel goed je boodschappen kunt doen.”

Bezoekers kunnen bij jullie ‘live’ meekijken bij het maken van kaas en vlees. Komen daar veel mensen op af?

“Ja, natuurlijk komen er mensen kijken. We hebben een groep klanten die dat echt wil zien, die dat interessant vindt. De meeste mensen hebben daar geen tijd voor, die willen snel hun boodschappen kunnen doen. En uiteraard kan dat ook bij ons. Maar wat ik er nog wel aan toe wil voegen is dat er hier per jaar zo’n honderdduizend mensen op de boerderij komen, die allemaal een positieve ervaring krijgen. Dat vinden we belangrijk. Want vroeger kenden we allemaal wel iemand die van een boerderij kwam of een boerderij had. Maar dat is steeds minder geworden, simpelweg omdat er minder boeren zijn. De boerderij staat steeds verder van de mensen af. Daarom leveren we graag een bijdrage om boer en burger dichter bij elkaar te brengen.”

Afke Baukje, jouw vrouw, doet regelmatig mee aan kaaskeuringen. Op het NNKC heeft ze recent een bronzen medaille gewonnen. Kan je daar iets over vertellen?

“De NNKC-keuring wordt gehouden tijdens de Foodspecialiteitenbeurs in Houten. Als je daaraan meedoet proef je een heleboel verschillende kazen en vul je in wat je proeft. Dat heeft ze heel goed gedaan. In het verleden heeft Afke Baukje bij het CSK gewerkt, tegenwoordig is dat DSM. Daar maken en verkopen ze melkzuurbacteriën. Haar achtergrond ligt in de levensmiddelentechnologie, toegespitst op kaas, yoghurt en die melkzuurbacteriën. Zij hield zich daar bezig met het adviseren van bedrijven van klein tot heel groot in Europa en Noord-Amerika. Bijvoorbeeld bij het oplossen van problemen, het optimaliseren van processen en ontwikkelen van nieuwe producten met de producten van DSM.”

Waar houdt Afke Baukje zich vooral mee bezig op de boerderij?

“Wat doet ze niet, zou ik bijna zeggen. Afke Baukje doet ontzettend veel, maar is vooral bezig met communicatie en administratie. Haar doel is om al onze medewerkers (ongeveer 50) in onze visie te laten werken en hen zelf de juiste keuzes te laten maken. Om dat te ondersteunen bewaart ze het overzicht over het bedrijf en zorgt dat we ons focussen op de juiste dingen. Ook vertelt ze ons verhaal, op bijvoorbeeld social media. In ons logo staat Boer Spierings, mens, dier en natuur. Dat is waar het hier om draait. Het verbinden van mens, dier en natuur.”

Jullie zijn genomineerd voor de verkiezing Agrarisch Ondernemer 2024. Wat heb je daarvoor moeten doen?

“Om te beginnen hebben ze heel veel gegevens van je nodig, tot en met de boekhouding aan toe. Ze willen alles van je weten. Ook hoe de organisatie in elkaar zit. Als je genomineerd bent, dan zit je bij de laatste tien. En inmiddels zitten we bij de laatste vijf. De jury is bij ons langsgeweest. Op de avond van 27 maart wordt bekend gemaakt wie er gewonnen heeft. Dus dat is heel erg spannend!

Je hebt een bijzondere kaasmakerij die vergaand geautomatiseerd is. Kan je daar tenslotte nog iets over vertellen?

“Met subsidie vanuit de Europese unie en de provincie hebben we, in samenwerking met Van ’t Riet, een kaasmakerij neergezet die inderdaad geheel geautomatiseerd is. Het heeft een automatische doorstroompasteur die ’s nachts, als ik nog slaap, opstart. Het systeem doet volledig zelfstandig zijn werk. De melk wordt automatisch gepasteuriseerd. De kaastobbes worden gevuld op het niveau dat ik ingesteld heb. Ik heb twee automatische wrongelbereiders, die zo zijn uitgevoerd dat deze heel nauwkeurig naar bepaalde temperaturen lopen. Dat is juist belangrijk omdat ik zo zacht mogelijke kaas wil kunnen maken. Die finesse heeft Van ’t Riet er allemaal ingebouwd. Daarnaast heeft de wrongelbereider de mogelijkheid om de wrongel nog na te verwarmen. Daarachter staat een automatische draineerbak voor een stukje ‘arbeidsgemak’. Het hele systeem is zelfreinigend. De doorstroompasteur, de kaastobbes en draineerbak kan ik met één druk op de knop reinigen. Alleen het toevoegen van het reinigingsmiddel moet ik zelf doen. Het is een bijzonder proces geweest, waar ik heel gelukkig van ben geworden. Tot tranen in m’n ogen aan toe.”

Delen

Heeft dit artikel je geholpen?

Gerelateerd

Noteringen november 2024

De noteringscommissie is op 1 november weer bijeengeweest voor overleg over de noteringen. Op de zuivelmarkt lijken kopers en verkopers af te wachten welke richting de markt zal nemen. De […]
Geschatte leestijd: 2 minuten

Korte lijnen en Boeren Goudse Oplegkaas

Waarom is goed zo vaak een strijd en vindt rommel altijd een weg? Waarom luisteren we niet om te leren, maar luisteren we om aan te vallen? […]
Geschatte leestijd: 2 minuten

Noteringen oktober 2024

De noteringscommissie is op 4 oktober weer bijeengekomen voor overleg over de notering. De zuivelmarkt lijkt het hoogtepunt reeds gepasseerd. De gestage stijging van de noteringen is tot stilstand gekomen […]
Geschatte leestijd: 2 minuten